20 Mart günü öğle saatlerinde başlayan Newroz, binlerce kişinin katılımıyla Mimar Sinan Amfisinde coşkulu bir şekilde kutlandı.

Kürt halkının kültürel kıyafeti olan kaftan dahil, çoğu yöresel kıyafeti de içeri almadılar. Çocuklu ailelerin girişine de zorluk çıkaran polislere tepki olarak halk halay çekti.

O sırada toplanan BMG ve bileşenleri, Mimar Sinan Amfisinin güney kapısına doğru “Bijî Newroz-Yaşasın Halkların Birleşik Mücadelesi” pankartı ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. “Bijî Newroz”, “Yaşasın Devrimci Dayanışma”, “Yaşasın Birleşik Mücadele Güçleri” sloganları ile güney kapısına varan kitle kapıda bekleyen halktan da zılgıt ve alkışlar ile yoğun destek gördü.

Kapıdan flamalar ile girmek isteyen BMG bileşenlerinden Mücadele Birliği Platformu Deniz Gezmiş flaması gerekçesiyle içeri uzun süre boyunca alınmadı. “Yukarıdan haber bekliyoruz” diyerek uzun süre bekleten polis, yalnızca üzerinde Deniz Gezmiş olan bayrakları ve önlükleri eylem alanına alamayacaklarını söylediler.

Bayraklarında Deniz Gezmiş olan Mücadele Birliği okurları bu keyfî davranışı “Denizler Yaşıyor Leninistler Savaşıyor!”, “Deniz, Yusuf, İnan, Savaşa Devam!” sloganlarıyla protesto etti. Sloganlara halktan da destek çoktu. Polis ile sık sık sözlü münakaşaya giren Mücadele Birliği okurları kendilerini çeken polis kamerasına “Biz Denizlerin mücadelesini inadına vereceğiz, hadi bakalım!” diye haykırdı. Bu sırada üzerinde Deniz Gezmiş tişörtü olan başka bir genç daha eylem alanına alınmadı. Uzun görüşmelerin, münakaşaların ardından polisler pes etti. Newroz alanına yine sloganlarla giriş yapan BMG bileşenlerini eylem alanındaki kitle zılgıtlar ile karşıladı.

Koma Şitlen Azadi eşliğinde halaylarla başlayan Newroz, HDP Adana il başkanı Mehmet Karakış’ın konuşması ile devam etti. Konuşmasında “Şimdi Kazanma Zamanı” şiarı ile Newroz alanına gelen kitlenin Newroz’unu kutladı. Açılış konuşmasının ardından Newroz ateşi barış anneleri tarafından yakıldı. Ardından mikrofonu alan Adana milletvekili Kemal Peköz, Newroz’un zulme karşı direniş olduğunu vurgulayarak, savaşa karşı barışı talep etti. Zindanlarda uygulanan tecridin kalkmasıyla ülkeye barışın geleceğini söyledi.

Daha sonra konuşan siyasetçi Sırrı Sakık, kitleyi selamlayarak, Adana’dan Diyarbakır’a, Diyarbakır’dan Hakkariye, Hakkari’den Van’a tüm halkların Newroz’unu kutladı. Newroz ateşinin özgürleşmesi için büyük bedeller verildiğini ve şimdi bu bedeller sayesinde milyonların Newroz’u kutladığını söyledi, “Sizler Newroz’u yokluktan yarattınız. Bugün milyonlar olarak kutluyoruz” dedi. Hasta tutukluların tahliye edilmemesine tepki gösteren Sakık, “Tecrit uygulayarak uluslararası hukuku çiğniyorsunuz. Önümüzdeki süreçte bu topraklarda şiddet, çatışma, ölüm istemiyoruz.” dedi.

Son olarak konuşan HDP Adana Milletvekilli Tülay Hatimoğulları farklı dillerde Newroz’u kutladıktan sonra hasta tutuklulara özgürlük isteyerek, Rusya-Ukrayna savaşına değindi.

Sonrasında sahneye çıkan Murat Demir ile halk, halaylarla kutlamaya devam etti.

Newroz çıkışında bir grup sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Polis cop ve biber gazıyla yürüyen kitleye saldırdı. Kitleyi gözaltına almak isteyen polislere tepki gösteren kitle buna izin vermedi.

Adana Mücadele Birliği Platformu