Ege TUHAY-DER, son süreçte cezaevlerinde hasta tutsak ölümlerinin artmasına dikkat çekmek amacıyla, 16 Aralık günü saat 17:00’da Konak Eski Sümerbank önünde “Hasta Tutsaklara Özgürlük” şiarıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sık sık “Hasta Tutsaklara Özgürlük”, “Siyasi Tutsaklar Onurumuzdur”, “Zindanlarda Ölümlere Son” sloganlarının atıldığı eylemde okunan basın metninde dün yaşamını yitiren hasta tutsaklar Halil Güneş ve Abdürrezzak Şuyur’a değinilerek “Cezaevlerinde tecridin ve hak ihlallerinin üst düzeyde yaşandığı bu günlerde bundan en ağır şekilde etkilenen hasta tutsaklardır. Cezaevlerindeki baskı ve ihlaller o kadar artmıştır ki tutsakların birer birer tabutları çıkmaya başladı.” dendi.

Garibe Gezer’in Kandıra Cezaevi’nde yaşanan şüpheli ölümüne dikkat çekilerek “Geçen hafta işkenceye ve cinsel tacize uğrayan, keyfi bir şekilde tek başına hücrede tutulan Garibe Gezer, şüpheli şekilde yaşamını yitirmişti. Türlü işkencelere maruz bırakılan Garibe Gezer’in ‘sesimi duyun’ çığlığı duyulmadı. Diğer tutsaklar gibi ölüme terk edildi.” denildi.

Açıklamada cezaevlerinin TOKİ gibi arttığı, farklı düşünenlerin cezaevlerine doldurulduğu, cezaevlerinin sürekli hak ihlalleriyle gündeme geldiği, tutsakların hakları için açlık grevine girmek zorunda kaldığı ve bunun Türkiye’nin utanç tablosu olduğu belirtilerek, toplum cezaevlerinde yaşananlara karşı duyarlılığa ve Van ve Amed Barosunda adalet nöbeti tutan hasta tutsak yakınlarının yanında olmaya çağırıldı.

HDP, ,İHD, ÖHD, ÇHD, Barış Anneleri, HDK, ANYAKAYDER ve BMG’nin destek verdiği eylem sloganlar ve alkışlarla sona erdi.