< BDS Türkiye: "Apartheid İşgal Normalleştirilemez"

BDS Türkiye, Beşiktaş İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaparak İsrail Cumhurbaşkanı Yitznak Herzog'un 9-10 Mart'ta Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaret ve yapılacak yeni anlaşmanın İsrail'in Filistin'den çaldığı doğalgazın Türkiye üzerinden taşınmasını öngören bir boru hattı projesini imzalamak amacını taşıyacağına dikkat çekerek, İsrail ile tüm ekonomik, siyasi de askeri ilişkilerin kesilmesi gerektiğini belirtti.

BDS Türkiye, İsrail Cumhurbaşkanı Yitznak Herzog'un 9-10 Mart'ta Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaret ve İsrail ile yapılacak yeni anlaşmalara karşı Beşiktaş İskele Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Apartheid İşgal Normalleştirilemez" yazılı pankart açılan eylemde "İsrail'den Gaz Alma İşgali Destekleme", "Nehirden Denize Özgür Filistin", "İsrail'le Gaz Anlaşmasına Hayır", "Apartheid İşgal Normalleştirilemez", "Yıkılsın Siyonist İsrail Devleti", "Filistin'e Özgürlük İsrail'e Boykot", "Yaşasın Özgür Laik Birleşik Filistin" yazılı dövizler taşındı. Eyleme HDP milletvekili Züleyha Gülüm de destek verdi. BDS Türkiye adına basın açıklamasını BDS gönüllüsü Ümit Doğru okudu.

 

"İsrail'in İşgal Ve Katliamları 1948'den Beri Devam Ediyor"

1948'den beri dünya üzerinde "İsrail'in, ırk temelli bir devlet tesis etmek adına, tarihsel Filistin topraklarında askeri işgal yoluyla etnik temizlik uygulayarak binlerce Filistinliyi katlettiğini, yüzbinlercesini de kendi toprağından kopardığınu hatırlatan Ümit Doğru, "Bu işgal ve katliam pratiği hiç durmadan bugüne dek devam etmiştir. Bugün kendi anayurdunda kalabilen yaklaşık 7 milyon Filistinlinin bir kısmı ikinci sınıf vatandaş statüsünde, bir kısmı yoğun askeri işgal ve kontrol altında, bir kısmı da 15 yıldır kesintisiz devam eden ağır bir abluka altında yaşamını sürdürmektedir" dedi. "Devlet” olma iddiasındaki apartheid rejimi İsrail'in, süregiden işgalini genişletmek ve Filistin halkını bir araya gelemeyecek şekilde parçalamak amacıyla resmi sınırlarını bile açıklamaktan kaçınmakta olduğunu söyledi.

 

"Türkiye Devleti İsrail'i Boykot Çağrılarına Kulak Tıkıyor"

İsrail Cumhurbaşkanı İzhak Herzog'un 9-10 Mart tarihlerinde Türkiye'ye geleceğini ve yapılacak görüşmelerde İsrail'in Filistin'den çaldığı doğalgazın Türkiye üzerinden taşınmasını öngören bir boru hattı projesini imzalamak amacını taşıyacağına dikkat çeken Doğru "Filistin'de işgal ve abluka her geçen gün şiddetini arttırırken, Filistin'in tüm yer altı ve yerüstü kaynakları yağmalanırken, aşırılıkçı Yahudilerin yerleştirileceği konutlar inşa etmek için binlerce Filistinlinin evi yıkılıp zeytin ağaçları sökülürken, "idari gözetim” uygulamasıyla, hiçbir suçlama olmadan Filistinliler işgal hapishanelerinde yıllarca esir tutulurken Türkiye devletinin İsrail'i en üst düzeyde ağırlayacak olması İsrail'in her alanda boykot ve tecrit edilmesi çağrısına kulağını tıkadığı anlamını taşıyacaktır" dedi.

 

"Filistin'e Destek Söylemden İbaret"

Tüm itirazlara rağmen mecliste onaylanan ve Mavi Marmara davasının düşürülmesiyle başlayan İsrail'le normalleşme sürecinin bu ziyaretle yeni boyutlar kazanacğını kaydeden Doğru, resmi ağızlardan dile getirilen Filistin'e destek mesajlarının iç kamuoyuna dönük söylemlerden ibaret olduğunu kanıtladığını söyledi.

İşgal devleti İsrail'in, başta Filistin olmak üzere tüm coğrafyada barış ve istikrarın önündeki en tehlikeli engel olduğunu ifade eden Doğru, bu oluşumla yapılacak her anlaşmanın bu güce meşruiyet kazandıracağını ve bölgemizdeki barış imkanını tehdit etme kapasitesini arttıracağını vurguladı.

BDS Türkiye'nin, Güney Afrika'daki apartheid rejimine karşı uygulanan ve başarıya ulaşan boykot, tecrit ve yaptırımlar hareketinden ilham alan Filistin halkının, dünya halklarına yaptığı dayanışma ve İsrail'e her alanda boykot uygulama çağrısına kulak vererek mücadele yürüttüğünü belirten Doğru şöyle devam etti.

 

"Irk Ayrımcı Ve İşgalci Bir Oluşumla İlişkiler Normal Olamaz"

"Kudüslülerin anayurtlarında ev inşa etmek için alamayacakları askeri izinlere mahkum edilmesi normal değilse, Nakab köylülerinin evlerinin yüzlerce kez yıkılması normal değilse, Batı Şerialıların —bir iş bulabilirlerse- işe gitmek ya da akrabalarını ziyaret etmek için onlarca kontrol noktasından geçmek zorunda olması normal değilse, Gazze'deki insanların temiz suya, elektriğe ve asgari tıbbi hizmetlere erişememesi normal değilse, Filistinlilerin utanç duvarlarıyla, elektrikli tel örgülerle dünyadan izole edilmeleri normal değilse, Filistinli çocukların, gençlerin, bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimlerinin sistematik olarak engellenmesi normal değilse, 74 yıldır kendi yurdundan dünyanın her yerine sürülmüş milyonlarca Filistinli mültecinin yurtlarına dönememesi normal değilse, tüm bunlara neden olan ırk-ayrımcı ve işgalci bir oluşumla ilişkiler de normal olamaz!"

 

"Filistin Halkının İsrail'e Boykot Çağrısına Destek Verin"

Türkiye'de yaşayan Filistin dostu tüm kişi, kurum, sendika, örgüt ve partileri Filistin halkının İsrail'e boykot çağrısını desteklemeye ve taleplerini haykırmaya davet eden Doğru, Filistin'deki işgal bitirilinceye dek, Filistin halkına uygulanan ayrımcılık son buluncaya dek, Filistinli mülteciler yurtlarına dönünceye dek, İsrail'le tüm askeri, ticari, diplomatik, akademik, kültürel ilişkilerin kesilmesi gerektiğini ve bunun için mücadele edeceklerini belirterek sözlerini tamamladı.

Eylem "Apartheid İşgal Normalleştirilemez", "Filistin'e Özgürlük İsrail'e Boykot", "Nehirden Denize Özgür Filistin", sloganları atılarak sona erdi.