< < Birleşik Mücadele Güçleri Nurhak Savaşçıları'nı İstanbul'da Andı

Birleşik Mücadele Güçleri, 71 Devrimci Kopuşunun önderleri ve THKO’nun üç devrimci militan kadrosu Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga'yı Nurhak Dağları'nda ölümsüzleşmelerinin 51. yılında Karacaahmet Mezarlığı'nda Sinan Cemgil'in mezarı başında andı.

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), THKO'nun kurucuları olan Nurhak Savaşçıları Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alparslan Özdoğan'ı, Karacaahmet Mezarlığı'nda bulanan Sinan Cemgil'in mezarı başında andı.

Sabah saatlerinde Karacaahmet Mezarlığı girişinde bir araya gelen BMG bileşenleri, Sinan Cemgil'in fotoğrafı ve Sinan Cemgil'i anlatan Orhan İyiler'in yazdığı kitabın da adı olan 'Öldükleriyle Kalmadılar yazılı dövizlerle "Nurhak Savaşçıları Ölümsüzdür", "Nurhak'ta Yanan Ateş Sönmeyecek", Sinan Cemgil / Kadir Manga / Alparslan Özdoğan Ölümsüzdür", "Faşizmi Döktüğü Kanda Boğacağız", "Yaşasın Birleşik Mücadelemiz" sloganları atarak Sinan Cemgil'in mezarı başına yürüdü.

 

"Onların Yaktıkları Meşale Bizlerin Ellerinde Yükseliyor"

Yürüyüş sırasında Nurhak Savaşçıları'nın 71 Devrimci Kopuşunun önderlerinden oldukları, reformizme, oportünizme ve parlamentarizme karşı zora dayalı devrimin zorunluluğunu ortaya koyarak devrim mücadelesini yükselttikleri ve Nurhak Dağları'nda faşist devlet tarafından katledildikleri anlatılarak "Tahta çanaklarda yakılan bir türküydü onlarınki. (...) Sinanlar, Denizler, Mahirler kendilerini bir fırtınaya bıraktılar. Bu öyle bir fırtınadır ki, bu fırtına bir alev topuna dönüştü bu topraklarda. Onların yaktıkları meşale bizlerin ellerinde daha güçlü bir şekilde yükseliyor..." denildi.

Cemgil'in mezarı başında Nurhak Savaşçıları ve ölümsüzleşen tüm devirm savaşçıları için saygı duruşunda bulunularak "Kalmasa da yüreklerimizden namluya sürecek tek bir kurşunumuz / Yine de devrim yangınının yılmaz savaşçıları, / Sinanların,Kadirlerin,Alparslanların baş eğmeyen yoldaşları olacağız!" denildi.

Sena Şat Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alparslan'ın devrim mücadelesine katılma süreçlerini ve öncü niteliklerini aktardı. Nurhak Savaşçıları'nın 71 Devrimci Kopuşunda kısa sürede devrimci önderler olarak öne çıktıklarını ve THKO'yu kurduklarını belirten Şat "Sinan Cemgil'in ve Alparslan Özdoğan ODTÜ öğrencileriydi, Kadir Manga ise Erzurum'dan mücadeleye atılmıştı. Üç devrimcinin yolları son kez Nurhak Dağları'nda kesişti ve orada ölümsüzleştiler..." dedi.

BMG adına konuşan Muhammed Hizmetçi ise "Bugün 31 Mayıs 1971 Sinanlıların katliamının 51 yılındayız. Onlar 68 kuşağı ile başlayan, 71 Devrimci Kopuş sürecinde kısacık zamana pek çok şeyi sığdırmayı başarmış devrimcilerdi tıpkı Denizler, Mahirler gibi" diyerek sözlerine başladı.

 

"Reformizmden Tam Bir Kopuşu Görev Edinmişlerdi"

Onların üniversite kürsülerinden işçi ve emekçilerin kavgasından, yoksullukların toprak işgallerine kadar birçok eylemde yer aldıklarını ve bunlara öncülük ettiklerini belirten Hizmetçi, "Çünkü onlar 68 hareketinin aslında kendi başına bu süreci taşıyamayacağını bilerek bu hareketi güçlendirmeye ve aslında reformizmden tam bir kopuş yaratmayı kendilerine başat bir görev ilan etmişlerdi" dedi.

 

"71 Devrimci Kopuşu Reformizme Parlamentarizme Karşı Bir Devrimci Çıkıştı"

"Sinanların, Denizler ve Mahirlerle birlikte yarattığı kopuşun kendisi 71 kopuşudur. Bu kopuş tam da o dönemde sosyalist hareketin ağır tüfeklerinin, o düzen içine itilmişliğine, pasifizmine ve yüzlerini artık devrimden dönmelerine itirazdı. Ve onlar tam da bu ortam içerisinde devrimci bir örgüt inşası içinde bunu yarattılar. Türkiye Halk Kurtuluş Ordusunu kurdular" dedi.

 

"Bir Umut Işığı Olmak İçin THKO'yu Kurdular"

THKO'nun kuruluşunun ardından Hikmet Kıvılcımlı'nın 'Bir ülkede iki milli ordu olmaz' sözünün, Kemalizm'in o süreçteki sosyalistlerin bilincinde nasıl yerleştiğinin ifadesi olduğunu vurgulayan Hizmetçi Sinanlar, tam da bunu yerle bir ederek Türkiye ve bu topraklarda yaşayan bütün halklara, kürt halkına, işçi ve yoksul emekçilere bir umut ışığı olmak bir meşale olmak için THKO'yu kurdular" dedi.

 

"Güçlü Bir Devrimci Örgüt İnşasına Giriştiler"

68 hareketiyle başlayan 71'e uzanan devrimci çıkışta Filistin'e giderek Filistin halkıyla, onların enternasyonalist mücadelesiyle birleşerek bu çıkışı güçlendirdiklerini hatırlatan Hizmetçi, Onların akıllarında artık güçlü bir devrimci örgüt inşa etmenin ve şehirlerde kırlarda gerilla mücadelesi yürütmenin fikri uyanmıştı. Ve bunu güçlendirmek için tam da Vietnam halklarından Küba devriminden Çin devriminden etkilendikleri o devrimci mücadeleyi inşa etmeye giriştiler" dedi.

 

"Onlar Kendilerini Dağda Kopacak Fırtınaya Bıraktılar"

Orhan İyileri'n kitabında Sinan Cemgil Kadir Manga ve Alparslan Özdoğan'ı çok iyi anlattığını belirten Hizmetçi "Onların mücadelesini anlatırken kitabında 'Öldükleriyle Kalmadılar' der. 71 çıkışına yöneldiklerinde ODTÜ'de tanınan sesiyle gür sesiyle öğrencileri harekete geçiren Sinan artık kendini dağda kopacak fırtınaya bırakmıştı. Ve artık okul kantinlerinde, öğrenci eylemlerinde emekçilerin eylemlerinde değillerdi. Onların kavga bayrağını yukarı yükseltmek için artık dağlara yönelmişlerdi" dedi.

Sinanların Malatya'ya yönelirken Kürecik'te emperyalizmin üssüne Denizlerin idamını önlemek için eylem gerçekleştirecekken Adıyaman'ın İnekli köyünde muhtarın ihbarı üzerine kıstırılarak katledildiklerini hatırlatan Hizmetçi, "Onlar öyle büyük insani değerleri taşımışlardır ki, onlara karşı yönlendirilen yoksul halkın çocukları olan o dönemin askerlerini bile öldürmek istememişlerdi. Orhan İyiler'in köylülerin anlatımından kitabında Sinanların askerlere hitap ettiklerini Sinan Cemgil'in 'Mehmetçikler sizi ezenlerle bizi katletmeye gönderenler aynı düşman. Ve bu yüzden siz bize kurşun sıkmayın sizi, bize gönderenlere karşı savaşın bizle birlikte onlara karşı savaşın' dediklerini aktararak, maalesef bunu askerler kavrayamaz ve Sinanlar orada katledilirler" dedi.

THKO savaşçılarından bir kısmının da orada tutsak alındıklarını, Sinan'ın yoldaşını kurtarmak isterken orada alnından vurularak katledildiğini aktaran Hizmetçi "Nurhak Dağları'nda onların yaktığı o meşale, onların yarattığı etki bugün hala emekçilerin bilincinde. Biz hala onların adlarını anıyoruz, emekçiler yoksul halkalar onların izinden yürümeye devam ediyor. Onların adlarını kavga bayraklarına yazıyor" dedi.

 

"Onların Katledilişinin Öfkesini, Devrim Bilincini Gezi'nin İsyanıyla Birleştirelim"

Orhan İyileri'n 'Öldükleriyle Kalmadılar' sözünün sadece sırada bir ifade olmadığını, Sinanların yarattığı mücadelenin boşa gitmediğini ve onların ardından devam ettiğinin ifadesi olduğunu vurgulayan Hizmetçi, "Bu bugün işte tam da Gezi Ayaklanmasının yıl dönümünde buradayız. Ve Gezi'nin isyanında onların katliamının bizlerde yarattığı öfke ve onların yarattığı bilinçle mücadeleyi sürdürmek gerekiyor. Bugünkü mücadeleyi o devrimci çıkışla birleştirmek ileriye götürmek gerekiyor. Sinanlar gibi Denizler gibi kavga bayraklarını yükseltmek lazım. Çünkü emekçilerin yüzünü döneceği yer diğer devrimcilerdir" dedi.

 

"Sinanları Anmak Onların İdeallerini Zafere Taşımaktır"

Sinanların ortaya koydukları reform, parlamentezinden kopuş sadece geçmişte kalmış bir olgu değildir. Bugün de devam eden bir mücadeledir. Çünkü bugün düzenle köprülerini koparamayanlar bugün halklara hala seçimle kurtuluş olarak göstermeye çalışıyor hala oralardan umut beklemelerini söylüyor. Ama Sinanların bize gösterdiği yol devrimdir. Biz bu mücadeleyi büyütmeliyiz daha fazla anlatmalıyız daha fazla örgütlenmeliyiz. Onların anlarını gerçekten yaşatmak istiyorsak onların değerlerini zaferle taçlandırmak gerekir yapacağımız en önemli görevde onlara karşı ödenecek en büyük borcumuz da bunu gerçekleştirmektir onların devrim ideallerini zafere taşımak ve tamamlamaktır" dedi.

Konuşmanın ardından Nurhak şarkısı söylenerek "Nurhak Savaşçıları Ölümsüzdür", "Sinanlar Sözümüz Devrim Olacak", Yaşasın Birleşik Mücadelemiz" sloganlarıyla anma sona erdi.