“Zafer Şarkılarını Siz Yanı Başımızdaymış Daha Yüksek Sesle Söyleyeceğiz”

Rojava’da DAİŞ çetelerine karşı savaşırken kansere yakalanan ve tedavi gördüğü Yunanistan Atina’da yaşamını yitiren enternasyonalist devrimci Çağlar Demiröz, bugün İstanbul Gazi Cemevi’nden son yolculuğuna uğurlandı.

Dün gece geç saatlerde İstanbul’a getirilen Çağlar Demiröz, 12 Temmuz günü Atina’da hastalığına yenik düşmüştü.

Çok sayıda kişinin katıldığı cenaze töreni Çağlar Demiröz şahsında devrim mücadelesinde ölümsüzleşenler için saygı duruşuyla başladı.

İlk konuşmayı HDP Milletvekili Musa Piroğlu yaptı. Koca bir kavgayı kısaca ömrüne sığdıran bir devrimciyi anmanın zor olduğunu dile getiren Piroğlu, "Zor bir iş koca bir kavgaya adayan bir devrimciyi anmak, anlatmak, kaldırmak zor iş. Sözü eyleme çevirmek… Yıllarca halkların kardeşliğini, enternasyonalizmi anlatıp kardeş bir halk ölüm kavgası verirken ona kardeş olabilmek, hayatını ortaya koyup, bütün birikimine, her şeyine arkasını dönüp, kardeş bir kavgaya yürümek. Devrimcilik yaşamsal bir iştir, hayatın içinde görülür. Söz somuttur, kavgada görülür. Kardeşlik, enternasyonalistlik ve devrimcilik hayatın içine konur, hayatın içinde sınanır” dedi.

Demiröz’ü anlatmayı şöyle sürdürdü: “Zor bir iş Rojava’da dövüşmüş birinin cenazesini kaldırmak. Onca polisin arasına girip, önce kavganın beklentisiyle yürümek, devletin kadrini karşısına almak zor bir iş. Burada bir devrimciyi kaldırıyoruz. Sözü söz olsun diye kurmadı, hayata uyguladı. Okuduğu şeyi söz olsun diye okumadı, hayata uyguladı. Fotoğraf karelerinin ön saflarında göremezsiniz. Koca bir şehri örgütledik. Hep kenarda, hep arkada, hep sessizce yürüdü. Fiziğini görmezsiniz, ama ağırlığını bilirsiniz. Devrimci budur, tevazu budur, kararlılık budur. O olması gerektiği her yerde oldu. Olması gereken yerde durdu. Bütün kritik yaşamalarda durması gereken yerde durdu. Sezgisiyle, bilinciyle, okumasıyla bunu yaptı. Ve kavganın hep ön safında durdu. Ama bunu yapması gerektiği için yaptı. Bugün zor bir işi daha yapıyoruz. Kardeşimi, dostumu, yoldaşımı kaldırıyoruz. Çağlar Demiröz, onurumuzdur, Çağlar ölümsüzdür."

Konuşmanın ardından Çağlar’ın cenazesi yoldaşları tarafından omuzlanarak kızıl bayraklar ve sloganlarla Gazi Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

Mezarı başında bir konuşma yapan Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun, Demiröz’ün Gezi direnişinden Rovaja’ya mücadelesini anlattı, “Çağlar’ın mücadele bayrağı yoldaşlarının elinde yükselmeye devam edecek!” dedi.

“Çağlar yoldaş Dev-Lis ile başladığı mücadelesini, tutsaklığını, 11 Haziran direnişini, mütevazılığı ve dayanışmayı, örgütlü mücadele netliğini sığdırarak ölümsüzleşti. Çağlar yoldaş bize içimizi ısıtan dostluk, yoldaşlık bağının, zekanın, nezaketin ve iradeyle birleşiminin gücünü bırakarak ölümsüzleşti. Şimdi kendinden önce göğü fethe çıkan komünarların arasında katıldı.” dedi.

ADDKİ adına Semra Uzunok’un gönderdiği metin okundu, “Şairler de yalan söylermiş. Hani ‘Yaş 35 yolun yarısı’ydı.Bir yürek daha devrim için atmayacak. Bir gülüş asılı kaldı bayraklarda. Bir ayak daha basmayacak özgür topraklara. Bir çift göz görmeyecek yeni ismiyle doğan bebekleri. Bir kulak daha duymayacak zafer şarkılarını. Ama biz geri kalanlar elimizde bayraklar daha sık bağlayacağımız ayakkabılarımız ile çocuk cesetleri kıyılara vurmasın diye daha çok savaşacağız. Ve zafer şarkılarını siz yanı başımızdaymış daha yüksek sesle söyleyeceğiz.” denildi.

Cenaze, sloganlarla son buldu.