Ülkemizde gittikçe artan göçmen girişi, beraberinde felaketleri ve tırmandırılmaya çalışılan şovenizmi de getiriyor. Sürekli linçlerle, polis saldırısı haberleriyle gündem olan göçmenlerle ilgili son haber, Osmaniye Geçici Barınma Merkezi'nin kötü koşullarından kaçan bir grup mülteciye asker ve faşistlerin saldırısı oldu.

Osmaniye merkeze bağlı Cevdetiye beldesinde bulunan Geçici Barınma Merkezi'nde dün akşam saatlerinde Suriye, Afgan ve Pakistanlı bir grup mülteci tellerden atlayarak çıktı. Sosyal medyaya yansıyan videolarda Geçici Barınma Merkezi'nden telleri yıkarak çıkmaya çalışan mültecilerin arkasından Türk askerinin ateş açtığı duyuluyor ve ölü olup olmadığı anlaşılmayan yaralı bedenler görülüyor. Hemen ardından mültecilerin grup halinde sokakta koştuğu, arkalarından bazı kişilerin grupların silahla ateş ettiği, bu grupların mültecileri aradıkları ve bazı mültecilere yönelik linç girişiminde bulundukları da görülüyor. Saldırılarda çok sayıda mülteci yararlanırken, ölü olup olmadığı bilinmiyor.

Osmaniye Valiliği "Osmaniye Cevdetiye Geçici Barınma Merkezinde bulunan bir grup yabancı bu akşam saat 22.00 sıralarında firar girişiminde bulunmuş, geçici barınma merkezi özel güvenliği ve Jandarma tarafından gerekli müdahalede bulunularak durum kontrol altına alınmıştır. Olayın ilk anında 35 yabancı telleri atlayarak merkezden firar etmiş olup, İl Jandarma tarafından tamamı yakalanmıştır” diye açıklama yaptı.

Mültecilerin merkezin kötü koşullarına daha fazla dayanamadığı ve kaçmaya çalıştığı öğrenilirken, Valilik “Geçici barınma merkezinde halihazırda herhangi olumsuz bir durum söz konusu değildir” dedi. Ancak geri gönderme merkezlerinin tümünün koşullarının zindanlardan farksız olduğu ve açlık, baskı ve işkencenin kol gezdiği bilinen gerçekler. En son geçtiğimiz hafta İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde çok sayıda göçmenin sınırdışı edildiği haberleri gelmişti.