Emekçi Kadınlar -EKA’nın “Güçlenerek Geliyoruz” şiarıyla düzenlediğimiz 2. Emekçi Kadınlar Kurultayı açılış videosu, saygı duruşu ve açılış konuşması ile başladı.

Özgür bir yaşam için mücadele ederken ölümsüzleşen kadınlar için yapılan saygı duruşunun ardından EKA’ya ve mücadelesine değinen kısa bir açılış konuşmasının ardından Kurultayın ilk oturumu “Kadın Emeği” başladı.

Oturumun konuşmacılarından sağlık emekçisi Ülkü Şeyda, "İşçi Kadının Sorunları ve Mücadelesi" başlıklı sunumuyla katılacaktı ancak sağlık sorunları nedeniyle sunumunu video ile yaptı.

Bir diğer katılımcı DGD-Sen başkanı Neslihan Acar da "İşçi Kadının Örgütlenme Sorunları ve Deneyimleri" başlıklı sunumuyla çalışan kadınların yaşadıkları sorunlar ve örgütlenmede yaşadıkları sorunlara değindi.

Emekçi Kadınlar adına katılan Av. Seher Dursun da, "Kriz ve Kadın Emeği" başlıklı sunumuyla tüm dünyada hüküm süren ama özellikle kadınların yaşamlarını daha ağır etkilediğini anlattı.

Oturum, soru cevaplarla sona erdi.

Kurultayın 2. Oturumu öncesi Avrupa EKA ve Akademisyen Gaye Yılmaz’ın selamlama videoları izlendi.

“Genç Kadın” başlıklı 2. oturumda ilk konuşmacı Devrimci Öğrenci Birliği'nden Özge Topci oldu. Özge Topci "Eğitim Politikaları ve Çalınan Yaşamlarımız" başlıklı sunumunda öğrencilerin karşı karşıya olduğu sorunları, yoksulluğu, gericileştirilmeye çalışılan eğitim politikalarını anlattı.

Eğitim emekçisi Feray Aytekin Aydoğan, "Mesem ve Genç Kadın İşçiler" başlığı ile MESEM’lerin ve çocuk işçiliğin ne kadar yaygınlaştığını, yaşamları tehdit ettiğini anlattı. Sermayenin olabildiğince ucuz iş gücüne ihtiyaç duyması nedeniyle meslek lisesi eğitiminin var olduğunu, durumun sınıfsal olduğunu söyleyerek eğitimin sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendiğini anlattı.

Emekçi Kadınlar'dan Delal Erol da "Şiddetin Çok Yönlü Yansımaları" diyerek kadınların yüzyüze olduğu şiddete, kadın cinayetlerine değindi.

Bu oturum da soru cevaplarla devam ederken, izleyicilerden orta yaşlarda bir kadının eğitim, yaşam ve başarı öyküsünü anlatması büyük ilgi topladı.

3. Oturum başlamadan önce; Kürdistan’dan WWC Kıta Kordinasyonu’ndan Büşra Ali ve Filistin FHKC den Meryem Abu Daqqa gönderdikleri videolarla EKA’nın kurultayını selamladılar ve birleşik kadın mücadelesini büyüteceklerini söyledi. Ardından Rojava’dan Leninist Kadınların gönderdiği selamlama mektubu okundu.

3. oturumda ilk olarak Av. Eren Keskin, "Devlet Şiddeti" başlıklı sunumuyla devlet şiddeti ve özellikle kadınlara yönelen boyutu üzerinde durdu. Bir soykırım coğrafyasında yaşadığımızı belirten Keskin, devlet şiddetini konuşurken bu coğrafyadaki farklı kimliklerin uğradığı şiddeti belirtmek gerektiğini söyleyerek, kadınların her zaman daha fazla mağdur olduğunu söyledi. Bu ülkede çok kısa bir süre öncesine kadar cinsel şiddetin, tecavüzün tanımı bile yoktu diyerek, bunun dışında cinsel işkencenin belgelenmesinin her zaman sorun olduğunu belirtti. Keskin, İstanbul Sözleşmesine dair de önemli bilgiler aktardı.

TJA adına katılan Sebahat Tuncel de, "Ulusal Baskı ve Şiddet" konusuna değindi. Öncelikle 15 Şubat Komplosunu kınayarak başlayan Sabahat Tuncel, Van'daki kayyum atamasına değinerek "Kürtler varım diyerek mücadele ediyor." dedi.

WWC Orta Doğu Koordinatörü Songül Yücel, her gün yenilip her yeni güne yeniden mücadele ile başlayan kadınları selamlayarak başladı, "Kadın özgürlük mücadelesinin bir parçası olmuş, bu uğurda ölümsüzleşmiş tüm kadınları saygıyla anıyorum." dedi. Yücel kadın mücadelesinin uluslararası boyutuna değindi.

3. Oturum da soru cevaplarla devam etti.

2. Emekçi Kadınlar Kurultayının ilk gününü, "Güçlü Bir Kadın Hareketini Nasıl Öreceğiz?" sorusuna hep birlikte cevap olmak için Forum bölümü düzenlendi.

Çeşitli kadın örgütlerinden, sendikalardan, öğrencilerden, inanç örgütlenmelerinden kadınların söz aldıkları Forum’un ardından Kurultay’ın ilk günü toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.