< “Diri Diri Yaktılar!”

İşte yine devrimci bir kadın daha yaşamını yitirdi. Yaşamını devrim mücadelesine adamış, bu uğurda çeşitli bedeller ödemiş, 19-22 Aralık 2000’de adına “Hayata Dönüş” denilen katliamdan yaralı kurtulanlardan biriydi Birsen de.

Bu kaçıncıdır tanıdıklarımın, bir dönem birlikte kaldıklarımın, birlikte zindan mücadelesi verdiklerimizin haberini yapıyorum. Aynı dönem, aynı zamanda Bayrampaşa Cezaevindeydik Birsen Kars’la. Koğuşlarımız aynı havalandırmaya bakıyordu. Birsen C-1 koğuşunda idi. Ve DHKP-C davasından yatıyordu. Ben de C-2 koğuşundaydım. Havalandırmada bazen türküler söylerdi o incecik güzel sesiyle....

Bugün ölüm haberini aldık... Evet üzüldüm. Hem tanıdığım biriydi. Hem de aynı dönemlerde çeşitli zindan savaşlarında ve 19 Aralık’ta birlikte mücadele ettiğimiz siper yoldaşımızdı. 19 Aralık günü Bayrampaşa’daki katliamdan sonra bizler Bayrampaşa’daki kadınlar Bakırköy Kadın Cezaevine götürülmüştük. Birsen’de önce ambulansla hastaneye götürüldü. Bir süre hastanede kaldıktan sonra yanımıza getirilmişti. Bakırköy Cezaevinde de birlikteydik.

Yaşamımızın bir yerlerinde, belki de hayatımızın en unutulmaz anlarında birbirimize dokunduğumuz, aynı acıları, aynı sevinçleri paylaştığımız devrimci bir kadın arkadaşımızı kaybetmenin acısı içerisindeyiz. Onun anısı önünde saygıyla eğiliyorum.

19 Aralık Katliamında zindandan yaralı çıkan ve ambulanstan inerken ‘6 kadını diri diri yaktılar’ diyerek dünyaya duyuran Birsen Kars kanser tedavisi gördüğü hastanede ölümsüzleşti.

19-22 Aralık’ta zindanlarda yaşamları pahasına teslim olmayan, geri adım atmayan onurlu bir mücadelenin belleğimize kazınan devrimcisiydi. Mücadeleyi ölene dek sürdürdü, ona yalnızca güzelliğini değil, ömrünü verdi. Anısını mücadelemizde yaşatacağız!(Dünyaya Başkaldırıyoruz)