19Aralık’a Kadar Eylemdeyiz

 

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), cezaevlerindeki hak ihlallerine karşı başlatacağı 2 aylık eylem planını İHD İstanbul Şubesi'nde duyurdu.

“İnfaz Yakmalara Son! Hasta Tutsaklar Serbest Bırakılsın!” pankartının asıldığı salonda TDİ adına konuşan Fatma Yıldırım, 19 Aralık’a kadar sürdürecekleri kampanya konusunda bilgi verdi, yeni açılması planlanan S Tiplerine değindi.

Söz alan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu cezaevlerinde keyfi uygulamaların yaşandığına dikkat çekerek, “Hasta tutsaklara kelepçe takılarak iradeleri kırılmaya çalışılıyor. Hapishanelerde tutsaklara dönük ciddi hak ihlalleri yaşanıyor. Bu durum dışarıda, kamuoyunda yeterince gündem olmuyor. Hapishanelerde yapılan uygulamalar dışarıda yapılacak uygulamaların işaretidir. Hapishane sorunları, emek ve barışın sorunudur. İktidar bu uygulamalarla gözdağı vermektedir. İktidarın bu baskı politikasına karşı baş kaldırmaya çalışıyoruz. Tutsakların sesi bizim sesimizdir. Tüm hasta ve siyasi tutsaklar derhal serbest bırakılmalıdır” diye konuştu.

İnisiyatif adına açıklamayı okuyan Ertan Çıta ise 2 yıl geçmesine rağmen hâlâ salgın bahanesiyle tutsakların dışarıyla olan her tür iletişiminin kesilmeye devam ettiğini belirterek tecridin hiç olmadığı kadar derinleştirildiğini vurguladı.

Darbe girişiminin ardından hız kazanan bu saldırıların pandeminin ilk aylarından itibaren tutsakların önce görüş haklarının, ardından pek çok kazanılmış hakkının gaspedildiği hatırlatıldı. Dilekçe ve hukuki başvuruların işleme alınmadığı, kantinden hijyen ve beslenme ile ilgili ihtiyaçlarını yeterince gideremedikleri ve sık sık kalabalık gardiyan gruplarıyla yapılan baskın aramalara maruz kaldıkları, her tür ortak alanın kullanımının yasaklandığı anlatıldı.

“Bugün gelinen aşamada ise; tutsakların her bir hakkı artık bahaneye bile gerek duyulmadan engellenmeye çalışılıyor. Hücrelerde kalabalık gardiyan gruplarıyla baskın aramalar ise hız kesmeden haftanın üç gününe yayılan bir rutine dönüşmeye başladı. Özellikle son dönemde neredeyse bütün hapishanelerden salgın durumuna, hijyen ve mesafe kurallarına dikkat edilmeksizin aramaların gerçekleştiği, tutsaklara yönelik tehditlerin arttığı ve hücrelerinin dağıtıldığı haberleri gelmektedir” denilen açıklamada hasta tutsakların durumlarının daha ağırlaştığı, hastane sevklerinin yapılmadığı, yapıldığında ise dönüşte 14 günlük karantinaların dayatıldığı söylendi.

Açıklamada “Onlarca ağır hasta tutuklu ve hükümlü, sağlık heyetlerinden ‘hapishanede kalamaz’ raporları çıkmadığı için hapishanelerde ölüme terk edildi ya da tahliye edildikten kısa bir süre sonra hayatını kaybetti” denildi.

Her gün yeni sürgün sevk ya da baskınlar devam ederken, gündeme gelen S Tipi zindanların tehdidi altında olan tutsaklar için “Yeni tehdit ve saldırıların ardı arkası kesilmezken bunlara, başta infaz yakmalara ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için başlatacağımız sürecin duyurusunu yapmak için burada toplandık. Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi olarak 19 Aralık’a kadar her an ve alanda ‘İnfaz yakmalara son!’, ‘Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!’ diyeceğimizi buradan deklare ediyoruz” denildi.

“Tutsaklığın hiçbirimiz için uzak bir olgu olmadığının farkındayız” denilen açıklama “Tutsak aileleri, yakınları, yoldaşları olarak bir kez daha söylüyoruz: Tutsakların tecrit duvarlarının arkasına gömülmesine ve tüm yaşamın hücreleştirilmesine izin vermeyeceğiz! Hapishanelerdeki baskı, saldırı ve işkenceye karşı toplumun her kesimini içerideki tutsakların dışarıdaki sesi olmaya, mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" denildi.

Açıklama "İnfaz yakmalara son!

Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!

Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük!” vurgusu ile sona erdi.