29’uncu yıldönümünde, Madımak Oteli’nde öldürülen 33 aydın, Sivas’ta yapılan eylem ve etkinlikle anıldı.

Sabah saatlerinden itibaren ülkenin pek çok şehrinden gelen halk, PSAKD Sivas Şubesi ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Şubesi önünde toplanarak Madımak Oteli önüne yürüdü.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Sivas girişleri geceden itibaren polislerce ablukaya alındı ve şehre girenlere GBT kontrolü yapıldı. Anmada yürüyüşün yapılacağı Madımak Oteli önü de bariyerlerle çevrildi.

Alibaba Mahallesi’nde oluşturulan yürüyüş kolunun önünde katledilenlerin fotoğrafları taşındı. Ve yürüyüşe başlarken katledilen 33’lerin, Pir Sultan, Mahir, Deniz ve İbrahim’in ismi okunarak “Burada!” diye haykırıldı. Yürüyüş boyunca “Sivas’ı Yakanlar, AKP’yi Kuranlar”, “Sivas’ı Unutma, Unutturma”, “Sivas’ın Hesabı Sorulacak”, “Katil Devlet Hesap Verecek”, “Dün Maraş’ta Bugün Sivas’ta, Kurtuluş Faşizme Karşı Savaşta”, “Sivas’ın Hesabını Sorduk, Soracağız” sloganları atıldı.

Madımak önüne ulaşan kitle ellerindeki karanfilleri bırakarak saygı duruşunda bulundu ve deyişler eşliğinde semah dönüldü.

Alevi kurumları adına PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe basın açıklamasını okudu ve “Bu otel hala yanıyor ve ışık saçıyor. Devletin mahkemelerinin kararları bizim için yok hükmündedir. Bu insanlığa karşı işlenmiş suçtur. Biz bitti demeden bitmez bu dava. Zaman aşımına asla uğrayamaz. Gerçek anlamda adalet sağlanana kadar mücadele edeceğiz. Tüm kesimler bir araya gelecek, kol kola gireceğiz ve böyle mücadele edeceğiz. Burada sadece 33 can yakılmadı. Laiklik, adalet, hukuk, demokrasi, her şey yakıldı” dedi.

Cuma Erçe'nin konuşması sırasında bir provokasyon girişimi yaşandı. Bozkurt işareti yapan faşist bir güruh, sloganlar atmaya başladı. Tertip komitesi itidal çağrıları yaparak gençlerin faşistlere karşılık vermesine engel oldular. Bir süre sonra da polis gelerek faşist grubu uzaklaştırdı.