"Eninde Sonunda Biz Onları Yeneceğiz!"

İşten atılan EnerjiSa işçileri karşı Sabancı Holding önünde nöbet eylemini bugün de sürdürdü.

İşçiler çaloşma koşullarını yetkili sendika Tes İş'in patron işbirlikçiliğini anlatarak "Biz sarı sendikalara karşı olduğumuz için işten atıldık. Ama mücadele ede ede biz kazanacağız" dedi.

Sabancı Holding'e bağlı EnerjiSa Başkent Elektrik Dağıtım Şirketi'nde "uygun pozisyon bulunmadığı", "performans düşüklüğü" gibi bahanelerle işten atılan Enerjisen üyesi işçiler, Levent'te bulunan Sabancı Holding genel merkezi önünde iki saatlik oturma eyleminin ikinci günündeydi.

Patronların sarı sendika işbirliğiyle DİSK/Enerji-Sen üyesi işçileri hedef alarak işten çıkardığını belirten enerji işçileri, yönetime seslenerek işe geri alınmaları çağrısı yaptı.

"Atılan İşçiler Geri Alınsın" yazılı pankart açılan eylemde Enerji Sen İç Anadolu Temsilcisi Osman Çokaman, işçilerin toplu sözleşmeyle garanti altına alınan disiplin kurulu işletilmeden işten çıkarılamayacağı maddesine aykırı olarak haklarının gasp edilerek hukuksuzca işten çıkarıldığını vurguladı. .

İşçilerin işlerini geri almak için 44 gündür mücadele verdiklerini belirten Çokaman, yürüttükleri Ankara'dan İstanbul'dan ve bir çok şehirden seslerini duyurmaya çalıştıklarını hatırlarak, "Bütün Türkiye bu sesi duyacak, bütün ülke enerji işçisinin yaşadığı sorunları, güvenceli çalışma insanca yaşama talebini görecek" dedi. Çokaman, emekçilere seslenerek işçiden ve emekten yana mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

Ardından işçiler söz alarak EnerjiSa'daki çalışma koşullarını anlatarak yetkili sendika Tes İş'in işçilerin haklarına sahip çıkmadığı için Enerjisen üyesi olduklarını ve bu nedenle işten atıldıklarını vurguladı.

 

"Biz İddiamızın Arkasındayız"

İşten atılan EnerjiSa işçisi Ahmet Kelle şöyle konuştu: "Enerjisa dağıtım şirketlerinden işten nasıl katıldığımızı anlatıyoruz. Haksız hukuksuz bir şekilde işten atıldığımızı söylüyoruz. Bu bizim iddiamız iddiamızında arkasındayız. Diyeceksiniz ki, 'Tamam atıldınız haksız hukuksuz şekilde de bu nasıl oldu? Kura mı çektiler tombala mı attılar da sizin işten çıkarıldınız?

 

"Tes İş Hiçbir Zaman İşçinin Yanında Olmadı"

Olay şöyle oldu: Bizler sarı sendikacılık denen sistemin kurbanı olduk Enerjisa'da yetkili olan sendika hiçbir zaman işçilerinin yanında olmadı. Ben zaten işten atıldığım da Enerji Sen üyesi değildim. Yetkili sendika Tes İş üyesiydim ve onların yaklaşık 4 sene işyeri temsilcilğini yaptım. Atanmış olarak yaptım. Ben işten atıldım gün aradım kendilerini bana cevap bile vermediler. Telefonlarımı bile açmadılar. Yanlarına gittim. 'Beraber çıkalım bize destek olun' dedim ona da yanaşmadılar. Zaten yanaşmayacaklarını da biliyordum.

Şimdi sarı sendikacılık nedir derseniz sarı sendikacılık şudur sendikanın kuruluş amacı ekonomik ve sosyal haklarının yaşam standartlarını yükseltmektir. Ama sarı sendikalar üyeleri için değil de sermaye için bunu yaparlar onların lehine çalışırlar aslında işçilerden yana gözüküyor emektarlar alınteri derler sözleri budur ama bu dağın arkasında çok daha farklıdır.

 

"Hiçbir Zaman Toplu Sözleşmede İşçinin İradesi Yansımaz"

En büyük sarı sendikalardan biride Enerjisa'da yetkili olan sendikadır hiçbir zaman onların toplu sözleşmesinde masada işçinin iradesi yansımaz. İşçi bir şey kazanmaz. Yıllarca bunu gördük, bunu yaşadık. En son baktık olmuyor 'Bunlar gitsin başka arkadaşları getirelim. Onlar bizim hakkımızı hukukumuzu arasın' dedik. Ve ondan sonra da olanlar oldu.

"Ülkemizde Hak Aramak Öyle Kolay Değil" Şimdi ülkemizde hak aramak, özellikle enerji iş kolunda hak aramak o kadar kolay değildir. İşyerlerinde sürgün olur, baskı olur, mobing olur işten atılma olur.. İşçi sokağa çıkar hakkını arar. Gözaltı olur, tutuklama olur olur da olur... Hakkını aramak öyle kolay değildir.

 

"Sarı Sendikaları İşçinin Yanında Sokaklarda Göremezsiniz"

Sarı sendikacılar hiçbir zaman işçilerin yanında olmaz onları sokaklarda göremezsiniz. Sarı sendika olmasalardı şu an yanımızda olurlardı, ama yoklar ortada. Biz bu sisteme karşı olduğumuz için işlerimizden olduk. Sarı sendikacıların kazandığı hiçbir şey olmaz onların kazançları ancak öptükleri el kadar olur. Eğdikleri boyun kadar olur ettikleri biat kadar olur. Başka da bir şey olmaz bunları biz yıllarca yaşadık.

 

"Bu Sisteme Karşı Geldiğimiz İçin İşimizden Olduk"

Biz bu sisteme karşı geldiğimiz için işimizden olduk ve şimdi buraya geldik. Ama inanıyoruz ki onları yeneceğiz eninde sonunda biz onları yeneceğiz. Maalesef Enerjisa'daki yetkili sarı sendika Enerjisa'yı da kendine benzetti kendisi gibi yaptı. Enerjisa şu anda göründüğü gibi değil. Orada da buzdağının görünmeyen kısmında farklı olaylar var. En büyük olay da sarı sendika ile işbirliği. Biz buradan Sabancı Holding'e de sesleniyoruz. Gelin müdahale edin sarı sendikacılık düzenini Enerjisa'dan yok edin. Öyle göründüğü gibi bir iş yeri değil. Bunun düzeltilmesi için gerçekten emekten yana olan sendikalarla bir araya gelip bu sorunları çözmeniz gerekiyor. Maalesef bu şu anda uygulanmıyor. Umarız ki bundan sonra yapılır. Görüşmelerden olumlu bir sonuç alırız.

İşçilerden Erdal Şener ise başka birimlerden de işçiler atıldığının iddia edildiğini belirterek "Başka birimlerde ve atılan işçiler varsa peki onlar nerede onlar da alsınlar eline megafonu da görelim. Biz elimizde megafon buradayız" dedi.

 

"İşe Girdiğimde Sakalım Yoktu, Şimdi Başımda Saç Kalmadı"

Haksız ve adaletsiz bir şekilde işten atıldıklarını söyleyen Şener Ben işe girdiğimde benim sakalım yoktu. Şimdi saçım kalmadı yıllar yıprattı. Ama tecrübe kazandık. Daha bizim şirkete aktaracak çok tecrübelerimiz var, yetiştirecek çok elemanlar ustalar var.

 

"Pandemide Afetlerde Biz Gönüllü Gittik"

Bu iş kesinlikle kalifiye elmadan olmadan yapılamaz. Kalifiye eleman olmadan iş yapılan illeri kendimiz yaşayarak gördük oraya kim gitti? Ankara'nın Toroslar'ın babayiğitleri gitti. Orayı da biz temizledik. Çünkü kalifiye eleman var hiç duydunuz mu arkadaşlar medyada basında Ankara'da günlerce elektrik verilemedi diye. Üç metre kar yağdı yüzlerce teller koptu onlarca direkt yıkıldı. Bartın'da Zonguldak'ta Kastamonu'da biz oradan üstesinden geldik. Biz Bozkurt'u yeniden inşa ettik yeniden. İnsanlar birbirinden kaçarken biz Bozkurt'a gönüllü gittik. Ben Bozkurt'a indiğimde arkadaşlarımı tanıyamadım. Arkadaşlarımızın saçı sakalı birbirine karışmıştı. Biz bu şartlarda çalıştık, çünkü bu bizim görevimiz. Halen de çalışmak istiyoruz.

 

"Sabancı Birimlerini Kalifiye Elemanlarla Oluşturdu Hiç Sorun Yaşamadı"

Şirketlerde birimler vardır. Bizim de şirketimizin birimleri var. Kesmesi, açması, okuması, sayacı, endeksi, aydınlatması var. Sabancı bizimle birimleri kurarken hiç zorlanmadı. Çünkü kalifiye eleman almıştı ve kadrosunun tamamlamıştı. Belki de bazı dağıtım şirketleri bu şansı yakalayamadı. O yüzden sorun yaşamadı. Biz başkentte Bozkurt'ta, Toroslar'da hiçbir sorun yaşamadık. Kalifiye elemanlar olduğumuz için yaşamadık. Aynı şekilde devam etmek istiyoruz.

 

"Mücadele Ederek İşimizi Geri Alacağız Başka Yolu Yok!"

Enerji Sen çatısı altında birleşmişiz mücadele ede ede bu işi geri alacağız emin olun. Çünkü biz haklıyız biz kazanacağız. bunun başka yolu yok.

Biz işimizi almadan geri dönmeyeceğiz. Eğer geri dönersem, ben engelli çocuğumun yüzüne bakamam. Bana 'Baba işimi geri almadan gelme' dedi. Benim için dua ediyor Bizim için uğraşan destek veren insanlar var. Geri dönersek onlara ihanet etmiş oluruz. O yüzden de biz işimizi tekrardan geri alacağız. Bizimle görüşürseniz bizim doğru söylediğimizi göreceksiniz" dedi.

Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, Sabancı Holding yetkilileriyle DİSK arasında cuma günü görüşme yapılacağını belirterek "Kararlılığımızı en başından beri ifade ediyoruz. İşimizi almadan asla geri dönmeyeceğiz. O yüzden bu görüşmeyi yapacak olanlar sakın bize paralarınızı öderiz, sizi geri işe almıyoruz gibi gerekçelerle karşımıza çıkmayın. Yalnız, güçsüz değiliz" dedi.

İşçilerin kararlılığının patronları yeneceğini söyleyen Keskin, "Bu mücadelenin sonunda kazanan da biz olacağız" dedi.

İşçiler ikinci gün nöbet eylemini 2 saatin sonunda sloganlarla bitirdi.