Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Dersim'de 12 gündür devam eden orman yangınlarına dikkat çekmek için Kadıköy Rıhtım’da bir açıklama yaptı.

"Yakılan Tarihimiz, Canlarımız Ve Geleceğimizdir" pankartı ve "Dersim 12 Gündür Yanıyor, AKP Seyrediyor " dövizi açan kitle sık sık, "Cudi'den Dersim'e Onuruna Sahip Çık" ve "Orman Yangınları Politiktir" sloganları attı.

DEDEF Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Yeğin, Dersim’de devam eden yangının binlerce hektarlık alanın yok olmasına neden olduğunu söyleyerek, askerin “yasaklı bölge" diye halkın söndürme çabalarını engellediğine dikkat çekti.

Hiçbir devlet kurumunun Kürdistan dağlarındaki yangınlara zamanında müdahale etmediğini söyleyen Yeğin, “Yangının devam ettiği an itibariyle bölge halkından gelen bilgiler arasındadır. Sadece Dersim'de değil Bingöl, Yayladere, Cizre ve Şırnak bölgeleri de günlerce yanmış ve müdahaleye izin verilmemiştir. Bölgemizde operasyondan kaynaklı yaşanan yangınlar, her yıl yüzlerce hektar orman alanının kaybolmasına neden olurken, yangınla mücadelede büyük miktarda masraflara, ekolojik dengenin bozulmasına, canlı yaşamına, yaban hayatının önemli ölçüde tahrip olmasına neden oluyor” dedi.

“Yangın yayılmadan ve geç kalınmadan havadan ve karadan acil müdahale edilmesini istiyoruz. Ormanlarımızı kül eden yangın değildir, savaşlar, rantlar ve doğanın devletin öncelikler listesinde yer almamasıdır. Buradan bir kez daha söylüyoruz; yanan orman alanlarının yerine maden ocaklarının açılmasını değil, bir an önce fidan dikimi yapılıp eski haline döndürülmesini istiyor ve takipçisi olacağımızı belirtiyoruz” denilen açıklamanın ardından eylem sloganlarla son buldu.