< “Katliamlara Karşı Örgütlü Mücadelemizle Cevap Olacağız”

19 Aralık cezaevi katliamının yıldönümü vesilesiyle İsviçre'nin Zürih kentinde Birleşik Devrimci Mücadele (BDM) bileşenleri tarafından bir panel düzenlendi. 19 Aralık Pazar günü Zürih Demokratik Kürt Toplum Merkezinde düzenlenen panele 19 Aralık katliamı tanıkları ile çok sayıda devrimci kurum katıldı.

Panel 19 Aralık Cezaevleri, Maraş ve Roboski katliamlarında yaşamını yitirenler başta olmak üzere Türkiye ve Kürdistan devrim savaşçıları anısına saygı duruşuyla başladı, ardından 19 Aralık'ta yaşanan katliama ilişkin hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Siyasetçi Yurdusev Özsökmenler devrimci tutsaklara yönelen katliam döneminde Özgür Gündem gazetesinde haber takibi yaptığını söyleyerek başladığı konuşmasında, bugün hasta tutsaklara yönelen ağır hak ihlallerini anlattı.

Özsökmenler özellikle son bir hafta içerinde Halil Güneş, Abdülrezak Suyur, Salih Tuğrul ve Garibe Gezer gibi şüpheli yaşanan ölümlerin 21 yıl önce yaşanan katliamdan bağımsız olmadığını söyledi. Aysel Tuğluk'un ağır sağlık sorunlarına da değinen Özsekmenler, hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

19 Aralık zindan katliamlarını yaşayan Sait Oral Uyan da o dönem yaşananlara değinerek “Yaşanan bu katliam, bizzat devlet kontrollünde, planlı bir şekilde gerçekleştirildi.” dedi.

Her dönem devrimcilerin kalesi olarak kabul edilen cezaevlerine saldırılarla tutsakların iradesinin teslim almasının hedeflendiğini söyleyen Birleşik Devrimci Mücadele (BDM) temsilcisi sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler içeridekilerin sesi olmayı sürdürerek onların direnişine cevap olacağız. Bugün mücadelenin ortaklaştırılması demek 19 Aralık'ın, Maraş'ın, Roboski'nin ve devlet kontrolünde gerçekleştirilen tüm katliamların bir daha yaşanmaması demektir. Bundan 21 yıl önce cezaevlerinde devrimci tutsaklara yönelen katliam saldırıları bugün farklı bir versiyonla karşımıza çıkmıştır. Yaşanan bu faşizme karşı mücadeleyi ortaklaştırarak cevap olacağız.”

Panel soru-cevap kısmının ardından müzik dinletisiyle sonlandırıldı.