8 Haziran günü Amed’de gözaltına alınan 20 gazeteciden 16’sı, bugün sabaha karşı çıkarıldıkları mahkemece tutuklandılar.

JİNNEWS Müdürü Safiye Alagaş, DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, MA Editörü Aziz Oruç, Xwebûn Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin üretilen haber içerikleri, yayın politikası ve haberlerin dili" ile suçlanarak cezaevine gönderildi.

Bugün Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ile Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) basın açıklaması yaparak gazetecilerin tutuklanmasını protesto etti.

Yüzü aşkın insanın katıldığı eylemde "Susturamayacaksınız" pankartı açıldı. Yapılan açıklamada ilk olarak konuşan MA Editörü Fahrettin Kılıç, "Bizler tutuklanan arkadaşlarımızın kalemlerini yerde bırakmayacağız" dedi.

DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu da, özgür basın geleneğinin ve mücadelesinin 90’lı yıllardan bu yana sürdüğünü hatırlatarak "Yeri geldi sokakta katledildiler, yeri geldi işyerleri bombalandı. Yeri geldi gazetecilerin kapısına kilit vuruldu. Evet, saldırıların ve baskıların rengi değişti ama özü değişmedi. Dün bizi sokak ortasında katletmeye çalışanlar bugün gözaltına alıp tutukluyor" dedi.

Tutuklanan gazetecilere atfedilen suçlamaların gazetecilik faaliyeti olduğunu söyleyen Müftüoğlu, "Tutuklama gerekçesi ise tahammülsüzlüğün ve anti-demokratik yaklaşımın sonucu olduğu bir kez daha açığa çıktı. Daha bir-iki gün önce, İçişleri Bakanı ısmarlama operasyonların nasıl olması gerektiğini TV programlarında açıklıyordu. Özgür basına dönük bu operasyonun da kimlerin ısmarlama operasyonu olduğunu biliyoruz" dedi.

Özgür basının hiçbir saldırıya boyun eğmediğini söyleyen Müftüoğlu, aksine saldırıların özgür basını daha da büyüttüğünü kaydederek, gazetecilerin tutuklandığı saatlerde Meclis’te "Medyaya sansür yasasının" Adalet Komisyonu’ndan geçtiğini hatırlattı, “kimlerin ne kadar büyüdüğünü gizlemek için özgür basına bu kadar yöneliyorlar” dedi.

“Gerçeğin ifadeye kavuşması için ne bedel gerekiyorsa vereceğiz ve yalanlarınızla baş edeceğiz. Her koşulda bu yalan düzenine, özgürlükleri kafeslemeye çalışan çürümüş zihniyete karşı hakikat mücadelemizi sürdüreceğiz." diye sonlanan konuşmanın ardından oturma eylemi yapıldı. Eylemde tutuklanan 16 gazetecinin isimleri okunarak "Burada" denildi.

Açıklama "Özgür basın susturulamaz", "Berxwedan Jiyanê","Amed uyuma basınına sahip çık" sloganlarıyla son buldu.

İzmirli gazeteciler de bir basın açıklaması ile dayanışma çağrısı yaptı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde bugün gerçekleşen mezuniyet töreninde de öğrenciler 16 gazetecinin tutuklanmasını protesto etmek için “Kahrolsun İstibdat Yaşasın Hürriyet – Tutuklu Gazetecilere Özgürlük” pankartı açtı.