“Mesele Konya Meselesi Değil”

HDP İstanbul İl Örgütü, son günlerde Kürtlere yönelik gerçekleşen faşist saldırıları Şişhane Meydanı'nda yapılan bir basın açıklamasıyla protesto etti.

"Konya Valisi Katliamı Meşrulaştırma", "Katiller Halka Hesap Verecek", "Irkçılığa Karşı Birlikte Yaşam" dövizlerinin taşındığı açıklamada sık sık, "Katiller Halka Hesap Verecek", "Faşizme Karşı Omuz Omuza", "Yaşasın Devrimci Dayanışma" sloganları atıldı.

Burada konuşma yapan HDP İl Eşbaşkanı Erdal Avcı saldırıların organize bir şekilde gerçekleştiğini söyleyerek halkları birbirine düşürmek üzerine kurulduğuna dikkat çekti. “Mesele yalnızca Konya meselesi değil” diyen Erdal Avcı, “İzmir'i, Ankara'yı, Suruç'u nasıl açıklayacaksınız? Devlet bürokrasisini ciddi olmaya davet ediyoruz” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ da, halka düşmanlık tohumlarının ekildiğini söyleyerek katillerin belli olduğunun altını çizdi; “Deniz Poyraz’ı, Berkin Elvan’ı, Kemal Korkut’u katledenler, katillerin sırtını sıvazlayanlar Hakim Dal’ın da katilleridir. Kürtçeyi her yerden kaldırıyorlar. Bir yandan da Kürt şehirlerinde saldırılarını sürdürüyorlar. Kürtler artık bu oyunlara inanmıyorlar. Kürtler dostunu ve düşmanını iyi tanıyor. Kürtler onları katledenleri biliyorlar. Bugün katil bu hükümet değilse Kürt halkının katillerinin hesabını sorsun. Bir haftada kürtlere karşı 3 defa saldırı gerçekleşti. Hala bir açıklama yapılmadı” diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise, faşist saldırıların arttığına dikkati çekerek "Valiliklere ve devlete hatırlatmak lazım. Avrupa'daki saldırılara sesiniz çıkıyor da burada neden sesiniz çıkmıyor? Almanya'da Naziler faşist oluyor da Kürde saldıranlar, siz ırkçı olmuyor musunuz? İçişleri Bakanı, ırkçı olmadığını mı sanıyorsun? Tüm dünya görüyor sizi. Biraz olsun utanmıyor musunuz? Huzur içinde yaşamak isteyen insanlara saldırmaktan utanmıyor musunuz? Bu saldırılarda büyük bir suç işleniyor. Irkçılığın sonu soykırımcı bir zihniyettir. Bu saldırılarda nefret suçu, insanlık suçu, insan öldürme, yaralama, öldürmeye teşebbüs, mala zarar verme, çökme anlayışı var. Tüm bu suçlar işlenirken yargı ne yapıyor? Her gün vekillerimize fezleke göndermek için yarışan savcılar neredesiniz? Kürtlere saldıranlara cezasızlık hediyesi veriyorsunuz. Bu yüzden bu saldırılar devam ediyor. Cezasızlık hüküm sürdüğü için bunlar devam ediyor" diye konuştu.

Yapılanların nefret suçu olduğunu da vurgulayan Oluç, “Nefret suçu ağır bir suçtur” dedi.

Açıklama sloganlar ve alkışlar eşliğinde son buldu.