< “Bu Kurşun Halkların Kardeşliğine Sıkıldı”

17 Şubat Perşembe günü (dün) HDP Yüreğir İlçe Örgütüne yapılan molotof kokteylli ve silahlı saldırıyı protesto etmek amacıyla bir basın açıklaması düzenlemek istedi. Ancak açıklama saatinden önce polis HDP İl binasını ablukaya alan polis giriş-çıkışlara engel olmak istedi.

İnönü Parkı’ndan il binasına gelen ve il binasında mahsur kalan kitle sık sık”Baskılar bizi yıldıramaz”, “Kürt halkına uzanan eli kırarız”, “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Sloganlar sık sık binadan ve sokaktan gelen zılgıt ve alkışlar ile desteklendi.

İnönü Parkı’na yürümek isteyen kitleye polis saldırdı. Saldırı sonucu tekme ve yumruk darbeleri ile yaralananlar oldu. Saldırı sonrası polis kalkanlarla sokaktaki kitleyi kaldırıma zorla çıkarıp ablukaya aldı. Polisin bu tavrı yine sloganlar, zılgıtlar ve yuhalamalar ile protesto edildi.

İnönü’de yapılması düşünülen açıklama sonradan il binası önünde sokakta yapıldı. Eylemde sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Kurt halkına uzanan eli kırarız”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı. Çok yoğun bir kitle ile gerçekleşen açıklamada HDP Yüreğir İlçe başkanı yaptığı konuşmasında yapılan saldırıya yönelik “HDP’ye sıkılan kurşun, HDP’ye atılan molotof, ülkemizin barışına, özgürlüğüne ve halkların kardeşliğine sıkıldı” dedi.

Ardından mikrofonu Adana milletvekili Tülay Hatipoğlu aldı ve orada bulunan siyasi partilerin yoğun desteğine dikkat çekerek “Bu dayanışmanın bir anlamı var. Bu dayanışma Türkiye Demokrasisine sahip çıkma dayanışmasıdır. Bu dayanışma bu ülkeyi ceberut bir iktidardan kurtarmak için gösterilen dayanışmadır. Bu dayanışma insanların barış, huzur ve kardeşlik içinde yaşam için bir dayanışmadır” dedi.

Deniz Poyraz’ın katledilmesine ve 7 Haziran’dan sonraki gerçekleşen katliamlara dikkat çeken Hatipoğlu “Kanlı planlar devredeydi. Aynı akıl, aynı kaotik devreleri HDP ve demokrasi güçleri üzerinden yaşatmak istiyor. AKP iktidarına oy verenlere seslenmek istiyorum; Bunların baskılarının sebebi artan işsizlik ve yoksulluğun üstünü örtmektir” şeklinde konuştu.

Ardından mikrofona Adana milletvekili Kemal Peköz geldi. Polisin yoğun baskısına dikkat çekerek “Adana Valisi ve Adana Emniyet Müdürü hukuk dışı uygulamalarda bulunuyor. Bizim her yerde istediğimiz gibi açıklama yapma hakkımız var. Bizi dar alanlara sıkıştırıyorlar çünkü korkuyorlar. Biz bu korku üzerine kendi beraberliğimizi geliştirerek bu ceberut iktidarından kurtulmak için çaba içerisinde olacağız” dedi.

Eylemin bitiminden sonra “Biji Berxwedana HDP” sloganları ile Serhildan şarkısı söylendi. Eylemden sonra siyasi partiler ile Yüreğir İlçe binasına gidildi.