Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs Eylemine Saldırı Ve Gözaltı

HDP ve HDK İstanbul İl Örgütü, 1 Mayıs deklarasyonunu öğle saatlerinde, Taksim’de bulunan Kazancı Yokuşu’nda açıklamak istedi. Ancak açıklamaya izin vermeyen polis, kitleye saldırarak 30 kişiyi gözaltına aldı.

Açıklama öncesi Kazancı Yokuşu ve Taksim Meydanı'nı ablukaya alan polis, HDP ve HDK’lıların yapmak istediği basın açıklamasına engel olmaya çalıştı. Açıklamanın yapılması konusunda ısrarcı olan kitle çevik kuvvet tarafından çember içerisine alınarak gözaltına alındı. Bu esnada alandaki basın emekçileri de darp edilerek alanın dışına atıldı. Eyleme yasak ve saldırı gerekçesi ise Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasak kararı...

Yaklaşık 30 kişi, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Biji Yek Gulan” sloganları atarak gözaltına alındı.

Gözatına alınanlar arasında HDK Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, HDK İstanbul İl Eş Sözcüleri Aynur Cengiz ve Erkan Tepeli, HDK Genel Meclis Üyeleri Gurbet Aydoğan, Sedat Şenoğlu, Ramazan Yurttapan, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü ve SYKP İstanbul İl Eş Başkanı Roni Gören de var.

HDP milletvekili Züleyha Gülüm, polisin saldırısına tepki göstererek, "Madem 1 Mayıs'a izin verildi, neden tarihsel günlerimiz, anmalarımız, çağrılarımız yasaklanıyor" dedi. Gülüm, bütün yasaklamalara karşı 1 Mayıs'ta Maltepe Meydanı'nda olacaklarını duyurdu.

Gözaltına alınanlar birkaç saat sonra serbest bırakıldı.