< 10.04'te Gar Önünde Yine Polis Saldırısı

IŞİD'in 10 Ekim 2015’te Ankara Garında “Barış ve demokrasi” mitingine yönelik gerçekleştirdiği bombalı saldırı, 6. yıldönümünde Ankara'da yapılmak istenen anmaya polis saldırdı, toplamda 18 kişi gözaltına alındı.

6 yıl sonra bombaların patladığı noktada aynı saatte yapılmak istenen anmada yollar kapatıldı ve Gar'a geçiş engellendi. Gar önüne sadece katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve yaralananlar alındı. Polis, “turkuaz kart” sahibi gazetecilerden başkasını alana almaya yanaşmadı. Ulaştırma Bakanlığı yönünden Gar önüne ulaşmaya çalışanlara biber gazı ve plastik mermi ile saldıran saldıran polis, 18 kişiyi işkence ile gözaltına aldı.

Sınırlı sayıda bir heyetin alana alındığı anma, “pandemi” gerekçesi ile valilik tarafındna yasaklanmıştı. Gar önünde toplanan kitle, “10 Ekim Katliamını Unutturmayacağız” pankartı ve yaşamını yitirenlerin fotoğrafları açılarak siyah balonlar uçuruldu.

Gar önünde yapılan ortak açıklama metnini 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci okudu. Açıklamada katliamdaki devlet ihmaline, dava sürecindeki hukuksuzluklara ve Danıştay’ın “devletin kusuru olmadığına ilişkin” kararına değinildi.

Ortak açıklamanın ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz ve TTB’den Vedat Bulut konuşmalar yaptı.

Kitlesel anmanın yapılamadığı Ankara'da Büyükşehir Belediyesi önünde, Sakarya Caddesi'nde ve Yüksel Caddesi'nde anma eylemleri düzenlendi.

Gar'a gitmelerine izin vermeyilmeyen ve Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde bekletilen grup, saat 10.04'te katledilenler için saygı duruşunda bulunuldu. Polisin engelleme çalışmalarını protesto eden kitleye bbir kez daha saldırdı polis. Gözaltıların yaşandığı alandan kitle zorla uzaklaştırıldı.

Sakarya Caddesi’nde ve Yüksel Caddesi’nde buluşan gruplar da katliamda yaşamını yitirenleri andı. Sakarya Caddesi’nde saygı duruşunda bulunulup kısa bir anma yapılırken, Yüksel Caddesi’nde toplananlar İnsan Hakları Anıtına karanfil bırakarak yaşamını yitirenleri andı. Burada yine polis saldırısı yaşandı.