< Suruç Katliamı Anmalarına Polis Saldırısı Ve Gözaltılar

Suruç Katliamının 6’ncı yılında yürütülen kampanya kapsamında, 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitirenler için yapılan anmaya katılacak olan Suruç Aileleri İnisiyatifi polis saldırısıyla karşılaştı.

Gar yakınında aracı durdurulan Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin etrafını saran çevik kuvvet polisi uzun süre araçtan çıkmalarına engel oldu, sonra biber gazıyla saldırdı, 13 kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

Görüşmelerin sürdüğü sırada alana girmek isteyenler de polis tarafından engellendi, darp edilerek uzaklaştırıldı. Alana milletvekilleri de alınmadı.

Gözaltına alınanlar Ümmühan Özdemir, Yücel Yavuz, Volkan Uyar, Yaren Tuncer, Ebru Yiğit, Birkan Polat, Doğucan Adıyaman, Şamil Parlak, Zeynep Tan, Zeynep Ülger, Ayşe Mizgin Esmer, Doğuş Özdemir, Güney Akgün.

10 Ekim Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun anma için sabahın ilk saatlerinde alanda bulunduğunu söyleyerek "Polisin genel tavrı anmanın yapılmamasına dairdi. Bu refleksin sonuçları olarak ben de tartaklanarak alandan çıkarıldım. Programın içeriğine müdahale edilmek istendi, bunu kabul edemeyiz çünkü bu Suruç ve 10 Ekim Gar katliamını hiçe sayan bir yaklaşım. Bir polis söylemi, 'bunlar buraya kafalarına göre her ay tutturmuşlar bir gün geliyorlar' idi. Bu bizim aylardır yaşadığımızı gösteriyor. Bu ülkede katliamlar oluyor; Suruç ve Ankara tek değil, kanla yazılmış bir T.C. tarihinden bahsediyoruz. Daha ilk saatlerinden alandaki tek kişiye dahi anma yaptırmayacaklarını söyleyen bir polis iradesiyle karşılaştık." dedi.

Sakinci, "Alana özellikle belli kişileri almayacağız dedikleri noktadan itibaren, süreç başka bir rotaya girdi. Orada insanlar anmaları yapmak için gelecek ve sonrasında sakince dağılacaktık. Ama önümüzdeki ay bu ay yapılmayan anmaya karşılık daha güçlü olacağına inanıyorum. Bu ülkede insanlar hak aramaktan, yaşam haklarını savunmaktan vazgeçmeyecek. Bu bizi yıldıramayacak" dedi.

İstiklal Caddesi üzerinde de Suruç Katliamını protesto için Galatasaray Meydanı’na yürümek isteyen ESP ve SGDF'lilere de polis saldırdı ve 6 kişiyi gözaltına aldı.

“Suruç İçin Adalet Herkes İçin Adalet” pankartı ile Balyoz Sokak’ta bir araya gelerek Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyen gençlerin önünü polis keserek saldırdı ve gözaltına aldı.

Ne baskılarınız ne saldırı ve gözaltılarınız katliamları anmamızı engelleyemez.