< "Annelerin Sesini Kısamazsınız"

Hasta ve infazları yakılan tutsaklar için ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti 15’inci haftasında Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde devam etti.

Nöbet öncesi çok sayıda polis ve gözaltı araçlarıyla, barikatlarla adliye önü ablukaya alındı. Tutuklu yakınlarını ablukaya alan polisler, her hafta olduğu gibi bu hafta da Kağıthane Kaymakamlığı’nın Adalet Nöbeti’ni yasakladığı belgeyi “gerekçe” göstererek eyleme izin vermedi.

Adliyenin C Kapısı önünde HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, cezaevlerinin her gün bir tutuklunun yaşamını yitirdiği katliam evlerine dönüştüğünü söyleyerek "Ya tutuklular intihara sürükleniyor ya da işkence ile katledildiği haberleri geliyor. Bugüne kadar cezaevlerinde iyi bir haber alma şansımız olmadı. Buna karşı anneler uzun bir süredir nöbetlerini sürdürmeye çalışıyor. Ama her hafta engellemeyle karşı karşıya kalıyor ya da valilik kararıyla yasaklanıyor" dedi.

Züleyha Gülüm’ün konuşması sırasında gelen polis eylemin yasak olduğunu öne sürerek engellemeye çalıştı; Gülüm, "Bu eyleme müdahale etmeniz hukuksuzdur. Eylem yasak bir eylem değildir. Annelerin sesini kısamazsınız" diyerek tepki gösterdi.

Polis, haber takibi yapan gazetecileri de zorla uzaklaştırmaya çalışarak, gözaltına almakla tehdit etti. Yaşanan arbedede HDP Bahçelievler İlçe Eşbaşkanı Fatma Çatar gözaltına alındı.

Polis ablukası altında konuşan HDP milletvekili Gülüm, "Görüyorsunuz annelerin seslerini duyurmaması için buradaki eyleme engel olmaya çalışıyorlar. Cezaevlerinde yaşananlar bilinmesin diye müdahale ediliyor. Ülkede hiçbir hukuk, Anayasal uluslararası sözleşme kalmadı. Hukuksuz bir şekilde sesimiz kısılmaya çalışılıyor. Gerçekten cezaevlerinde bir sorun yoksa neyi açıklamamızdan korkuyorsunuz. Madem öyle cezaevi kapılarını açın sivil toplum örgütleri tarafından denetlensin. Gerçekten tutuklulara kötü muamele yoksa bu tutukluları neden kapalı kapılar ardında tutuyorsunuz. Tutukluların aileleriyle yapmış olduğu telefon görüşmelerinde aktardığı işkenceleri burada dile getirmelerinden neden rahatsız oluyorsunuz" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da ağır hasta tutsak 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan ve Aysel Tuğluk'un durumuna dikkat çekti. Piroğlu, "Aysel Tuğluk çıkarıldığı mahkemede kendisine sorulan sorulara cevap veremiyor. Çünkü artık hastalığından dolayı kavramıyor. Ağır hastalığına rağmen bugün cezaevinde kalabilir raporu veriyor ATK. Bugün sadece siyasi tutsaklar yatmıyor cezaevlerinde. Binlerce hasta tutuklu yatıyor. Hapishanelerdeki bu cehennem bu ülkenin aynasından başka bir şey değildir. Hapishanelerdeki bu durumu şimdi çevrenizde görüyorsunuz. Bugün HDP'liyseniz ve zulme başkaldırıyorsanız size her şey yasak. Bugün bu yaşananlara sessiz kalınırsa yarın bu yasaklar herkese yasak olur. Bugün bizlere yapılanlar ülkenin geleceğine yapılıyor demektir. Ülkede artık kimsenin can güvenliği değildir. Bizler hasta tutukluların yanında olmaya ve onların sesi olan yakınlarının sesi olmaya devam edeceğiz. Bütün işkenceciler eninde sonunda yargılanacaktır" dedi.