Venezuela Ulusal Meclisi (AN), Ulusal Komünal Parlamento (PCN) oluşturmak için bir tasarıyı kabul etti.

13 Nisan Salı günü onaylanan yasa, doğrudan ülkenin yerel taban örgütleri aracılığıyla seçilen topluluklardan oluşan bir organ kurmayı amaçlıyor. Komünal parlamenterlerin sayısı ve seçim kuralları ülkenin seçim otoriteleri tarafından belirlenecek.

Venezuela Analizi'nin halen yayınlamadığı metinde, "Ulusal Komünal Parlamento, halk egemenliğinin doğrudan uygulanmasına yönelik bir başkahraman, demokratik ve karar verici katılımın bir örneğidir" diyor.

Yeni meclis için belirlenen yetkiler arasında, komün yapılarıyla ilgili konularda “müzakere”, Komünler Bakanlığı'nı sorumlu tutma ve halk iktidarı ile ilgili yasaları Ulusal Meclis'e önerme yer alıyor. PCN, yerel örnekler tarafından seçilen komitelere yanıt verecektir.

AN’nin Komün Geliştirme komisyonu başkanı Luis Marcano, yasama meclisinin oturumu sırasında, PCN'nin "toplulukların kendi sorunlarını çözmeleri için mekanizmaları güçlendirirken, diğer yandan da yolsuzluk ve bürokratizmle mücadele için bir araç olduğunu" belirtti.

Metin, 277 üyeli yasama meclisinde 257 olumlu oy alırken, azınlık muhalefet bloku yasanın Venezuela Anayasasını ihlal ettiğini iddia etti. Bu, daha yüksek halk örgütlenmelerinin işleyişini ve yetkinliklerini düzenlemeyi amaçlayan Komünal Şehirler Yasasında yer alıyor.

2020'nin sonlarında yapılan AN seçim kampanyası sırasında Başkan Nicolás Maduro tarafından öncelikli olarak belirlenen iki yasa tasarısı, taban hareketlerinden gelen önerileri dahil etmek için tartışmaya açılacak.

Eski Başkan Hugo Chávez, komünü Venezuela'da sosyalizme geçiş için "temel hücre" olarak görüyordu. 2009 Komünler Yasasına göre, bu örnekler komünal konseyleri, sosyal hareketleri ve diğer yerel örgütleri entegre eder ve karşılığında komünal şehirler, federasyonlar ve konfederasyonlar oluşturmak için bir araya getirilebilir. Tüm örnekler sözcüleri seçer ve en yüksek karar alma organı olarak bir meclise sahip olur.

Chavez ayrıca bakanları ve yüksek rütbeli figürleri “komün ya da hiç” diyerek komünal projeye yeterince odaklanmadıkları için eleştiriyordu. Son siyasi konuşmasında da halk iktidarı örgütleri için bir slogan olarak yer almıştı bu talep.

İlk yıllarındaki büyük ilerlemenin ardından, komünler ve toplumsal hareketler, kötüleşen yaşam koşulları, göç ve azalan devlet fonlarıyla birlikte yıllarca süren ekonomik krizden derinden etkilendi.

Ancak, taban aktivisti ve AN vekil yardımcısı Oliver Rivas, Venezuela Analizi'ne, yeni yasama girişimlerinin halk hareketlerine katkıda bulunmaları ve devletin nasıl yapılandırılması gerektiği konusunda tartışmaları için alan açabileceğini söyledi.

"El Recreo topluluğunda (Caracas), komünal konsey ve komün sözcüleriyle birkaç toplantı yaptık, sadece yasanın içeriğini değil, aynı zamanda onun altında yatan mantığı da tartıştık" diye ekledi tüm halk hareketlerini aynısını yapmaya çağırırken.

2013-2014'te komün bakanı olarak görev yapan Reinaldo Iturriza, "Bolivarcı Devrimin atan kalbi" olduğu için halk iktidarı örgütlerine odaklanan her türlü çabanın olumlu olduğunu kabul etti. Bununla birlikte, yasama çabalarının, komünal konseyleri kenara itmeye yönelik yukarıdan aşağıya bir eğilim olarak tanımladığı şeyin ışığında, "bütünsel bir yaklaşımın" parçası olması gerektiği konusunda uyardı.

Venezuela Analizi'ne, "Devlet ve parti yapılarında, Venezuela toplumunu demokratikleştirecek bir araç olan komünal konseylere şüpheyle yaklaşma eğilimi var" dedi.

Mevzuatın taban örgütlerini Ulusal Meclise tabi kılabileceğine dair korkular sorulduğunda Rivas, yasaların yasama organını halk iradesinin bir ifadesi haline getirebileceğini, ancak bunun mücadele gerektirdiğini açıkladı.

"Bu yasalar, popüler ve devrimci bir demokratik uygulamanın neye benzediğine dair bir fikir içeriyor, ancak kararname ile gerçekleşmiyor" diye bitirdi.

Iturriza ise iki yasa tasarısını çevreleyen kamusal tartışmayı memnuniyetle karşıladı, ancak hükümetin ekonomi politikasını çevreleyen tartışma yaratmada "aynı vurgunun" olması gerektiğini savundu.

"Ekonomi şu anda herkes için en önemli önceliktir" dedi. "Hidrokarbon yasası, toprak yasası gibi reformlar şu anda masada ve Venezuela halkından bunu tartışmaya çağrılmalı."

 

venezuelanalysis.com'dan çevrilmiştir.

Çeviri Kolektifi