Ankara’da Bakanlık önünde gerçekleştirdikleri eylemin ardından Kınık’a dönerken trafik kazası geçiren ve yaşamını yitiren Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin Kınık Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı. Çetin’in cenazesinde “Tahir Yoldaş Ölümsüzdür” ve “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganları atıldı.
Çetin’in cenazesinde konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Başaran Aksu, cenazeye katılanları Tahir Çetin ve Ali Faik İnter için 2 dakikalık saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından konuşma yapan Aksu “Tahir ormanın uğultusunu severdi. Tahir tüm canlıları severdi, onların hizmetine koşardı. Tıpkı emekçilerin hizmetine koştuğu gibi… Tahir bambaşkaydı, Tahir olağanüstüydü, Tahir dünya güzeliydi. Tahir madenciler için tüm zamanını verdi. Asla kendisi için dövüşmedi. İyi bir adamdı, patronları titretti, devleti korkuttu. Madencilerin hakkını aldı, Tahir kardeşimizdi. ” dedi
Aksu “Biz bu sisteme karşı çok derinden çalışıyoruz, çünkü biz madencileriz, biz devrimcileriz, tıpkı Ali Faik ve Tahir gibi… Gece gündüz uyumadan çalışıyoruz, 5 gün uyumadan dövüştük. Çünkü bizim hesabımız öyle ufak bir hesap değil. Biz bu aşağılık sermaye sistemini, zulüm saltanatını alaşağı etmek için dövüşüyoruz. Bir daha ezilmeyelim, işçinin emekçinin alın teriyle sermaye biriktirilmesin, bir daha minik bir çocuk ağlamasın, bir daha kimse ‘ben açım’ demesin, bir daha birisi yoksulluktan kıvranmasın diye dövüşüyoruz.” dedi.
Başaran Aksu’nun ardından konuşan Bağımsız Maden-İş Sendikası Avukatı Mürsel Ünder “Tahir bizim kahramanımızdı. Sıradan insanların kahramanıydı. Tahir de Ali Faik de hiçbir diğer insanlardan hiçbir farkı, hiçbir özgünlüğü olmayan kahramanların hikayesini anlattılar bize. Kendi aldıkları bilgileriyle, kendi hayattaki duruşları ile bunu gösterdiler bize. Tahir işçi sınıfı mücadelesine; devrime, işçi sınıfına inanarak atıldı, sonuna kadar da bu şekilde yaşadı. Tahir ve Ali Faik bugün ölmüş oldukları için iyi insanlar değiller, insanlar bunun için ziyaretlerine geliyor değil. Onlar yaşarken güzel insanlar oldukları için bugün insanlar geliyor ve onların hakkını iade ediyor.” dedi.
Ali Faik ve Tahir’in kardeşçesine, birbirleri için hayatlarını feda edebilecek kadar sıkı bağlarla, birlikte mücadele ettiklerini, Soma Katliamı’ndan sonra ikisinin de acıya boğulmak yerine mücadeleye atıldıklarını söyleyen Ünder “Onlar örgütlenmeyi bir çıkış yolu olarak benimsediler. Biz onların bu yönlerini görüp benimsemezsek onları çok eksik bırakmış oluruz.” dedi.
Çetin’in mücadelenin her alanında olduğunu vurgulayan Ünder “ Tahir kendi kibirinden yoksun bir şekilde maden işçilerinin her türlü hak arama mücadelesinde onların yanında oldu. Nerde, ne şekilde, nasıl durması gerekiyorsa o şekilde durdu. Bu arkadaşlarımızın, yoldaşlarımızın, kardeşlerimizin yerini doldurmamız çok zor olacak. İkisi de sınıf mücadelesinin nasıl olması gerektiğini söyleyerek, anlatarak değil, yaparak gösterdiler bize” dedi.
Üner “Biz mezarlıktan çıktıktan sonra Tahir çınar ağaçlarıyla ve rüzgar sesiyle baş başa kalacak. Onunla güzel vedalaşalım. Tahir Grup Yorum’un ‘Madenciden’ türküsünü çok severdi. Ona son kez bu türküyü söyleyelim” dedi. Mezar başında yapılan anma ‘Madenciden’ türküsünün hep birlikte söylenmesiyle sona erdi.