< Deniz’in Katili Yargılanıyor -Güncellendi-

Bugün, Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer'in yargılandığı davanın 4. duruşması vardı. İzmir Bayraklı Adliyesi’nde görülecek duruşma öncesi HDP bir basın açıklaması yaptı.

“Katillerden hesap soracağız. Faşizm yenilecek, biz kazanacağız” ve “Suruç için adalet Deniz için adalet” pankartlarının açıldığı eyleme Deniz Poyraz’ın ailesi, HDP ve CHP milletvekilleri, Kadınlar Birlikte Güçlü ile birlikte siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Eylemde konuşan HDP milletvekili Serpil Kemalbay, davanın bugüne kadar görülen 3 duruşmasını “adalet fiyaskosu” olarak nitelendirdi; Deniz Poyraz katliamını gerçekleştirenlerin hedefinin HDP şahsında demokrasi güçlerine saldırmak olduğunu dile getirdi.

HDP milletvekili Sezai Temelli de “İşte o yüzden buradayız, yan yanayız. Suruç’un, Ankara Gar katliamının, Cizre’nin, Silopi’nin hesabını sormak için öfkemizle, mücadele azmimizle yan yana geldik. İktidara ve küçük ortağına sesleniyoruz; Büyük bir panikle bu cinayetin üstünü örtmeye çalıştınız. Ama bu örtüyü parçalayacağız, bundan kurtulamayacaksınız.” dedi.

Anne Fehime Poyraz “Deniz’i öldüreceğiz dediler ama Deniz ölmedi. Deniz deniz gibi her yerden aktı, bütün halk ayağa kalktı. Hiçbir zaman şehitler ölmez. Kadınlar olarak her zaman güçlü olacağız, her zaman ayakta olacağız. Mücadelemize devam edeceğiz. Şehid namirin” derken; Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG) adına okunan açıklamada “Deniz’i katleden devletin İstanbul Sözleşmesini fesh ederek yüzlerce kadının faili olduğunu, kadın katillerine iyi hal indirimleriyle ceza değil adeta ödül verdiğini, haklarına, hayatlarına sahip çıkan kadınları ve lgbti+ları sokaklarda işkence ile gözaltına alarak susturmaya çalıştığını, Nefret suçları işlediğini, Kürt kadın siyasetçi Aysel Tuğluk’u ilerlemiş hastalığına rağmen hapishanede tutarak katletmeye çalıştığını biliyoruz” denildi.

Eylem boyunca, “Katillerden Hesabı Kadınlar Soracak”, “Deniz Poyraz Ölümsüzdür”, “Deniz İçin Adalet İstiyoruz”, “Yasta Değil İsyandayız”, “Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat Etmiyoruz” sloganları atıldı.

Açıklama sırasında silahlı bir faşistin adliye önünde saldırı girişiminde bulunması, güne damgasını vuran olaydı.

Elinde pompalı tüfek olan bir kişi adliye binasına girmek istedi. Söz konusu kişinin adliye önüne gelerek, tetiği düşürdükten sonra "Hepinizi tarayacağım" dediği duyuldu. Polis bu sırada saldırgana müdahale etmedi, silahın “oyuncak” olduğunu ileri sürdü. Duruşmaya katılmak için gelenler olaya müdahale etmek isteyince de, polis tarafından darp edildiler. Polis, yoğun tepki üzerine silahlı kişi gözaltına alarak olay yerinden uzaklaştırdı.

İzmir 6 Nolu ACM’de görülen duruşmada, faşist katil Onur Gencer de hazır bulundu ve avukatlarca çapraz sorguya alındı. Ancak Mahkeme heyeti, vekaleti olmayan hiçbir avukata söz vermedi, İzmir Baro Başkanı’nı da konuşturmadı. Avukatların tümü, soru sorma yetkisi verilmezse salondan çıkacaklarını söylediler, kabul edilmedi. Verilen kısa bir aranın ardından avukatlar aralarında işbölümü yaparak geri döndüler.

Onur Gencer, cinayeti nasıl işlediği, nerede eğitim aldığı, İzmir’e nasıl geldiği, telefon kayıtlarının nasıl silindiği, kurşunları atış poligonundan nasıl aldığı sorularına cevap vermedi, saldırgan üslupla konuşmalarına devam etti.

Söz alan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “Askeri eğitim almış ve 17 Temmuz 2021’de HDP binasına gönderilmiş birisi karşınızda. Sanık onca polisin arasından HDP binasına geliyor. Kapı açıldığında o kadar silah eğitimine rağmen ilk atışı bacağa geliyor. Daha sonra ateş etmeye devam ediyor. Binayı dolaşıp başkasını arıyor. Dış araştırma yaptığını söylemesine rağmen kolayca kaçabilecekten ön kapıdan çıkıyor. Kolluk görevlileri tarafından sevecence karşılanıyor. Bu sanığa güvence verildiğinin göstergesi” dedi.

Tanıkların ifadesine geçildiğinde de tanıkların ifadesi birbirini tutmadı.

Duruşmaya damgasını vuran bir diğer olay da, katil Gencer’in dava avukatlarına doğru dönerek elini boğazına götürmesi, öldürmekle tehdit etmesi oldu. Salondan tepkiler yükselince salon boşaltılarak, duruşmaya 10 dakika ara verildi. Hakime de tepki gösteren izleyiciler ile askerler arasında arbede yaşandı.

Duruşma sonrası konuşan HDP’li Züleyha Gülüm, "Katil, bugün gerçekler açığa çıkmasın, arkasındaki güçler belli olmasın diye sustu. Ama gerçeklerin açığa çıkmak gibi bir huyu vardır" dedi. Avukatlar da yargılama sürecinin provoke edilmeye çalışılmasına rağmen süreci sonuna kadar takip edeceklerini vurguladı.