< Qamîşlo’da Kadınlara SİHA’lı Suikast

Türk devletinin sınır ötesinde Kürt halkına yönelik SİHA’lı saldırıları devam ediyor. QSD Genel Komutanlığı, 22 Temmuz günü düzenlenen saldırılarda 3 yoldaşlarının hayatını kaybettiğini açıkladı.

Qamîşlo yolunda bir araca düzenlenen SİHA saldırısında, QSD’ye bağlı YAT komutanlarından Jiyan Tolhildan, komutan Roj Xabûr ve YAT üyesi Barîn Botan’ın görevleri başındayken şehit düştüğünü söyleyen QSD, tüm Kuzey ve Doğu Suriye halkına, Kürt halkına ve QSD’ye başsağlığı diledi.

“Özgürlük mücadelemizi ve devrimimizi yok etmek isteyen Türk devleti ve çeteleri, her gün saldırılar gerçekleştiriyor, bölgemize dönük imha ve soykırım konsepti yürütüyor, büyük bedeller vererek kurduğumuz demokratik ulus sistemini hedef alıyor. Türk devleti ve çeteleri, devrimci kadınların öncülüğü sayesinde kazanılan Rojava Devrimi ve kazanımlarını hedef alıyor.

Koalisyon güçleri de en az Türk devleti kadar bu saldırılardan sorumludur. Tehdit ve saldırılara karşı sessiz kalmayacağız. Saldırıya cevabımız işgali yenmek, Rojava ve Kuzey ve Doğu Suriye’nin özgürlüğünü garanti altına almak olacaktır.

Katledilen kadınların Rojava Devrimi’nin 10’uncu yılı dolayısıyla Qamişlo’da düzenlenen Ortadoğu Kadın Devrimi Forumu’na katıldıkları ve forum dönüşünde araçlarının hedef alındığını söyleyen QSD güçleri, “Bir kez daha söylüyoruz; şehitlerimizin intikamı mücadele yeminimizdir. Komutan ve yoldaşlarımızın intikamını özgürlük düşmanlarından ve devrimci kadın düşmanlarından alacağız. Jiyan komutan, Roj Komutan ve yoldaş Barîn nasıl Kuzey ve Doğu Suriye ve Rojava’nın özgür geleceği için mücadele ettiyse, emek verdiyse ve çalışma yürüttüyse, bizde onların mücadele ve emeklerinden aldığımız güçle ve yoldaşlık sözüyle mücadele edeceğiz. Şehitlerin mirasının devamıyız, halkımıza, toprağımıza ve devrimimize yönelik hiçbir tehdit ve işgal saldırısını kabul etmeyeceğiz. Kazanana kadar her türlü saldırıya karşı duracağız ve şehitlerimiz intikamını alacağız." dedi ve yoldaşlarını şöyle anlattı:

“YAT komutanlarından 42 yaşındaki Jiyan Tolhildan (Selwa Yusuf), devrim için halkı örgütlenmesinden Rojava devriminin ilk adımlarına, YPJ’nin ordulaşmasından ve YAT komutanlığına kadar devrimin bütün aşamalarında büyük bir emeğe sahipti. Rojava’nın her alanında kadının özgürlüğü ve demokratik ulusu inşa etmek için büyük güç ve cesaretle devrimin tüm çalışmalarını sürdürdü. Bu devrim Jiyan gibi komutanların emeği sayesinde büyüdü. DAİŞ’e karşı savaşta Koalisyon güçleriyle birlikte kurtuluş hamlesinde yerini aldı ve öncülük etti.

Aslen Dirbesiyêli olan 30 yaşındaki YPJ Komutanı Roj Xabûr (Ciwan Heso), tüm dünyayı sarsan Rojava Devrimi’nin sesiyle büyük güç ve heyecan duyarak ve öyle devrime katılıyor. Büyük bir inançla özgür yaşam için mücadele ediyor ve direnen kadının gücünü, inancıyla savaştığı cephelerde ortaya koyuyor. DAİŞ’e karşı yürütülen savaşta Koalisyon Güçleri’yle kurtuluş hamlesinde yerini aldı ve öncülük etti.

19 yaşındaki YAT üyesi Barin Botan (Ruha Beşar), aslen Efrînli ve yurtsever bir ailenin içinde büyümüş. Genç yaşında, özgür yaşam umuduyla devrimin saflarına katılıyor ve devrimin heyecanıyla özgürlük saflarındaki yerini alıyor. Her zaman özgürlüğü arayarak yaşadı ve bütün iktidar güçlerine karşı büyük bir kararlılıkla mücadele etti.”

Qamişlo’daki Rojava Üniversitesi’nde düzenlenen Ortadoğu Kadın Devrimi Forumu Kongra Star, Suriye Kadın Meclisi, Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi, Jineoloji Akademisi, Süryani Kadınlar Birliği, Zenûbya Kadın Topluluğu ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) öncülüğünde aynı gün yapılmaya başlanmıştı.

TC’nin Kürt halkına yönelen saldırılardan biri olan bu suikastte, hedef alınan Kürt halkının askeri komutanlığı olmasının yanı sıra, Kürt kadının örgütlü ve ısrarlı mücadelesidir