Suudi Arabistan'ın, ABD uçaklarını ve uydu hedeflemesini kullanarak yaptığı vahşi bombalama sonucu, nüfusunun yarısının açlıkla karşı karşıya kaldığı Yemen'de, şu anda yaşanan korkunç trajediyle ilgili tüm Batı raporlarında büyük bir boşluk var.

Bütün bir medyanın bu körlüğü, özellikle genç ve kadın olan emekçi halkta büyük umutlar yaratan Yemen'in güney yarısındaki sosyalist devrimin başarılı ilk dönem tarihini görmezden geldi.

Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti, 1967'den 1990'a kadar sürdü. Yoksulluk ve azgelişmişliğin üstesinden gelmek için Arap Yarımadasının güney ucundaki bu küçük ülke, halkını organize etmede büyük adımlar attı.

Britanya, 1839'da stratejik bir liman şehri olan Aden'i ele geçirdi ve bir yüzyıldan fazla sıkı bir şekilde büyük sömürge ağı içinde tuttu. Fakat 1960'tan sonra birçok eski sömürge ulusun devrimci hareketleri, ekonomilerini emperyalist boyunduruktan kurtarmak ve halk kitlelerini iktidar yapmak için savaşım verdiler.

Bu devrimci dönem boyunca, Yemen'in güneyinde var olan fırsatları, bugün insanların toplumsal değişim için taşıdıkları umutlar büyüyen bir kan denizi içinde bastırılırken okumak son derece acı.

Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin tarihi hakkında aşağıda yapılan tanımlamalar, iki burjuva kaynaktan:

Britannica Ansiklopedisi'nde şöyle yazıyor: “1970'lerin ilk yıllarıyla birlikte Güney hükümeti ülkedeki birçok bankacılık, endüstri ve diğer işletmelerin yanı sıra, neredeyse tüm toprakları ve evleri ulusallaştırmıştı. Bundan sonra tüm yeni endüstriler ve ölçeği ne olursa olsun tüm işletmeler devlete ait oldu ve devlet tarafından işletildi.

Kuzey Yemen'de şehirdeki ve köylerdeki kadınlar, çarşaf giyiyor ve bütün vücutlarını siyah etek, atkı ve peçe ile kapatıyorlardı. Güney Yemen'de 1967'den sonra İngilizleri yenmeyi başaran rejim, bu kadın kıyafet kanununa şiddetle karşı çıktı. Ve bu muhalefet, özellikle kasaba ve şehirlerde hakim oldu.

1990 yılında, dönemin Sovyetler Birliği devlet başkanı olan Mihail Gorbaçev tarafından, bazıları Güney Yemen'in temel finansal teknik ve personel yardım kaynağı olan bir grup Doğu Avrupa ülkelerinin hükümetlerine ve politikalarına verdikleri desteği kesme kararı alındı.

Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra, Güney Yemen'in sosyalist hükümeti, Suudi Arabistan'ın büyük rol oynadığı bir iç savaşta yenildi”. Britannica Ansiklopedisi devam ediyor:

"1994 iç savaşını takiben Ali Abdullah Salih'in işbirlikçi rejimi, IMF ve Dünya Bankası ile Yemen'e finansal ve ekonomik teşvikler için yapısal ayarlamaların yıllara dayalı matrisini vaat eden bir anlaşmayı müzakere etti. Reform ve yardım paketi, Yemen’i hem bir iyileşip bir kötüleşen çağda hayatta tutmak, hem de giderek küreselleşen uluslararası ekonomide yabancı yatırımcılara daha çekici hale getirmek için dizayn edilmişti.

Birçok temel ihtiyaçta devlet yardımlarının kesilmesini, bütçe açıklarının kapatılmasını ve hükümetle kamu sektörünün daraltılmasını içeren reformlar, birçokları için sancılı oldu ve yaygın bir hoşnutsuzluğu ve halk protestosunu doğurdu.

Ansiklopedinin internet sitesi Encyclopedia.com, Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin "Aden ve ülkenin geri kalanı arasındaki farklılıkları kapatmak konusunda ilerleme kaydettiği, sosyal amaçlar izlediği ve başarılar elde ettiği ve çok yoksul bir ülkeyi geliştirme çabasıyla kısıtlı kaynakların en iyi şekilde kullanılmasını sağladığı" bilgilerini veriyor.Güney Yemen'in parçalanma yönünde özellikle Suudi Arabistan tarafından yapılan baskılara rağmen, zorlu ekonomik ve politik zamanlarda bir arada durmayı başardığını yazıyor. Bu daha çok politik irade, ajitasyon ve örgütlenmeyle olmuştu.

"Şehirlerle kırsal alan arasındaki farklılıklar, önderliğin temel ilgi alanlarından biri olarak kaldı ve eğitimin, tıbbi bakım ve diğer sosyal hizmetlerin Aden ve diğer şehir merkezlerin ötesine yayılmasında ilerleme kaydedildi. Buna ek olarak kadın haklarının ve diğer ilerici düşünce ve kuruluşlarının kırsal alanlara yayılması için bir kampanya yapıldı. Refah ve zenginlikteki büyük farklılıklar ortadan kaldırıldı ve ekonomi sosyalist bir çizgide organize edildi, özellikle de tarım ve balıkçılık kolektiflerinin ve kooperatiflerinin çeşitliliği açısından... Rejim, görece adanmış, eşitlikçi ve yolsuzluktan uzak kaldı".

YDHC'nin başardıkları ve başaramadıkları hakkında mükemmel ve ayrıntılı bir tanıklık, "Arabistan'da Sosyalist Devrim" başlığıyla 1973 yılında MERIP Raporunda yayınlandı ve tinyurl.com/ybcdnglr adresinde bulunabilir.

Eğer emperyalistler ve onların Suudi Arabistan'daki uşakları bu yiğit devrimi yok etmek için hedef almamış olsalardı, Yemen halkı bugün kim bilir nasıl farklı bir hayat sürüyor olacaktı.

 

www.workers.org sitesindeki 10 Kasım 2018 tarihli Deirdre Griswold'un yazısından çevrilmiştir.