< Özgürlük Newroz'u olacak

Bu yıl, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde, “Dem Dema Serkeftinê ye” (Şimdi Kazanma Zamanı) şiarıyla kutlanacak İstanbul Newrozu’na ilişkin deklarasyon, Taksim Elite World Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Çok sayıda siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı toplantının yapıldığı salona Kürtçe ve Türkçe, “Dema Dema Serkeftine Ye” ve “Şimdi Kazanma Zamanı” pankartları asıldı.

İstanbul Newrozu’na dair HDK Yürütme Kurulu imzasıyla hazırlanan deklarasyonu HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek okudu. “Ortadoğu, Kafkasya, Asya halklarının mitolojisinde simgeleşen Demirci Kawa, Türkiye coğrafyasında önce Kürt halkının, sonrasında tüm ezilenlerin sahiplenmesiyle zulme, zorbalığa karşı mücadelenin simgesi oldu. Bugün de günümüz Dehaklarına karşı çağdaş Kawalar demokrasi ve özgürlük mücadelesini aynı inanç ve kararlılıkla sürdürüyor.” denilen deklarasyonda Öcalan’ın tecridine ve zindanlarda yaşanan baskılara da değinildi. Süre giden savaşın işçi ve emekçilerin omuzuna yüklendiğine, emeğinin hesabını soranlara, ekolojik yokoluşa ve mücadelelere, mülteci sorunlarına, kadın sorunları ve mücadelesine değinilen deklarasyonda, “Bizleri yan yana, omuz omuza mücadeleye; Dehaklar karşısında Kawalaşmaya çağırıyoruz” diye vurgulandı.

Deklarasyon “Newroz baharın başlangıcı, yeni umutların, özlemlerin, büyük zaferlerin günüdür. 2022 Newroz’unu özgürlük ve zafer Newroz’u olarak kutlayacağız. Tüm halkımızı Newroz ateşi etrafında kenetlenmeye, coşkumuzu, öfkemizi, isyanımızı büyüterek özgürlük taleplerimizi haykırmaya ve bulundukları her yerde Newroz’u kutlamaya davet ediyoruz ve diyoruz ki; şimdi Newroz’dan 1 Mayıs’a birlikte mücadele zamanı. Şimdi kazanma zamanı. Yaşasın Newroz, yaşasın birlik, dayanışma ve mücadele.” denilerek sonlandı.

Siyasetler adına yapılan konuşmaların ardından toplantı, salonda Newroz müzikleri ile halay çekilmesiyle sona erdi.

İstanbul Newroz’u, 20 Mart Pazar Günü Yenikapı Miting Alanı’nda yapılacak.

Dün Amed'de yapılan bir deklarasyonla, Amed Newrozunun da 21 Mart Pazartesi Günü Newroz Parkı'nda yapılacağı duyurulmuştu.