< Polis Saldırısına Rağmen Kitle Sokaklarda

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin Kadıköy'de yapmak istediği eylem başlamadan saldıran polis, 55 kişiyi işkenceyle gözaltına aldı. Polis saldırısına ve işkenceli gözaltılara rağmen kitle geç saatlerde dek Kadıköy sokaklarında sloganlarını haykırmaya devam etti.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, artan döviz kurundaki artış nedeniyle halkın yoksullaşmasına karşı "Bu İktidara, Bu Düzene Mecbur Değiliz" şiarıyla Kadıköy Altıyol'da Boğa Heykeli önünde basın açıklaması düzenlemek istedi.

Açıklamadan saatler önce Kadıköy'ü ablukaya alan Bahariye caddesine çıkan soka girişlerini tuttu. Bahariye caddesine girişine de kalkanlarla barikat kuran polis toplanmak isteyenlere saldırdı.

Bahariye Caddesine çıkanlar"Hükümet İstifa", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam", Faşist AKP Halka Hesap Verecek", "Yaşasın Birleşik Mücadelemiz" sloganları attı.

Polis slogan atan, alkışla protesto eden herkese saldırarak işkenceyle gözaltına almaya başladı. Polisin diğer yönlerden caddeye girişi engellemesi üzerine Süreyya Operası önünde toplanarak sloganlarını haykırmaya başlayan kitleye de saldıran polis basının görüntü almaması için kalkanlarla barikat kurarak basının etrafını da kapattı. Bir yandan eylem için gelen herkesi işkenceyle ve ters kelepçe yaparak gözaltına aldı.

Eyleme destek için gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu Bahariye p girmeye çalışan gözaltı aracının önünü keserek polisin saldırısına tepki gösterdi.

Gözaltı aracı önünden uzun süre ayrılmayan Piroğlu, "Türkiye'yi batıranların korkusu burada. Boyun eğmeyin. İktidarın sahipleri gibi iktidarın emrinde olanlar da hesap verecek. Halka, halkın adaletine hesap vereceksiniz. Halkın adaletine hesap vereceksiniz. Bu ülkeyi yolsuzluğa bulayanlar, ekonomiyi batıranlar sizi de batırıyor" dedi.

Polisin işkenceyle gözaltına almasına rağmen insanlar gruplar halinde Bahariye Caddesine çıkarak alkış ve sloganlarla eylemi sürdürdü. Polisin, Bahariye Caddesini insanları kalkanlarla iterek ve gözaltına alarak boşaltması üzerine çevre sokaklara yayılan eylem devam etti. Bazı sokaklarda toplananlar polisin saldırısını da protesto etti. Bazı sokaklarda yürüyüşler yapıldı. Çok sayıda gözaltına alınanlara araçlarda da işkence devam etti. Araçlardan sloganlarını haykıranlara dışarıdan da "Faşist devlet hesap verecek", "İnsanlık Onuru İşkenceyi Yenecek" sloganları atıldı.

Kadıköy sokaklarında geç saatlere kadar sloganlar ve alkışlarla protesto eylemi devam ederken polisin saldırısı ve işkenceli gözaltılar devam etti.

Antikacılar sokağında toplanan grup polisin saldırısına ilişkin açıklama yapmak için toplandı. Fakat polis burada da kitlenin etrafını sararak gözaltına almakla tehdit etti. Kitle bir süre sokaklarda yürümeye devam edince insanların arasına girerek gruplara ayırdı.

Polis saldırısında ikisi stajyer avukat olmak üzere 55 kişi işkenceyle gözaltına alındı. Gözaltına alınanlara ters kelepçe yapıldı, otobüste polis işkencesi sürdü. Gözaltına alınanlar Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyeti'ne götürüldü.