< "Bu Dava Haysiyet Ve İnsanlık Meselesi"

Cumartesi Anneleri, yargılandıkları dava öncesinde İstanbul Adliyesi önünde yaptıkları açıklamada Bu dava bir haysiyet ve insanlık meselesidir ve bizim için yok hükmündedir" diyerek mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eyleminde polis saldırısında aralarında kayıp yakınlarının da bulunduğu 46 kişi işkenceyle gözaltına alınmış. Ve haklarında dava açılmıştı.

Gözaltına alınanların yargılandığı İstanbul Adliyesi 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 3. duruşması öncesinde Cumartesi Annleri basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya gözaltında kaybedilenlerin yakınları, İHD İstanbul Şubesi üyeleri, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcileri ve Diyarbakır, Bursa, Mardin, Batman, Şırnak, Hakkari, Ankara, Urfa ve İstanbul barolarından çok sayıda avukat ile birlikte milletvekilleri, siyasi partiler katıldı.

"Bu Saldırı Hak Ve Özgürlükere Karşı Bir Saldırıdır"

"Bu Davada Yargılanan Bizim Hakikat Ve Adalet Arayışımızdır" yazılı pankart açılan eylemde konuşan TİHV temsilcisi Ümit Efe, bu yargılamanın Cumartesi Anneleri ve İnsanlarına karşı uygulanan bir yaptırım olduğunu söyledi. Hukuksal taciz uygulamalarına karşı çıktıkları için için bugün burada olduklarını ifade eden Efe, Cumartesi Anneleri'nin 26 yıldır birçok değer, haklar açısından temsiliyeti olmuştur. Bu saldırı Cumartesi Anneleri özelinde simgeleşen hak ve özgürlüklere karşı bir saldırıdır. Barışçıl ve ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır. Kayıpların aranması ve akıbetlerinin sorulması için hiçbir girişimde bulunulmamasına rağmen Cumartesi Annelerine yönelik yapılan saldırıyı kınıyoruz" dedi.

Davanın düşmesini istediklerini söyleyen Efe, "Bu dava bizim açımızdan yok hükmündedir. Çünkü böyle bir suç yoktur, susturulmak istenen insan hakları aktivizmi ve hak ve özgürlük mücadelesinin kendisidir" diye vurguladı.

"Adalet Yazan Bu Binada Kim Yargılanacak Peki?" Bası metnini okuyan gözaltında katledilen Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, az sonra adliyede duruşmaya gireceklerini söyleyen "Adalet yazan bu binada kim yargılanacak peki?" diye sordu.

Ocak"Gözaltında kaybetmeyi bir devlet politikası haline getiren; siyasetçi, kamu görevlisi kılığına girmiş 'insanlığa karşı suç' failleri mi nihayet yargılanmaya başlandı? Hayır." dedi.

Bugünkü duruşmada TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun Cemil Kırbayır’ı gözaltında kaybettikleri için tek tek isimlerini sayarak suç duyurusunda bulunduğu işkencecilerin, AİHM’de oy birliği ile mahkumiyet kararı verilen kayıp dosyalarının faillerinin ya da Cumartesi Anneleri’nin 699 hafta boyunca sürdürdükleri barışçıl toplanmalarını şiddet yoluyla dağıtanların, anayasal haklarını kullanan insanlara işkence edenlerin, kentin bir meydanını halka kapatanların yargılanmayacağını belirtti

Bugün, bir dava da yüz dava da açılsa, kendi davalarından dönmeyeceklerini söyleyen diyen kayıp yakınları ve hak savunucularının yargılanacağını söyleyen Ocak, "Bugün biz yargılanıyoruz. Biz, gözaltında kaybedilen sevdiklerimizi aramaktan vazgeçmeyen aileler yargılanıyoruz. Bize yaşatılan zulme, adaletsizliğe itiraz eden destekçilerimiz yargılanıyor" dedi.

Ocak, hak ve özgürlükleri askıya alınmış milyonlarca insanın da kendileri gibi hakları için mücadele etmesin diye ve mahkum edildikleri adaletsizliğe, hukuksuzluğa isyan etmesinler, bunu göze alamasınlar diye yargılanıdıklarını belirterek "Ama bakın yine buradayız. Yine sokaktayız, yine haykırıyoruz:  Kayıplarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Evlatlarımızı bizden koparanlar adil bir yargı önüne çıkana kadar susmayacağız! Adalet bizim için haysiyet ve insanlık meselesidir. Kayıp yakınlarının maruz kaldığı adaletsizlik son bulana kadar susmayacağız. Galatasaray Meydanı’ndan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Basıın açıklamasının ardından duruşmaya girildi.