< Kur Yükselişlerine Karşı Eylemler Devam Ediyor

Döviz kurlarındaki artış ve derinleşen yoksullaşma 24 Kasım günü saat 18:30’da İzmir Karşıyaka Çarşı girişinde protesto edildi. Eylemde sık sık “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam”, “Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber, Ya Hiç Birimiz”, “Hükümet İstifa”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “Genel Grev Genel Direniş” sloganları atıldı.

Eylemde okunan basın metninde döviz kurlarındaki artışla yaşanan krizin yeni olmadığı vurgulanarak “. Bu kriz yeni değil. Yıllardır hayat pahalılığından, sosyal ve ekonomik yıkım politikalarından kaynaklı çalışma ve yaşam koşullarımız git gide kötüleşiyor. Ancak son dönemde kapitalist sistemin yarattığı kendi doğal sonuçlarından doların yükselmesi, emekçiler adına yaşamı katlanılamaz hale getirdi. Dolarla maaş almayan ancak her türlü ihtiyacın dolarla birlikte yükseldiği bu süreçte ücretleri eriyen milyonların öfkesi sokağa taştı. “ denildi.

Pandemi döneminde çarkların dönmesi için krizin emekçilerin sırtına yüklenmeye çalışıldığı, bugün de aynı şeyin yapılmak istendiği söylenen metinde “Kendileri saraylarında lüks ve şatafat içinde yaşayan, bizlere porsiyon küçültme öğütleri verenler, kardan zarar etmemek için işten atma saldırısına başvuranlar tahtlarının sallandığını görmektedirler. Bu yüzden grevlerimizi yasaklıyor, en ufak hak arama eylemlerine saldırıyor, yandaşları, katilleri, tecavüzcüleri cesaretlendirecek biçimde hukuku işletiyorlar.  Burjuva muhalefeti ise tüm sorunlarımızı seçim sandığına gömerek bizleri sessizliğe itme çabasında. İstiyorlar ki uzunca bir süre daha krizi yüklenelim, çarklar dönsün, baskı ve şiddete katlanılsın.” denildi.

Bu durumun böyle gitmesine izin verilmeyeceği vurgulanarak “Pazarda, markette, faturalarda, benzinde, kiralarda yapılan zamlarla en temel ihtiyaçlara bile ulaşmakta zorlanan bizler bu gidişe DUR demek için bir araya geldik. Adaletsizliğe, baskıya, sömürüye, doğanın talanına, kadın cinayetlerine karşı sesimizi yükseltmeye geldik!” denildi.

Bu dönemde birleşmeye ve örgütlenmeye daha çok ihtiyaç duyulduğu belirtilerek “Öfkemizi, tepkimizi daha görünür kılmak, istem ve taleplerimizi gerçekleştirebilmek için Genel Grev, Genel Direniş'i ortaya koymak, somut adımlar atmak her zamankinden daha yaşamsal.” dendi.

Bu cendereden ancak sokakta çıkılabileceği söylenerek “Öfkemizi fabrika tezgahlarından mahallelere, işyerlerinden meydanlara her alanda örgütlenerek büyütelim.” denildi.

Eylem “Yapılan zamlar geri alınsın!, Krizin bedeli patronlara!, Hükümet derhal istifa etsin!, İnsanca yaşamaya yeten, vergiden muaf asgari ücret!, Herkese iş ve gelir güvencesi sağlansın!, İşten atmalar yasaklansın!, Ücretsiz eğitim, barınma ve sağlık hakkı verilsin!” taleplerinin okunmasının ardından alkış ve sloganlarla sona erdi.