< İHD: "Gökhan Yıldırım'ın Taleplerine Kulak Verin"

Marmara Bölgesi Hapishaneleri İzleme Heyeti, adil yargılanma hakkı için 115 gündür açlık grevinde olan Gökhan Yıldırım'ın sağlık durumunu kamuoyuyla paylaşarak, yetkililere Yıldırım'ın taleplerinin karşılanması çağrısında bulundu.

Marmara Bölgesi Hapishaneleri İzleme Heyeti, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyerek 115 gündür ölüm orucunda olan Gökhan Yıldırım'ın sağlık durumuna ve taleplerine dikkat çekti. "115 Gündür Ölüm Orucunda Olan Gökhan Yıldırım'ın Taleplerine Kulak Verin" pankartının asıldığı ve Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'nin (CISST) destek verdiği basın toplantısında ortak metni İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu.

 

"Yıldırım, Açlık Grevinde 115'inci Güne Girdi"

Adil yargılanma hakkı ihlalleri, verilen haksız cezalar ve hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin çözümsüz kalması sonucu pek çok tutsağın açlık greviyle sesini duyurmaya çalıştığını söyleyen Yoleri, açlık grevleri sırasında pek çok tutsağın ya kalıcı sağlık sorunlarıyla ya da ölümle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.

Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde tutulan Gökhan Yıldırım'ın da, adil yargılanma hakkı, hakkındaki 46 yıllık haksız hapis cezasının geri alınarak serbest bırakılması, hasta tutsakların tahliyesi ve hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine karşı sürdürdüğü açlık grevinin 115'inci gününe girdiğini belirten Yoleri, heyet olarak Gökhan Yıldırım'ı hapishanede ziyaret ettiklerini söyledi.

 

"48,5 Kiloya Düştü, Vücudunda Yaralar Oluştu"

Yıldırım hakkında verilen 46 yıllık hapis cezasının tamamen gerçek dışı iddialara ve çelişkili delillere dayandırıldığını vurgulayan Yoleri, Yıldırım'ın bu haksızlığın düzeltilmesi için gösterdiği çabaların sonuçsuz kalmasıyla ölüm orucuna başladığını belirtti.

Yıldırım'ın son yapılan ölçümlere göre 48,5 kiloya düştüğünü ve sağlık durumunun giderek bozulduğunu söyleyen Yoleri, Yıldırım'ın vücudunun çeşitli yerlerinde yaralar çıktığını, ciddi kemik ve kas ağrıyla uykusuzluk çektiğini aktardı.

Yıldırım'ın hapishanenin yönlendirdiği doktorlar yerine Tekirdağ Tabip Odası'ndan bağımsız doktorlar tarafından tıbbi takip ve kontrolünün yapılmasını istediğini ifade eden Yoleri, Tabip Odası'nın bu doğrultuda savcılığa başvuruda bulunduğunu ve başvuru sonucunu beklediğini söyledi.

 

"Hapishanede Keyfi Uygulamalarla Karşı Karşıya"

Yıldırım'ın 3 kişilik bir hücrede kaldığını aktaran, Yoleri, "Yıldırım görüşme sırasında ayrıca; kendisine yönelik olmamakla birlikte hapishanede ciddi sorunlar yaşandığını, 3 aydır temizlik malzemesi verilmediğini, sohbet hakkının kısıtlanarak tretmana bağlandığını, bu nedenle çok sayıda mahpusun bu haklardan yararlanamadığını, izlenen TV kanallarına ve okunan günlük gazetelere keyfi sınırlamalar getirildiğini belirtmiş ve bu sorunların acil çözülmesi gerektiğine vurgu yapmıştır" dedi.

Yoleri, son olarak yetkililere Gökhan Yıldırım'ın taleplerine kulak verme çağrısında bulundu.