Ankara’da Muharrem Orucu’nun ilk gününde farklı mahallelerde bulunan Ana Fatma Cemevi, Şah-ı Merdan Cemevi, Gökçebel Köy Derneği ve Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı’na dün eş zamanlı olarak gerçekleştirilen saldırıya birçok kentte tepki gösterildi.

İstanbul’da Alevi kurumları ve dayanışma güçleri, Gazi Mahallesi’nde Cemevi önünde bir araya gelerek, Şehitler Cemevi’ne yürümek istedi, ancak polis yürüyüşü engelledi.

Bunun üzerine Gazi Cemevi önünde yapılan açıklamaya, HDK, HDP ve diğer siyasi partilerin yanı sıra Gazi Mahallesi’nden çok sayıda kişi katıldı. Yürüyüşe izin verilmemesinin protesto edildiği eylemde açıklamayı, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan okudu.

Faşist saldırıların protesto edildiği açıklamanın okunmasının ardından Gazi’nin Alevi halkı planlandığı gibi Şehitler Cemevi’ne yürümek isteyince yine polis engeliyle karşılaştı. “Biz Aleviler hep katledildik, ötekileştirildik, şiddet gördük. Çorum’da, Maraş’ta, Dersim’de en son da Ankara’da bize karşı yapılan saldırılara tepki göstermiyorsunuz. Mağdur olan biziz. Neden onlara tepki göstermiyorsunuz da bize tepki gösteriyorsunuz? Neden demokratik haklarımızı kullanmamıza engel oluyorsunuz?” diye tepki gösteren halk, Cemevi önünde polis ablukasına alındı. Eylem boyunca sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Aleviyiz, haklıyız, kazanacağız” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

Ablukadan gruplar halinde çıkan halk yeniden sloganlarla yürüyüşe geçti, bir kez daha polis engeliyle karşılaştı.

Engellemelere rağmen Şehitler Cemevi’ne yürüyen Aleviler adına Gazi Şehitler Cemevi Başkanı Hüsnü Korkmaz basın açıklamasını okudu. Eylem sloganlarla geç saatte sona erdi.