< Kadınlar KDCP'yi Kapatma Davasını Protesto Etti

KCDP'nun kapatılmasına ilişkin davanın ilk duruşması öncesinde İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapan kadınlar engellerin de mücadelenin bir parçası olduğunu belirterek birbirlerinden aldıkları güçle mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) hakkında açılan kapatma davasının ilk duruşması İstanbul Adliyesi'nde görülecek. Duruşma öncesinde adliye önünde basın açıklama yapıldı.

"Kadın Cinayetlerini Durduracağız Plaftormu Hukuksuz Davalarla Kapatılamaz" yazılı pankart açılan eylemde katledilen kadınların fotoğrafları ve isimlerinin yer aldığı dövizler taşındı. Katledilen kadınların yakınları da en önde durarak pankartı taşıdı.

2016 yılında nafaka mağduru olduğunu iddia eden bir grup erkeğin CİMER'e yaptığı başvuru sonrasında dernek hakkında 2022 yılında kapatma davası açılmıştı.

Davaya tepki gösteren çok sayıda avukat ve kadın İstanbul Adliyesi'nde bir araya gelerek davanın hukuksuzluklarını aktardı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav derneğin kapatılmasının hukuksuz olduğunu, karşılarına çıkan tüm engellerin de bu mücadelenin bir parçası olduğunu belirterek ve mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Mahkemeden daha güçlü çıkacaklarını belirten Kav, "Bu dava hepimizin davasıdır. Hepimize mal olmuştur. O yüzden de hep birlikte sonuca erdireceğiz. Niye başımıza bu geldi, aslına bakarsanız hepimizin davası olduğunu açıklıyor. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyle başlayan hukuksuzluğun devamı. Her gün özgürlüklerimize, haklarımıza yapılan müdahaleler yeni başlayacak baskıların da habercileriydi. Günümüzde yaşadığımız tüm hak ihlallerinin bir parçasıdır. Her gün kıyafetimize, bedenimize, kimliğimize, konserimize, müzisyenimize bir müdahale ile karşılaşıyoruz. Nedense hep yasaklanmaya çalışılan siyasetçiler, müzisyenler kadınlar oluyor. Kadınlar üzerinden yürütülen bu baskıya karşı kadınlar birleşecek" dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele yürüttüklerini belirten Kav, kadın mücadelesinden aldıkları güçle yürümeye devam edeceklerini söyledi.

Gezi eylemleri sırasında uzaklaştırma kararı olmasına rağmen şiddet gördüğü erkeğe karşı yardım istemek için gittiği karakolda, "Bütün polisler Gezi'de" yanıtını alan ve katledilen Muhterem Evcil'in ablası Çiğdem Kuzey ise konuşmasında "Muhterem'i bir katile kurban verdim. O dönemde koruma memurlarına, Muhterem nasıl koruyacaksınız dedim. Bütün polisler Gezi parkında dediler. Bize ait olan mekanları bizim elimizden almak için mücadele ederken bir katil kardeşimi elimden aldı. Ne tesadüf ki 1 Haziran günü kardeşimden sonra sığındığım bu mahkeme bahçesinde dimdik yanımda duran kadınlara açılan dava. Bugün de ben onların yanındayım. Bugün dik durma günü bizim için değil tüm kadınlar için. Türkiye kadınları fark etsin ki yavaş yavaş sesimizi kısmaya, önümüzde durmaya çalışıyor. Biz onlara bunu verirsek yeniliriz. Ben yenilgiyi kabul etmiyorum. İçeriye kararlı girip kazanmış şekilde çıkacağız. Unutmasınlar bir Muhterem Evcil kaybettim evet ama binlerce kardeş kazandım" dedi.

Serbest kürsü kurulan eylemde söz alan kadınlar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı