< "Maraş’ın, Sivas’ın, İzmir’in Hesabı Sorulacak”

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri, Sivas Katliamı’nın 28. yılında Madımak Oteli'nde dinci faşitler tarafından yakılarak katledilen aydın ve sanatçıları Kadıköy’de Beşiktaş İskele Meydanı'nda andı.  

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Sivas Katliamı’nın 28. yıl dönümünde Madımak Oteli’nde yaşamını yitirilenler Kadıköy'de Beşiktaş İskele Meydanı'nda yapılan kitlesel eylemle anıldı. Anmaya Birleşik Mücadele Güçleri ve Birleşik Gençlik Meclisleri sloganlar eşliğinde yürüyüşle alana geldi.

“Sivas'ın Işığı Sönmeyecek Mafya Çete Düzeninden Maraş’ın, Sivas’ın, İzmir’in Hesabı Sorulacak” yazılı pankart açılan eylemde Sivas Katliamı'na ilişkin dövizler ve yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı. Saygı duruşu ile başlayan anmada Metin Altıok'un şiiri okundu.

 

“Sivas’ı Ateşe Verenler Deniz Poyraz’ı Katledenlerdir”

 Şiirin ardından HDP Milletvekili Musa Piroğlu konuşma yaptı. Konuşmasında Sivas Katliamı’nın katillerinin sokaklarda dolaşıyor olmasının yarattığı öfkeden bahsetti. Sivas Katliamı’nın düne ait olmadığını söyleyen Piroğlu “Sivas’ı ateşe verenler Deniz Poyraz’ı katledenlerdir” dedi.  

Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı Zeynep Çelik okudu. Çelik, Sivas katliamının Alevilerin toplumsal mücadeledeki varlığını pasifize etmek için düzenlendiğini belirterek “Alevi, Kürt, Ermeni gibi Türk-Sünni kimliği dışındaki kimliklere mensup halklara yönelik yapılan katliamlar bu ülke siyasetini dizayn etmede kontrgerillanın sıkça başvurduğu yollardandır. Hesap sorulmadıkça yenilerine kaygı duyulmadan başvurulmaktadır” dedi.

 

“Katliamlar Devlet Yönetmenin Aracına Dönüştü”

Sivas Katliamı'nın faillerinin yargılanmasına ilişkin dava süreçleri aktaran Çelik “Sivas Katliamı ve benzeri diğer katliamlar devlet yönetmenin temel araçlarından bir haline dönüşmüş durumdadır. Egemen sınıflar sürekli kriz içindeki iktidarlarını sürdürebilmek, halk muhalefetini pasifize edip dağıtmak için sık sık kitle katliamlarına başvurmaktadırlar.  Bu yolla yönetme krizini çözmeye çalışmaktadırlar. Çünkü hukuki yollar çürümüş düzenlerini ayakta tutmaya yetmemektedir” dedi.

 

"Devlet İktidar Mafya Çete Ortaklığı İç İçe"

 Katliamların bugün de sürdüğü ifade eden Çelik  “Bugün de çetelerle, mafyayla iç içe geçmiş bir devlet manzarasını tüm toplum olarak izliyoruz. İktidar ortaklarının her biri ortak olduğu mafya gruplarını gizleme ihtiyacı bile hissetmiyor.  Biri Peker’le poz veriyordu, diğeri Çakıcı’yla, sonra mafya ve çete koalisyonu tüm Türkiye’ye birlikte poz veriyorlar.  Uyuşturucu taciri Cumhurbaşkanı danışmanlarından müteveffa Burhan Kuzu tarafından hapisten kurtarılıyor. Karaparacı Sezgin Baran Korkmaz Cumhurbaşkanı Erdoğan’la poz veriyor. Karaparacının otelinde bakandan bürokrata, savcıdan hakime neredeyse tüm devlet erkanı bedava konaklıyor.  Milyon dolarlık marinalara, şirketlere, arazilere devlet ortaklığıyla “çökülüyor”. Para kavgası çıkınca da iktidar içinde mafyaya has bir tarzla iç çatışma başlıyor" dedi.

 

“Tek Seçenek Faşizme Karşı Birleşmek"

Topyekun saldırılara karşı birlikte mücadele etmek gerektiğini ifade eden Çelik  “Topyekün saldırıların karşısında bizlerin tek seçeneği var, faşizme karşı birleşmek ve mücadele etmek. Çalışırken ölmeye, sömürülmeye karşı mücadele eden işçiler, emekçiler; yaşamını ve özgürlüğünü kazanmak için direnen kadınlar, 'Alışın buradayız' diyen LGBTİ+’lar; üniversiteleri ve hayalleri için mücadele eden öğrenciler, gelecekleri için direnen gençler; onurları için buradayız diyen halklar; doğası, yaşam alanı için direnenler olarak, bu ülkenin Alevileri, Kürtleri, sosyalistleri olarak seçeneğimiz; geleceğimizi, onurumuzu, özgürlüğümüzü kazanmak için bir araya gelmek, örgütlü mücadeleyi, ortak mücadeleyi yükseltmektir. Katliamlar tarihine son vermenin yolu da budur” diyerek sözlerini tamamladı.

Eylemde sık sık “Sivas’ın Işığı Sönmeyecek”, “Kurtuluş Tek Başına Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”, “Katillerden Hesabı Emekçiler Soracak”, “Deniz Poyraz İsyanımızdır”, “Sivas’ın Faili Deniz’in Katili”, “Katil Devlet Hesap Verecek” sloganları atıldı.