SGK, 8 Eylül tarihinde resmi gazetede yayınlanan kararla birlikte tedavide sıklıkla kullanılan 52 ilacı geri ödeme listesinden çıkardı.
İktidarın, sağlık hizmetlerini ticaret, hastaları müşteri olarak gören 'sağlıkta dönüşüm' programı, sağlık hizmeti ve tedavide kullanılan ilaç ve sağlık ürünlerinin fiyatlarının her geçen gün daha da artırılmasıyla devam ediyor. Devlet içinde bulunduğu ekonomik krize çözüm bulabilmek için işçi ve emekçilerin cebine göz dikiyor. Yıllarca vergi ödeyip kamu hizmetlerinden yararlanması gereken emekçiler gün geçtikçe her bir kamu hizmeti için tekrar ve gün geçtikçe daha fazla ücret ödemek zorunda bırakılıyor.
SGK bir kez daha gözünü yıllarca vergi ödeyerek sağlık hizmeti almayı hak eden işçi ve emekçilerin tedavi hakkını gasp etmek için Ilaç ve tedavide kullanılan malzemelere yapılan geri ödemelere dikti.
SGK 8 Eylül tarihinde yayınlanan Resmi Gazete'deki tebliğ ile bir çok ilaç ve tıbbi malzemenin geri ödemelerini listeden çıkardı. Geri ödeme listesinden çıkarılanlar arasında tedavide sıklıkla kullanılan 52 ilaç da bulunuyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu, bir yandan aracı firmalar tarafından soyulma, yolsuzluk haberleri ve görevinden alınan bürokratları ile gündemde gelirken; diğer yandan genel sağlık sigortası kapsamında prim karşılığı emekçilere taahhüt ettiği teminat paketini giderek küçültüyor.
Tedavide yaygın kullanılan 52 ilaç SGK geri ödeme listesinden çıkarıldı. Ayrıca eşdeğer ilaç fiyat uygulamasında yapılan değişiklikle emekçilerin daha fazla ilaç fiyat farkı ödemesi söz konusu olacak.
8 Eylül 2021 tarihli 31592 sayılı Resmi Gazete’de “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ve “Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı ile “antienflamatuar ilaçlar olarak adlandırılan ağrı ve iltihaplanma (inflamasyon) tedavisinde lokal olarak kullanılan spreyler, eklem-kas ağrısı tedavisinde kullanılan jel ve merhem gibi topikal ilaçlar, çocukların diş çıkarma döneminde lokal kullanılan ağrı kesici topikal ilaçlar, ağız ve boğaz spreyleri” gibi toplamda yaygın kullanılan 52 ilaç, SGK geri ödeme listesinden çıkartıldı. Ayrıca eşdeğer ilaç taban fiyat uygulamasının %10’dan %5’e düşürülmesi ile eşdeğer ilaçlara en az %5 daha fazla fiyat farkı ödenmesi gerekecek.
Pandemi döneminde vatandaşlar tarafından çok yaygın olarak kullanılan ve fiyatları 15- 50 TL arasında değişen 52 ilacın bedelinin SGK tarafından ödenmemesiyle birlikte emekçiler bu ilaçları cepten ödeme ile alabilecekler. Bu durum ilacın erişilebilir ve satın alınabilir olmasını zorlaştıracak, fiili olarak reçetesiz ilaçların artmasına yol açacak.
Kutu başı kullanım miktarı fazla olan bu ilaçları SGK toplu/ çok miktarda ve buna bağlı olarak iskontolu aldığı için fiyatı azalmaktaydı. Geri ödeme listesinden çıkarılan bu ilaçlar şimdi serbest piyasa kurallarına göre daha fazla bedelle satılabilir duruma geliyor. Fiili olarak reçetesiz ilaca dönüşecek bu ilaçlar Tarım Bakanlığı izni ile doğal ürün olarak eczane dışında da satılabilecek hale getirilmiş olacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu, finansal krizine çare olarak tasarruf adı altında yıllarca vergi ödeyip kamu hizmetlerinden yararlanması gereken emekçilerin ilacına göz dikmiştir. Hangi ölçüte göre gereksiz bulunduğu anlaşılmayan bu ilaçların geri ödeme listesinden çıkartılma kararınının neye göre belirlendiği de kararda yer almıyor. Benzer bir gerekçe ile iki yıl önce bu tasarruf modeli öksürük şuruplarında denenmiş; ancak uygulamanın sonucunda daha pahalı ilaçların reçetelendiği ve tasarruf değil bir artışın olduğu görülmüştü.
SGK, almış olduğu bu kararla genel sağlık sigortalı ve bakmakla yükümlü kişilerin reçetelerine yazılarak alabildiği, çok yaygın kullanılan bu 52 ilacın (kas gevşetici kremler, ağrı kesici ve iltihap giderici spreyler, vatandaşlarımızın pandemi döneminde en çok kullandığı ağız ve boğaz spreyleri, bebeklerin diş çıkartırken ağrılarında kullanılan diş jelleri) bedelini artık ödemeyecek.
Geri ödeme listesinden çıkarılan ve kutu ücretleri 15- 50 TL arasında değişen bu ilaçlar bundan sonra serbest piyasa kurallarına göre fiyatlanacak ve çok daha yüksek bedellerle halka satılacak.
Bir de eşdeğer fiyat referans bandı farklarının yüzde 10’dan yüzde 5’e çekilmesi ile eşdeğer ilaçlardan alınacak farklar yüzde 5 oranında artmış bulunuyor. Bu şekilde emekçilerin cebinden çıkacak eşdeğer ilaç fiyat farkı da fazlalaş oluyor.
Kamuoyuna açıklanan Sayıştay Raporuna göre ithal edilen ilaç ve tıbbi malzemelere uyguladıkları fahiş karlar ile kamu kurumlarını ve Sosyal Güvenlik Kurumunu zarara uğratan aracı firmalara karşı hiç sesi çıkmayan, soruşturma yapmayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı emekçilerin soyarak açtığını kapatmaya çalışıyor.