Gezi Ayaklanması davasında verilen hapis cezalarını protesto etmek için Gezi Ayaklanmanı sahiplenler Taksim'de bir araya geldi. Gezi'de ölümsüzleşenlerin yoldaşlarının hesabını soracağını, Gezi Ayaklanması nedeniyle tutuklananların tümü serbest bırakılıncaya kadar Gezi mücadelesinin süreceğini haykırdı. Taksim Dayanışması'nın açıklamayı bitirmesine rağmen kitle bir süre daha sokaktan ayrılmadı. Ara sokaklarda ve İstiklal Caddesi'nde Gezi sloganlarına devam etti.

Gezi Ayaklanması'na katılan Taksim Dayanışması üyelerine hapis cezaları verilmesini protesto etmek üzere yüzlerce kişidavasında hak savunucularına verilen hapis cezalarının Taksim İpek Sokak'ta bulunan TMMOB Makine Mühendisleri Odası önünde basın açıklamasından iki saat önce toplanmaya başladı. "Gezi'yi, Geleceği Savunuyoruz","Faşizme Karşı Omuz Omuza", "Gezi Onurumuzdur", "Karanlık Gider, Gezi Kalır" yazılı dövizler ve Gezi Ayaklanması'nda ölümsüzleşenlerin resimlerinin taşındı.

Mücadele Birliği Platformu ise "Gezi Ruhuyla Yeni Ayaklanmalara", "Şimdi Devrim Zamanı" ve Gezi Ayaklanması nedeniyle tutuklan yoldaşlarının fotoğrafları bulunan "Ali Ekber Sever Gezi'den 20 Yıl Hüküm Giydi 2014'ten Beri Tutuklu", "Sami Tunca 49,5 Yıl Hüküm Giydi 2014'ten Beri Tutuklu", "Lütfiye Burcu Kara Gezi'den Hüküm Giydi 1,5 Yıl Tutuklu Kaldı" yazılı dövizlerle katıldı.

Taksim Dayanışması, "Kimse Dokunamaz Bizim Suçsuzluğumuza! Gezi Onurumuzdur" yazılı pankartı TMMOB binasına asıldı.

Eylemde, Gezi Ayaklanması'nda katledilen Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Berkin Elvan, Medeni Yıldırım, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan, ve Hasan Ferit Gedik'in isimleri okunarak hep birlikte "Yaşıyor" denildi. "Gezi şehitleri Ölümsüzdür", "Katil Devlet Hesap Verecek","Bijî Berxwedana Taksime", "Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük", "Her Yer Taksim, Her Yer Direniş", "Bu Daha Başlangıç, Mücadeleye Devam", "Faşizme Karşı Omuz Omuza" sloganları sık sık atıldı.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen, basın açıklamasını okudu. Gezi Parkı'nın park kalması için, politik özgürlük için, ranta karşı çıkmak için, doğa talanına itiraz etmek için bir araya gelen milyonların müebbet ve ağır hapis cezalarıyla korkutulmaya çalışıldığı bir ülke haline gelindiğini söyledi.

Hukuka güvenin, mahkemelerde adalet çıkacağına inancın giderek yok olduğunu ifade eden Köymen, iktidarın ihtiyaçlarına göre karar veren mahkemelerin hukuksuz, tanıksız, kanıtsız, keyfi ve tutarsız kararlar aldığını belirterek "Bir rejimde, demokrasinin kuvvetler ayrılığının ve en temel anayasal hakların yok sayıldığı bir ülke haline geldik. Sadece Gezi Parkı'na değil Kazdağları'ndan Cerattepe'ye, Kuzey Ormanlarından Salda Gölü'ne kadar yeşile, doğaya sahip çıkan gençlerin ve çevre örgütlerinin düşman görüldüğü bir ülke haline geldik" dedi.

Köymen, Gezi Ayaklanması'nda gençleri katleden polisler aklanırken, bu vahşete isyan edenlerin cezalandırıldığını söyleyerek "Bu durumu değiştireceğiz" dedi.

Demokratik bir ülke ve tarafsız bir yargı için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Köymen, "Tüm halkı kurgu mahkemelerle karalanmak isteyen Gezi'nin gerçek tarihine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu hukuksuzluk, bu keyfilik, bu adaletsizlik, bu vicdansızlık, bu düşmanlık sona erinceye kadar; arkadaşlarımız serbest bırakılıncaya kadar, dünya hukuk tarihine kara bir leke olarak girecek bu davalardan beraat edinceye kadar mücadeleye devam edecek, arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağız!" dedi.

Taksim Dayanışması'nın açıklamayı bitirmesine rağmen kitle bir süre sokaktan çıkmyarak sloganlara devam etti.

Ardından polis kitleyi bölmek için arka sokaklara yönlendirmesine rağmen kitle sloganlarla farklı sokaklardan İstiklâl Caddesi'ne çıktı. Galatasaray Meydanı'na gelerek Gezi sloganlarını haykırmaya devam eden kitleyi dağıtmak isteyen polise tepki gösteren kitle polisin saldırısına, gözaltına almak istemesine tekme ve yumruklarla karşılık verdi. Polis Galatasaray Meydanı'ndan Meşrutiyet Caddesi'ne yönelen kitleye saldırırak bazılarını gözaltına aldı.

Sıraselviler ve Cihangir taraflarında da sloganlarla yürüyüşe devam edenlere saldıran polis buralarda kitleye saldırarak gözaltına aldı. Eylem nedeniyle en az otuz kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

https://fb.watch/cDPWN0lVzo/