< İstanbul’da 1 Mayıs

Yine bir 1 Mayıs’ı geride bıraktık. İşçilerin, emekçilerin Kapitalizme Karşı Birlik Mücadele Ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, yine yasaklanan meydan Taksim’de eylem ve çatışmalara sahne oldu.

1 Mayıs 1886’da Louisville’de işçilerin 8 saatlik işgünü için başlattıkları grev, 4 Mayıs günü devletin Chicago’da Haymarket Meydanı’nda yaptığı bombalı katliamla son buldu. Yüzbinlerce işçinin siyah-beyaz ayırdetmeden tek yumruk olmasını kaldıramayan sermaye sınıfı, 3 Mayıs günü bir fabrikada provokasyon yaratıp işçilere saldırarak 3 işçiyi katletti. Bunu protesto için sokaklara akan işçilere polis bu defa Haymarket’te bombalı saldırı düzenledi ve bunun faili olarak 4 işçiyi, Parsons, Spies, Fischer ve Engel’i idam etti... 1 Mayıs’ı “Bayram” değil de “Mücadele” günü yapan, 136 yıl önce dökülen yüzlerce işçinin kanı oldu. Ülkemizde de 1 Mayıs günü meydanları dolduran milyonların 77’de katledilmesi, ülkemizde de 1 Mayıs’ı “ Kapitalizme Karşı Birlik Mücadele Ve Dayanışma Günü” yapan, Taksim’i “Kızıl Meydan” yapan, Taksim’i “1 Mayıs Alanı” yapan olay oldu. 1 Mayıs, dökülen işçi kanları ile kızıllaşıyor.

İşçi sınıfı kadar, burjuvazi de durumun bilincinde olduğu için, Taksim’i 1 Mayıslara, daha doğrusu işçi ve emekçilerin tüm eylem ve etkinliklerine kapatmasının sebebi de bu. Ve sınıf bilinçli işçiler, emekçiler, devrimciler 1 Mayıslarda yüzünü Taksim’e çevirdi. Yasaklar, barikatlar, gözaltılar, işkence ve tutuklamalar hiçbir zaman kitlelerin Taksim’e akışını durduramadı.

Bu yıl da başta Mücadele Birliği, çok sayıda sendika, dernek, siyasi parti, gençlik örgütü ard arda “1 Mayıs’ta Taksim” çağrısı yaptı. Bu esnada işçi ve emekçilerin örgütleri DİSK, KESK, TMMOB, TTB yine göstermelik bir Taksim başvurusu yapmış, hayır cevabını almalarıyla birlikte Valiliğin gösterdiği Maltepe “dolgu” Meydanı’na 1 Mayıs hazırlıklarına başlamıştı bile.

Israrla “yasak” denilen ve günler öncesinden bariyerlerle çevrilen Taksim Meydanı, 1 Mayıstan hemen saatler önce şampiyonluğu kutlayan taraftarlarla dolup taşmıştı. Bu, aslında Taksim’in sadece işçi ve emekçilere, devrimcilere kapalı olduğunun en net göstergelerinden biriydi. Bu durum üzerine Öğrenci Faaliyetleri 1 Mayıs’ın ilk saatlerinde pankart açarak 1 Mayıs'ı kutladı, 5 öğrenci polis saldırısı ile gözaltına alındı. Öğrenciler sabah saatlerinde serbest bırakıldılar.

Sabahın erken saatlerinde de yüzünü Taksim’e çeviren gruplar ardı ardına yürüyüşe başladı. Öğrenci Kolektifleri ve Üniversiteli Feminist Kolektif ellerine aldıkları tabldotlar ile "Geçinemiyoruz" diyerek Kurtuluş'tan yürüyüşe geçtiklerinde gözaltına alındılar

Otel ve Turizm İşçileri Sendikası (OTİS) ve Kafe-Bar Çalışanları Dayanışması da İmam Adnan Sokak’tan Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçerek “1 Mayıs yasağını tanımıyoruz” dedi.

İstiklal Caddesi üzerinden Taksim'e çıkmak isteyen Göksu Uyar, Mehmet Güder ve İsmail Aydın gözaltına alındı.

“AKP gidecek Gezi kalacak” diyen Halkevleri de Taksim'e yürüdüler, polis saldırısı ile gözaltına alındılar.

Beşiktaş'tan Taksim'e yürüyen Gençlik Komiteleri, "Hayatlarını çaldıklarınız gençler bu düzeni yıkacak" diyerek Taksim'e yürüdü ve 40'a yakın öğrenci gözaltına alındı.

Devrimci Parti ve Özgürlük Meclisleri üyeleri #Taksim'e yürürken polis saldırdı, 3 kişi gözaltına alındı.

"Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan" diyen Mücadele Birliği okurları Elmadağ Babil Sokak'tan Taksim'e çıkarken şiddetli polis saldırısıyla darp edilerek gözaltına alındılar. Polis ekipleri her bir kişiyi üzerine 3-4 kişi yere yatırarak, kalkanlarla iterek, boğazlarını sıkıp kollarını ters kelepçe yaparak saldırdı. Saldırıya rağmen uzun süre sloganlarını haykırmaya devam eden 8 okurumuz işkenceyle gözaltına alındı. Polis basının çekim yapmasına da engel olmaya çalıştı.

Mecidiyeköy'den Taksim'e yürüyüşe geçen Kataş-Sen ve İnşaat Bir Sen üyesi işçiler darp edilerek gözaltına alındı. Kataş-Sen’li şoförler "Yaşasın Şoförlerin Birliği Yaşasın 1 Mayıs" pankartı açtı. İnşaat-Bir-Sen üyesi inşaat işçileri ise "Yaşasın 1 Mayıs" pankartı açarak İşçi Temsilcileri Konseyi, Emeğin Gücü Derneği üyeleriyle birlikte Mecidiyeköy'de Cevahir AVM önünden Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Çevik kuvvet polislerinin saldırısına rağmen slogan ve ajitasyon konuşmalarına devam eden işçiler darp edilerek işkenceyle gözaltına alındı.

Birleşik Mücadele Güçleri, Halaskargazi Caddesi'ne Yaşasın 1 Mayıs Biji Yek Gulan" pankartıyla yürüyüşe geçti.

Taksim'e yürüyen HKP'liler de polis saldırısı ve gözaltı ile karşılaştı

Osmanbey'den Taksim'e pankart açarak çıkmak isteyen Halk Cepheliler gözaltına alındı!

PTT-Sen, Taksim'e 1Mayıs yürüyüşleri sırasında sendika yöneticileri Süleyman Şen'in gözaltına alındığını duyurdu.

Taksim'e yönelen her grup, ardı ardına polis saldırısıyla gözaltına alınırken, DİSK Taksim Anıtına çelenk koyarak 1 Mayıs'ı “kutladı”. Ve DİSK, diğer konfederasyonlar ile birlikte sendikaları, emek örgütlerini, siyasi partileri, işçi ve emekçileri peşinden sürükleyerek Maltepe Meydanı’na götürdü, “Bayram havasında” bir 1 Mayıs kutladı.

Gözaltına alınan 192 kişiden 168'i emniyet ifadelerinin ardından sağlık kontrolü ile gece saatlerinde serbest bırakıldılar.

Aralarında 2 okurumuzun da olduğu 24 kişi'den 17'si Pazartesi günü savcılığa çıkarılarak serbest bırakıldı.