“Her Perşembe Buradayız”

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), tutsak aileleri ile birlikte “Ölümlere İzin Vermeyeceğiz, Hasta Tutsaklara Özgürlük” şiarıyla İstanbul Yenibosna’da bulunan Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde yapmak istediği basın açıklaması polis ablukasıyla karşılandı.

Çok sayıda tutsak ailesinin katıldığı nöbet eylemine Barış Anneleri İnisiyatifi de katıldı. ATK’nın önü ve bulunduğu cadde eylem öncesinde çok sayıda polis, zırhlı araç ve gözaltı aracıyla ablukaya alındı.

“Tecrit Öldürür Dayanışma Yaşatır”, “Hasta Tutsaklara Özgürlük” dövizlerinin açıldığı açıklamaya “valilik kararıyla yasak getirildiğini” söyleyen polisler, açıklama yapılmasını engellemek istedi. Eyleme destek veren HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu polislerle müzakere yaparken, kitle polis ablukasına alındı. Gazetecilerin de çekim yapması engellendi, darp edilerek alanın dışına çıkarıldılar.

Polis engeline rağmen açıklama yapan Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Perihan Akbulut, “Biz anneyiz, çocuklarımızın ölmesini, cezaevlerinden cenazelerin çıkmasını istemiyoruz, bunun için buradayız” dedi. ATK’nin hasta tutsaklara “Cezaevinde kalabilir” raporları vermesine tepki gösteren Perihan, “Çocuklarımız hakkında hastane ‘Cezaevinde kalamaz’ raporu veriyor ancak ATK tersi yönde rapor veriyor. ATK’ye tepki göstermek, açıklama ve oturma eylemi yapmak için buradayız, yabancı değiliz biz, anneyiz anne” dedi.

Uzun süre abluka altında bekletilen kitle dağılmak üzereyken yeniden ablukaya alındı. Tutsak yakınları bunu Kürtçe ve Türkçe, “Biz korkmuyoruz, yarın da buradayız”, “Em natirsin” sözleriyle yanıtlandı. Zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde metrobüse doğru ilerleyen kitle bir kez daha ablukaya alınarak kalkanlarla zorla alandan çıkarıldı.

Eylem, kitlenin alkışlar ve zılgıtlarla dağılması ile sona erdi.

Tutsak aileleri her hafta Perşembe günü “hasta tutuklulara özgürlük” talebi ile ATK önünde bir araya gelmeyi ve hastanelerin cezaevinde kalamaz raporlarına karşı ATK’nın tahliyelere engel olmasını protesto edeceğini duyurdu.