< Deniz Poyraz İzmir'de Anıldı

Fotoğraflar: Berkcan Zengin/İzmir

Geçtiğimiz yıl HDP İzmir İl binasında katledilen Deniz Poyraz il binası önünde anıldı. Kitlesel katılımın olduğu anmada "Deniz Poyraz'ı katledenleri devrimci öfkemizde boğacağız" denilerek hesap sorulacağı ve Poyraz'ın mücadelesinin sürdürüleceği vurgulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, geçen sene parti binasına düzenlenen silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın ölüm yıl dönümünde parti binası önünde anma gerçekleştirdi.

"Katillerden Hesap Soracağız. Faşizm Yenilecek, Biz Kazanacağız" yazılı pankartın açıldığı anmada "Faşizm Yenilecek Barış Kazanacak" ve "Deniz Poyraz İsyanımızdır" dövizleri taşındı. Kadınlar ve gençlerin çoğunlukta olduğu birçok kurum ve kişinin katıldığı anmada sık sık "Katil Devlet Hesap Verecek", "Deniz Poyraz Ölümsüzdür", "Katilerden Hesabı Gençlik Soracak" ve "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganları atıldı.

Açıklamaya Deniz Poyraz’ın ailesi, HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mahfuz Güleryüz, HDP milletvekilleri Saruhan Oluç, Ayşe Acar Başaran, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Serpil Kemalbay ve Murat Çepni katıldı.

 

"Onları Devrimci Öfkemizde Boğacağız"

Açıklamada konuşan HDP İzmir İl Eş Başkanı Berna Çelik, Deniz Poyraz'ın yerinden yurdundan edilmiş milyonlarca Kürtten biri olduğunu ifade ederek, "Deniz geçen sene Onur Gencer tarafından öldürüldü. Biz katilin bu gücü kimden aldığını, onu sarıp sarmalayanların kim olduğunu biliyoruz. Ama onlarda bilsinler ki bu devrimci dayanışma büyüyecek ve onları devrimci öfkemizde boğacağız. Deniz bayrağını bizlere devretti ve aramızdan ayrıldı. Yükümüz çok ağır. Ama bizi yalnız bırakmayan devrimci dayanışma bu yükü hafifletecektir" dedi.

 

"Deniz'in Bayrağı Halkların Kadınların Ellerindedir"

Ardından konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ise Deniz Poyraz'ı katledenin sadece Onur Gencer olmadığını vurgulayarak, "Bunu yapan bizi her gün medyada hedef alanlar, Kürtleri göçe zorlayanlar, kadının gücünü tanımayanlardır. Bu katliamla bize geri adım attırmak istiyorlar. Bugün bu faşist sisteme karşı en güçlü mücadeleyi HDP ve kadınlar yürütüyor ve bu yüzden hedef alınıyor. Bugün tek kimlik, tek din, tek adam rejimini yaşatmak istiyorlar, buna kim alternatif üretirse hedef alıyorlar. Buna karşı en güçlü cevabı alanlarda verdik. Halk 'bir Deniz giderse bin Deniz gelir' dedi. Bizi yok etmek isteyen sisteme karşı mücadelemizi büyüteceğiz. Biz Deniz'in istediği eşitlikçi, kendi kimliğiyle yaşamı oluşturacağız. Deniz'in bayrağı yere düşmedi, kadınların, halkların elindedir. O bayrağı daha da yükseltecek ve sözümüzü yerine getireceğiz" dedi.

 

"Bu Mücadeleyi Elbette Kazanacağız"

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç "Eğitilmiş bir piyon elini kolunu sallayarak, kolluk kuvvetlerinin kontrolü altındaki bir sokakta alçakça bir katliam yaptı. Bu alçak katil kim tarafından eğitildi? Onu destekleyen devletin içindeki karanlık odaklar kimlerdir?" diye sordu.

İktidarın katili koruyarak güven verdiğini vurgulayan Oluç, Elbet gün gelecek yargı önünde bunu planlamış, uygulamış olanlar hesap verecekler. Bu mücadeleyi elbette kazanacağız" dedi.

TJA temsilcisi Derya Kandemir, Yeşil Sol Parti Eş Genel Sözcüsü İbrahim Akın, Kadınlar Birlikte Güçlü İzmir adına Deniz Uslu, SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına Aykut Akdemir, TÖP temsilcisi Erkan Gökber de konuşmalarında faşist sisteme karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Anma sloganlarla ve Deniz Poyraz'ın düşlerinin gerçekleştirileceği sözüyle sona erdi.