“Deniz’e Söz Verdik, Faşizmi Yıkacağız!”

İzmir’de HDP İl binasına düzenlenen saldırıda Onur Gencer tarafından Deniz Poyraz’ın katledilmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması 29 Aralık günü İzmir Bayraklı Adliyesi’nde görülmeye başlandı. 29 Aralık günü saat 11:00’da görülen duruşma öncesinde saat 09:30’da adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Birçok siyasi parti ve DKÖ’nün katıldığı basın açıklamasında “Deniz Poyraz İsyanımızdır”, “Deniz Poyraz Ölümsüzdür”, “Şehid Namirin”, “Deniz’e Sözümüz Devrim Olacak”, “Jin, Jiyan, Azadî” sloganları atıldı. Basın açıklamasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan “Bugün Deniz Poyraz arkadaşımızın katledilmesine ilişkin davanın ilk duruşması yapılacak. 17 Haziran’da İzmir İl Örgütümüze yapılan saldırıda Deniz Poyraz arkadaşımız vahşice katledildi. Bugün burada bir katil yargılanacak ama bu katilin arkasındaki güçler, bu katile emir verenler, tetiği çekmesi için yönlendirenler halen açığa çıkmadı, sorgulanmadı.” dedi.

Deniz Poyraz’ın milyonlarca kişi tarafından sahiplenildiğini belirten Buldan Bahçelievler HDP binasına dönük saldırıya da değinerek “Sana söz veriyoruz Deniz yoldaşım, yattığın yerde gözün arkada kalmasın. Daha senin kanın kurumadan Bahçelievler’de saldırı girişiminde bulunanlara sesleniyoruz: Deniz’in katilleri hesap verecek, yönlendirenler hesap verecek, arkasındaki güçler bu ülkeye, kadınlara ve partimize hesap verecek.” dedi. 

Pervin Buldan’ın ardından açıklama yapan Kadınlar Birlikte Güçlü bu ülkede kadın, yoksul, Kürt olmanın ve haksızlığa, adaletsizliğe, eşitsizliğe, erkek egemen düzene isyan etmenin susturuluşunun davasının başladığını belirterek, “Bu yüzdendir ki bu dava Kürtlerin, kadınların, yoksulların, yok sayılan ve öldürülen binlerin davasıdır. Son yıllarda meydanları tüm hak örgütlerine, Kürtlere, Alevilere, işçilere, işsizlere, kadınlara, LGBTİ+lara yasaklayan ve gasp eden polis ise söz konusu faşist çeteler tarafından her gün hedef gösterilen Kürt halkı, HDP ve emekçileri olunca hiçbir şekilde önlem almamış ve saldırıya dahi göz yummuşlardır. Dava öncesi yapılan çalışmalar da ortaya koymuştur ki Deniz’i katleden yalnızca fail değil, devletin her birimidir. Katil ‘psikolojik olarak’ rahatsız değil bizzat ırkçı ve kadın düşmanı zihniyetin ta kendisidir.” dedi.

“Sanılmasın ki arkadaşımız, yoldaşımız, kız kardeşimiz Deniz Poyraz’ın mücadelesi yarım kaldı, sesi artık meydanlarda yankılanmayacak. Sanılmasın ki ayak sesleri mahallelerde duyulmayacak. Susturduğunuzu sandığınız her ses için bin kere haykıracağız. Katlettiğiniz her birimizin yerine binler çıkacak evlerinden, meydanlara ve sokaklara.” denilen açıklamada mücadeleye devam etme vurgusu yapıldı.

 Saat 11:00’da başlaması gereken duruşma salonun küçük olması nedeniyle saat 12:00’da başladı. Duruşmaya giriş esnasında polis siyasi parti ve kurum temsilcilerinin adliyeye girişinde sorun çıkardı. Birçok sanatçı, siyasi parti temsilcisi, sanatçı ve avukatın takip ettiği duruşmada da sık sık gerginlik ve arbede yaşandı. Katil Onur Gencer’in sürekli olarak Deniz Poyraz’ın ailesine hakaret içeren sözler sarfetmesi, yanındaki jandarmalarla gülerek sohbet etmesi salondaki gerginliği ve tepkiyi artırırken, jandarma ve polis davayı takip etmek için salonda bulunanlara saldırdı.

Duruşma salonunda heyetin katil Onur Gencer’e sakin yaklaşımına tepki gösteren Buldan “Buna bu kadar sakin davranamazsınız. Bu kadar sakin konuşamazsınız. Buna katil gibi davranın. Katildir bu adam. IŞİD’den eğitim aldı. Bu adam IŞİD’cidir.” dedi.

Salonda sık sık gerginlik ve arbede yaşanmasından kaynaklı duruşma ertelendi ve avukatların beyanları alınmadan karar verilmesi üzerine mahkemeye itirazda bulunuldu. Bu sırada mahkeme başkanının, “Biz genel yetkili bir mahkemeyiz, özel yetkili değiliz. Ben şimdi herkes arasından çıkıp evime gideceğim korumam yok, biraz da beni anlayın.” dediği görüldü. Duruşma 24 Ocak 2022 tarihine ertelenirken, duruşma çıkışında açıklama yapan avukatlar davanın takipçisi olmaya devam edeceklerini belirttiler.