“Zafer Umudu Olmaya Devam Edeceğiz”

HDP İstanbul İl Örgütü, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi, partilerinin kapatılmasına ilişkin açılan davayı, TSK’nın sınır ötesi operasyonunu ve Deniz Poyraz’ın katledilmesini protesto etmek için Şişhane Meydanı’nda basın açıklaması yapmak için çağrı yaptı.

Aralarında BMG'nin de olduğu kitle Şişhane Meydanı'nda polis ablukasında toplanırken, Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda HDP’li vekil Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Buradan Şişhane Meydanı’na yürüyen kadınlar ve vekillere yurttaşlar ise alkışlar ile destek verdi.

Şişhane Meydanı’nda diğer vekil gurubu ile bir araya gelen kitlenin açıklama yapmasına polis izin vermedi. Bir süre devam eden tartışmaların ardından kitle, HDP İstanbul İl Örgütünün önünde basın açıklaması yapmak istedi.

İl binası önüne doğru yürüyen kitle, Beyoğlu Belediyesi önünde ablukaya alındı. “Direne direne kazanacağız”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “HDP umuttur, umut dimdik ayakta”, “Biji Berxwedana Zindana” sloganları attı, HDP bayrakları ve Deniz Poyraz’ın fotoğrafları taşındı. Eylemde “Savaşa, katliamlara tecride ve HDP’ye yönelik siyasi darbeye karşı mücadeleye” pankartı açıldı.

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut bir konuşma yaparak, tüm saldırılara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. İl Eşbaşkanı Erdal Avcı da, Türkiye’nin uzun süredir ağırlaştırılmış bir tecrit politikası altında olduğunu belirterek, “Sayın Öcalan ve tutsaklar başta olmak üzere Kürt halkı diğer demokrasi güçlerinin tamamına ağırlaştırılmış bir tecrit politikası uygulanıyor. Bunun adı faşizmdir. HDP bileşenleri, demokrasi güçleri, Kürt halkı olarak toplandık. Halkların kazanma umudu, zafer umudu olmaya devam edeceğiz” dedi.

HDK Eşsözcüsü Esengül Demir de, HDP’ye yönelik kapatma davası, Kobanê Davası ve Deniz Poyraz’ın katledilmesinin bütünlüklü olarak devletin demokratik Kürt siyasetine bakış açısı olduğunu söyledi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise, “Yargıyı kullanarak MHP faşizminin baskısıyla kapatma davası açtılar. Bu bir iktidar ortaklarının kapatma davasıdır. AKP-MHP iktidarının HDP’yi tasfiye etme planıdır. HDP’yi kapatmaya heveslenenlere diyoruz ki; HDP bir fikirdir, HDP bir politikadır, HDP halkın direnişidir, HDP Kürt halkıdır, HDP Türkiye demokrasi güçleridir. Bugün HDP’yi kapatırsanız, yarın HDP fikriyat ve mücadelesi çok daha güçlü bir şekilde ortaya çıkar. Boşuna uğraşmayın, 6 milyondan fazla seçmen temsil eden bir halk hareketidir HDP” dedi.

Açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde dağılan kitleye polis biber gazı ile saldırdı. Sldırının ardından ara caddelere dağılan kitle, sloganlar atmaya devam ederek tecridi protesto etti, açlık grevinde olan tutuklulara destek verdi. Ara sokaklarda sloganlarla yürüyen kitlenin önü yer yer polis tarafından kesilirken, kitle polis barikatlarını aşarak yürümeye devam etti. Yürüyüş İstanbul il binasının önünde son buldu.