< Tutsak Yakınlarına Meclis Önünde Saldırı

Amed, Van, Şırnak, Batman, Mardin, Yüksekova, Siirt, Çukurova ve İstanbul’dan yola çıkarak Ankara’ya ulaşan tutsak aileleri, Adalet Bakanlığı’na yürüdü.

İlk olarak Mecliste HDP Grup Toplantısına katıla aileler, hasta tutsaklar ile infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması, cezaevlerindeki hak ihlallerine son verilmesi taleplerini iletti.

Aileler, grup toplantısının ardından Meclis Dikmen kapısından Adalet Bakanlığı'na yürümek istediğinde, kapı önünde polis barikatı ile karşılaştı. Burada gazetecilere açıklama yapmak istedikleri sırada da polis saldırısına uğradı.

Polis saldırısına rağmen Meclis önünde konuşan ailelerden Nafya Çoban, “Biz tutuklularımız, şehitlerimiz için buradayız. Çocuklarımızın üzerindeki zulüm kaldırılsın. Artık yeter, nereye kadar bu zulüm. Biz barış istiyoruz, eşitlik istiyoruz” dedi. Çocuklarının ifade özgürlüklerini kullandıkları için tecrit altında tutulduğunu belirten ailelerden Necla Kocaman, “Bu bir insanlık suçudur. Ölümle pençeleşen çocuklarımız neden bırakılmıyor. Adalet istiyoruz. Yeter anneleri sınamayın. Bıçak kemiğe dayandı. Evlatlarımız sağ istiyoruz. Zindanlardan tabutların çıkmasın istemiyoruz. Anneler olarak yetkililerden bir cevap bekliyoruz” dedi. Aileler, “Çocuklarımızın tabutlarının çıkmasını istemiyoruz” diyor...

Ailelerin konuşmasına engel olmak isteyen polis, hakaretler yağdırırken, aileler de “Bijî Berxwedana Zindanan”, “Barış İstiyoruz”, “Yeter Artık” sloganları attı. Darp edilen aileler, polis tarafından zorla araçlarına bindirildi. Aileler önce HDP Genel Merkezi’ne, orada da İHD’ye geçti.

Milletvekilleri de Meclis kapısında açıklama yaparak “Eğer bir ülkede ifade özgürlüğü yoksa, o ülkede ne toplantı ne yürüyüş hakkı vardır. Bütün bu özgürlüklerin öncesinde adalet gelir. Gözü yaşlı anneler, Adalet Bakanlığı’na gidemeyip, Soylu’nun güvenlik güçleri tarafından müdahalesine uğradı. Bu sorun çözülene kadar ailelerin yanında olacağız. Biz ev sahibi olarak onlara sahip çıkmak istedik. Ailelerin yanında olmaya devam edeceğiz” dediler.

İHD’ye gelen aileler burada b,r basın toplantısı düzenlediler. MED TUHAD-FED (Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu) Eşbaşkanı Ahmet Doğan, “Hasta tutukluların durumuna ve infazı yakılan tutukluların durumuna dikkat çekmek için buradayız. Biz de ailelere destek veriyoruz. Aileler adalet arayışlarını bir de Ankara’da sürdürmek istedi” dedi.

Ailelerden Herdem Merwanî, “Zindanların durumu uzun süredir gündemde. Artık bir çare kalmadığı için 55 gündür adalet nöbetini sürdürüyoruz. Bu nöbette başlıca isteklerimiz var. Bunlar hasta tutuklular ve infazı yakılan tutukluların durumu. Bu taleplerimizin acilen yerine getirilmesini istiyoruz. Biz çözüm arıyoruz” dedi.