< “İnsan Hakları Mücadelemizi Sürdüreceğiz”

Antakya'da İnsan Hakları Derneği’nin çağrısıyla devrimci kurumlar Antakya Köprübaşı’nda 1 Eylül için bir araya geldi.

Açıklama ilk olarak 1 Eylül'ün tarihçesi anlatılarak başladı, HDP milletvekili Rıdvan Turan'ın konuşmasıyla devam etti.

İHD Hatay Şubesi adına eşbaşkan basın açıklamasını okudu ve ''Barış talebinin, medeni ve siyasi haklarla (yaşam hakkı, işkence yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, adil yargılanma hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü vb.) olduğu kadar; ekonomik, sosyal ve kültürel haklar (çalışma hakkı, konut hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, dil hakları) ile de ilişkisi bulunmaktadır. Bu metinlerde İHD’nin de benimseyip paylaştığı temel yaklaşım, barışın insan hakları ve özgürlüklere dayalı oluşudur. İnsanlar arasındaki her türden eşitsizlikler, hakların ve özgürlüklerin tanınmayışı, savaşların ve çatışmaların temel sebebidir. O nedenle, İHD olarak her şart altında ve dünyanın neresinde olursa olsun, barışın haklara ve özgürlüklere dayalı olarak sağlanabileceği düşüncesindeyiz.'' dedi.

Açıklamada, Kürt halkının yaşadığı sorunlardan, devletin sonlandırmaya çalışmadığı çatışma ve savaş ortamından kaynaklı kadın cinayetlerinin giderek daha da arttığından söz edildi. Ve ''Türkiye’nin yönetim sisteminin otoriterleştiği koşulların ortadan kaldırılarak demokrasi ve insan haklarına dayalı yeni bir toplum sözleşmesi yapması, barıştan ve barışı savunmaktan geçmektedir. Bunun için de ülkemizdeki demokrasi güçlerinin kararlı birlikteliği sürdürülebilir yeni bir barış sürecinin başlaması için en önemli güvence olacaktır. İHD, Türkiye’de barış ve demokrasiden yana kesimlerin birlikte mücadelesinin sonuç alacağı inancındadır.

İHD olarak, ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada barışın egemen olduğu bir yaşam için insan hakları mücadelemizi sürdüreceğiz.'' denilerek basın açıklaması sona erdi.