"Faşizmi Tarihin Çöplüğüne Gömeceğiz!"

Konya'da Kürt oldukları için Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin ırkçı faşistler tarafından katledilmesi İstanbul'da protesto edildi. İstanbul Emek Barış Demokrasi Güçleri ve Birleşik Mücadele Güçleri'nin çağrısıyla Taksim Tünel'de toplanan yüzlerce kişi, "Kürdistan Faşizme Mezar Olacak" sloganlarını atarak, faşist düzeninizi yıkacağız" dedi.

Konya'nın Meram ilçesinde devletin koruması altındaki faşistler tarafından Kürt oldukları için Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledilmesi İstanbul'da protesto edildi. İstanbul Emek Barış Demokrasi Güçleri ve Birleşik Mücadele Güçleri'nin çağrısıyla yüzlerce kişi Taksim Tünel'de toplandı.

Eylemde, Irkçılığa vE Faşizme Karşı Birleşelim. Yaşasın Halkların Kardeşliği" yazılı pankart açılarak, jatlşamda yaşamını yitirenlerin isimlerinin olduğu dövizleri ve "Kürt Halkı Yalnız Değildir", "Katillerden Hesap Soracağız", "Kürt Halkı Devrimle Özgürleşecek" yazılı dövizler taşındı.

Eyleme; HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Musa Piroğlu, Ali Kenanoğlu, Hasan Özgüneş, sendikalar, işçi örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerden çok sayıda kişi katıldı.

Eylemden saatler önce Taksim'in birçok sokağı ve İstiklal Caddesi polis barikatlarıyla kapatıldı. Polis eyleme katılmak isteyen çok sayıda kişinin alana girişini de engelledi.

"Kürdistan Faşizme Mezar Olacak", "Faşizme Karşı Omuz Omuza", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz", " sloganları atılarak polisin engellemesi protesto edilerek, eyleme katılmak isteyenlerin alana girişi tamamlanıncaya kadar sloganlar eşliğinde beklendi.

Tünel'de toplanma başladığı sırada bir grup faşist kitlenin arasına girerek, "faşistlerin kurt işareti yaparak provokasyon yaratmaya çalıştı. Irkçı katliamı protesto eden kitle, "Yaşasın Halkların Kardeşliği" sloganıyla karşılık verdi.

 

"Kendimize Güvenelim, Faşizmi Yıkacak Güç Burada"

Eylemde söz alan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, Kürtçe konuşma yaptı. Özgüneş, "Türkiye olarak tek dil, tek din, tek mezhep yerine, inançların özgürlüğü, kadınların eşitliği, emekçi halklarımız için, doğa için mücadele edeceğiz. Kendimize güvenelim, faşizm ve ırkçılık zayıftır yıkılmak üzeredir. Biz onları tarihin çöplüğüne gömeceğiz" dedi. Faşizmi yıkacak güç de işte buradadır. O güç bizleriz. Mutlaka ama mutlaka bu faşist düzeni yıkacağız" dedi.

Özgüneş'in konuşmaları, "Biji Bratiya Gelan", "Yaşasın Halkların Kardeşliği" ve "Birleşe Birleşe Kazanacağız", Yaşasın Birleşik Mücadelemiz" sloganlarıyla karşılandı.

 

‘Katliamları Yapanlar Irkçılığı Pompalıyor"

Eylemde ortak basın metnini okuyan Egecan Özgür, iktidarın hedef göstermesiyle yaşanan katliamları hatırlatarak planlı ve organize katliamların göçmenlere karşı yükseltilen ırkçılıkla birleştirilmek ve medya eliyle pompalanmak istendiğini belirtti.

 

"Yöneteneme Krizi Ve Çözülme Irkçılığa Payanda Yapılıyor"

Faşist iktidarın katliamı "iki aile arasındaki husumet" açıklamasıyla meşrulaştırmaya çalıştığına dikkat çeken Özgür, "Egemenlerin yönetememe krizinin, çözülmenin, yağma, rant ve savaşının tüm sonuçları, ırkçılığın yükseltilmesine bir payanda haline getirilmektedir" dedi.

İktidarın işgal politikalarına değinen Özgür, "Devletin içeride yaşadığı çözülüş ve yönetememe krizi, pandemiyle derinleşmiş, sınırsız rant ve ve yağmanın ağır sonuçlarını ortaya çıkarmıştır" dedi.

 

"Yangınlar Da Kürtlerin Üzerine Yıkılmaya Çalışıldı"

Kayyum atanan Türk Hava Kurumu'nda yangın uçağı pilot ve teknisyenlerinin işten çıkarılmasıyla, yangın uçaklarının satılmasıyla, iklim krizinin de ektisiyle yayılımı önlenemeyen orman yangınlarının medya ve polis eliyle Kürtlerin üzerine yıkılmaya çalışıldığında dikkat çeken Özgür, "Halklara yönelik saldırı ve katliamların sorumlusu, bu saldırıları organize edenler ve onlarla birlikte ırkçı söylemleri yükseltenlerdir" diye vurguladı.

 

Katliama Karşı Kitlesel Yürüyüş Ve Faşist Saldırı

Kitle açıklamanın ardından sloganlarla "Faşizme Karşı Omuz Omuza", "Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber, Ya Hiçbirimiz", Kürdistan Faşizme Mezar Olacak", "Biji Bretiya Gelan" sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Yürüyüş devam ederken Kasımpaşa’da gençlere faşistler saldırdı. Saldırıda gazeteciler de darp edildi.

 

Faşistler Gazetecilere Saldırıp Darp Etti

Haber takibi yapan gazeteciler Sendikaorg muhabirleri Derya Saadet, Ceylan Bulut, Özgür Gelecek muhabiri Taylan Öztaş, Mezopatamya Ajansı muhabirleri Rojin Altay, Enes Sezgin ve gazeteci Hayri Tunç da faşistlerin saldırısına uğradı. Yaralanan gazeteciler darp raporu için hastaneye geçti.