HDP’ye Saldırılar Protesto Edildi

HDP İstanbul İl Örgütü, 28 Aralık günü Bahçelievler İlçe binasına yönelik saldırıyı bugün (2 Ocak) Şirinevler Meydanı'nda yapacakları bir basın açıklamasıyla protesto etmek istedi.

Basın açıklamasından saatler önce meydanı dolduran polisler, açıklamanın Bahçelievler Kaymakamlığı tarafından yasaklandığını ve izin vermeyeceklerini söyledi.

Polisle HDP milletvekili Züleyha Gülüm arasında yapılan konuşmaların ardından, ancak ilçe binası önünde açıklamaya izin verildi. Meydanda toplanan kitle “HDP Umuttur Umut Dimdik Ayakta”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza”, “Biji Berxwedana Zindanan”, “HDP Halktır Halk Burada” sloganları ve zılgıtlarla HDP ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti. İlçe binasının olduğu sokağın başında kitlenin etrafını yeniden saran polis, sloganların atılmasına izin vermeyeceğini ve gözaltına alacağını söyledi. Kitle bunu kabul etmeyince polis saldırıya geçti ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Kitlenin bir kısmını da alandan çıkaran polis, vekillerin olduğu bir bölümün tek HDP ilçe binasının önüne geçişine izin verdi.

Bunun üzerine alandan çıkarılan kitle, bir üst sokağa giderek yürüyüş yaptı. Yaklaşık 1 kilometre boyunca sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde yürüyen kitle, hiç kimsenin kendilerini engelleyemeyeceğini söyledi. Dükkanlarından ve evlerinin balkonlarından çıkan çok sayıda kişi de alkış ve ıslık çalarak yürüyüşe destek verdi.

Yeniden ilçe binası önüne kadar geri dönen kitle, ilçe binasının önünde açıklamaya katıldı. Polis, başta kimsenin alınmayacağını söylese de kitlesel ısrar sonucu barikatları açarak ilçe binasına gidişe izin verdi.

Burada yapılan açıklamada, “HDP’ye Yönelik Saldırıları Kınıyoruz, Faşizme Karşı Omuz Omuza” ve “HDP’yi Savunmak Halkı Savunmaktır” pankartları açıldı. Açıklamada çok sayıda siyasi parti temsilcisi konuşarak bütün engellemelere rağmen mücadeleyi sürdürecekleri mesajını verdi.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, “Burada arkadaşlarımız gözaltına alındı. Gözaltına alanlara ve bu emri verenlere bu hukuksuzluğa geçit verenlere şunu söylüyoruz; HDP gözaltılarla tükenmeyecek, asla geri adım atmayacak. Arkadaşlarımız katlederek mücadelemizden geri adım attıramayacaksınız. HDP bu ülkede adaleti, hakikati, birlikte yaşamı savunan bir partidir. Bu partiye saygı göstereceksiniz” dedi.

HDP Milletvekili Hüda Kaya da, “HDP İzmir İl binamızda Deniz Poyraz’ın katledilmesinin üstünden aylar geçmeden yeni bir katliam planıyla kendilerini gösterdiler. AKP iktidarı kandan, kötülükten besleniyor. Burada yeni bir katliam yapmak istedi. Bu cahiller sürüsünü çöpe atacağız. Deniz Poyraz’ı, Garibe Gezer’i unutmayacağız ve intikamlarını alacağız” diye konuştu.

HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir de ortak mücadele yürüttüklerini ve Türkiye’de özgürlüğün, demokrasinin oluşması için bir araya geldiklerinin altını çizerek, “HDP 6 milyon oy almış bir partidir. Seçim olsa 10 milyon oy alacak bir partidir. Bahçelievler ilçe binasının sokakları kolluk tarafından kontrol ediliyor ama biri ilçe binamıza girerek saldırı gerçekleşme cesaretinde bulunuyor. Bu cesareti nereden alıyor? İktidarın söylemelerden alıyor. Kolluğun bizi korumasına gerek yok, gölge etmeyin yeter. HDP’yi halk savunuyor diyoruz; çünkü kadınların emekçilerin yanında yer almış, gençliğin hakkını savunmuş, bu haramilere karşı mücadele etmiştir. Bunun için halk savunuyor. Halk aslında kendini savunuyor. Çünkü HDP halk hareketinden gelmiştir" dedi.