< < Şengal Halkı İşgale Geçit Vermeyecek

Şengal Özerk Yönetimi dün bir açıklama yaparak KDP’nin silahlı güçleriyle birlikte Şengal’e girmeye çalıştığına dikkat çekerek, buna asla izin vermeyeceklerini, kendilerini savunacaklarını ilan etti.

Son günlerde KDP'nin silahlı güçlerinin Şengal'e girmek istediğine dair duyumlar aldıklarını belirten Şengal Özerk Yönetimi, bunun bir provokasyon olduğunu, bu girişimlere sessiz kalmayacaklarını söyledi ve "Seçimin son haftasında, KDP'nin silahlı güçlerle Şengal'e girmek istemesi provokasyondur. Amaç karmaşa yaratmak. Bu seçimde KDP'nin genel olarak ve Şengal'de kazanamayacağı ortaya çıktı. Görünüşe göre KDP kendi içinde ciddi sorunlar yaşıyor. Bu yenilgiyi savaşlarla, çatışmalarla, provokasyonlarla gizlemek istiyorlar! KDP'nin silahlı güçlerle Şengal'e gelmesini kabul etmeyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Onlara karşı büyük bir direniş göstereceğiz, halkımızın iradesini çiğnetmeyeceğiz.

Halkımıza her hangi bir saldırı olduğu takdirde meşru savunma hakkımızı kullanacağız. Şengal'in işgalini kabul etmiyoruz. Fermana sebep olanları kabul etmemiz mümkün değil. Şengal'de yaşanacak bir huzursuzluğun sorumlusu KDP olacaktır. Irak hükümetine de çağrıda bulunuyoruz; görevinizi yerine getirin, bu provokasyona ve Şengal halkına yönelik zulme karşı durun." dedi.

Bugün sabah saatlerinde Şengal çevresinde KDP ve Irak ordusuna ait askeri hareketlilik yaşandı. Başur’dan Şengal’e giden yollarda KDP ve Irak ordusunun birçok askeri konuşlandı. Bunun üzerine Şengal halkı alanlara, caddelere çıktı.

KDP'nin askeri güçlerini Şengal’e geçirmek için hazırladığı öğrenilirken, Irak güçleri de Şengal’in birçok bölgesine konuşlandırıldı. Halk da tepki olarak Başur ile Şengal arasındaki ana caddelerde toplandı. Tirbika yolundan Rabia’dan Sinunê’ye geçen yolda ve Borik’ta çok sayıda Şengalli bir araya gelerek, KDP ve Irak ordusuna tepki gösterdi.

Bir süre sonra da KDP ve Irak’a bağlı askeri güçler Şengal’e girmek istedi. Haberlerin duyulması üzerine halk, birçok noktada alanlara çıktı. KDP’nin girişimlerine karşı Şengal halkı tüm yollarda ve kontrol noktalarında toplanarak, askeri güçlere karşı yollarda barikat kurdu. Yine çok sayıda kişi de Guhbel ve Borik asayişleri önünde buluştu. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu Şengalliler de ana yolların üzerinde oturma eylemi başlatarak, askeri güçlerin geçişine izin vermiyor.

2014 yılında Şengal'de halkın elindeki silahları dahi toplayarak peşmergeleri geri çekerek IŞİD katliamıyla yüzyüze bırakan KDP'nin dost ve müttefik olmadığını yaşayaral öğrenen Şengal halkı, bir daha buna izin vermeyecek.

İlerleyen saatlerde Şengal'de bulunan Rojnews muhabirleri, KDP güçlerinin bölgeden çekildiğini duyurdu.