< Gazeteciler Dayanışma İçin Diyarbakır'daki Meslektaşlarıyla...

Diyarbakır'daki mesktaşlarıyla dayanışma için İstanbul ve Ankara'dan Diyarbakır'a giden gazeteciler DFGD ve Jinnews'e ziyaretlerde bulundu. Birlikte basın açıklaması da yapan gazeteciler, gerçekleri yazmaya, halkın haber hakkını savunmaya devam edeceklerini vurgulayarak "Özgür Basın Susturulamaz" dedi.

Diyarbakır'da 8 Haziran'da gözaltına alınan 20 gazeteciden 16'sı tutuklanmıştı. DİSK Basın İş Sendikası'nın çağrısıyla 12 gazateci İstanbul ve Ankara'dan Diyarbakır'a giderek meslektaşlarına dayanışma ziyaretinde bulundu.

Gazetecilerin Diyarbakır'daki ilk durağı Dicle Fırat Gazeteciler Derneği oldu. Gazetecileri DFGD eş sözcüleri Dicle Müftüoğlu, Hakkı Botan, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu sözcüsü Roza Metina ve diğer gazeteci arkadaşları karşılayarak kahvaltıda ağırladı.

Kahvaltının ardından İstanbul ve Ankara'dan giden gazeteciler dayanışma mesajlarını ileterek neler yapılabileceğini birlikte konuştu. Tutuklu arkadaşlarının yaptıkları haberlerin içerikleri gerekçe gösterilerek tutuklandığını ve hiçbir suç unsuru bulunmadığını belirterek bunun ulusal ve uluslararası basında yer alması ve toplumsal farkındalık yaratması için girişimlerde bulunabileceklerini, farklı illerde eş zamanlı eylemler ve çeşitli etkinliklerle tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep edebileceklerini ifade etti.

Ayrıca tutuklu gazetecilerin yaptıkları programların, takip ettikleri haberlerin devam ettirilerek onların yerini doldurarak "Özgür Basın Susturulamaz" şiarının bu yönüyle de yükseltilebileceği üzerine konuşuldu. Gazeteciler ardından iki kez üst üste basılan ve sendikal tüm teçhizatlarına el konulan Jinnews bürosuna ziyarete gidildi.

DFGD'den Jinnews'deki arkadaşlarına giden gazeteciler Anıl Olcan, Canan Coşkun, Sibel Yükler, Tolga Balcı, Sibel Yükler, Elif Akgül, İsa Uğur Erdoğan, Serpil Ünal, Derya Okatan, Ceren İskit, Eylem Sultan Keleş, Dilek Gül, ve Fatih Aça'yı polis takibe aldı. Gazetecilerin ziyareti sırasında Jinnews'in bulunduğu bina önüne polis, 2 polis aracı getirildi. Ziyaret sırasında ve basın açıklaması sonrasında polis ekiplerinin takibi devam etti.

Jinnews'deki ziyaretlerinde Beritan Canözer yapılan polis baskınında tüm teçhizatlarına el konulduğunu, alınmadan malzemelerinin ise hasarlanmış durumda olduğunu aktardı. Canözer "Baskında büromuzda bulunamadık. Günlerce arama yapıldı ve hiçbir bilgi verilmedi. Arkadaşlarımız tutuklandığı halde arama devam etti" dedi.

Jinnews'deki baskın sonrasında büroya girdiklerinde haber yapmalarını sağlayacak hiçbir araçlarıın kalmadığını aktaran Canözer "Bir iki gün haberleri cep telefonlarımızla girdik. Çünkü baskınlarla, gözaltı ve tutuklamalarla Jinnews'in susturulamayacağını daha önce defalarca gösterdiğimiz gibi göstermek gerekiyor. Biz her koşulda haberlerimizi yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Jinnews emekçisi kadın gazeteciler destek ziyaretinde bulunan arkadaşlarıyla, tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılması ve gazetecilik mesleğine yönelik saldırılara karşı nasıl ortak bir mücadele yürütebileceklerini konuştu. Ardından gazeteciler hep birlikte, PİYA ve ARİ Yapım önünde yapılacak eyleme katıldı. Basın açıklamasında DFGD eş sözcüsü Dicle Müftüoğlu, gazetecilere yönelik baskın, gözaltı ve tutuklamalara değinerek "Arkadaşlarımız yaptıkları haber ve programların içerikleri nedeniyle tutuklandı. Fakat bahsi geçen haber içeriklerinde hiçbir suç unsuru bulunmadığına dikkat çekti.

Kürt gsxercilere yapılan bu saldırıların Kürt halkına, halkın gerçekleri öğrenme hakkına da bir saldırı olduğuna işaret eden Müftüoğlu, bu saldırılara gazetecilerin sessiz kalmadığını ve dayanışmanın devam ettiğini belirterek arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi. DİSK Basın İş Sendikası'nndan Tolga Balcı "Olağanüstü şartlara sahip bir dönemde çok zorlu koşullarda gazetecilik yapan meslektaşlarımız için buradayız, artık bu suskunluk sarmalı kırılsın mesafeler aşılsın istiyoruz. Dayanışmamızla bu karanlık günleri aşacak ve hep birlikte aydınlık günlere ulaşacağız" dedi.

Kadın Gazeteciler Koalisyonu'ndan Ceren İskit de tutuklanan gazeteciler arasında kadın gazeteciler de olduğunu belirterek tutuklu gazeteci meslektaşlarıyla dayanışmak için Diyarbakır'a geldiklerini söyledi.

Gazeteciler "Özgür Basın Susturulamaz", "Baskılar Gözaltılar Tutuklamalar Bizi Yıldıramaz" sloganları attı.

Diyarbakır'da bir araya gelen gazeteciler "Ben de gazeteciyim!" diyerek açıklamayı sonlandırdı.

16 Haziran'da tutuklanan 16 gazetecilerin içerisinde yer alan 4 kadın gazeteci avukatları aracılığıyla zindandan dayanışma mesajı gönderdi.

Tutuklu kadın gazeteciler Elif Üngür, Remziye Temel, Neşe Toprak ve Safiye Alagaş’ın Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nden el yazısı ile gönderdikleri dayanışma mesajıDicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu mesajı dayanışmaya gelen meslektaşlarıyla paylaştı.

Gazeteciler akşam saatlerinde Diyarbakır'dan ayrıldı.