< O Ateş Hiç Sönmeyecek

Nurhak katliamının 50. yılında, Nurhak Savaşçıları’nı anmak için İstanbul’da Karacaahmet Mezarlığında, Sinan Cemgil’in mezarı başında bir anma yapıldı.

Saat 11.00’de Şakirin Camii önüne çağrı yapan Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) ve Birleşik Gençlik Meclisleri (BGM) pankart ve flamalarla mezarlığa girmek istediklerinde polis, mezarlık içinde flamaları açmalarına ve yolu kapatarak yürünmesine izin vermeyeceklerini söylediler. Polislerin dayatmasına karşı ısrarlı tavrını koruyan devrimciler, mezarlığın içinde pankartları ve flamaları ile yürüyüşe geçtiler.

“Nurhaklarda Yanan Derim Ateşi Sönmeyecek BGM” ve “Nurhak’tan Gezi’ye Birleşik Mücadele Kazanacak BMG” pankartları ile yürüyen kitle, “Nurhak’tan Gezi’ye Yaşasın Birleşik Mücadele”, “Nurhak Savaşçıları Ölümsüzdür”, “Onlara Sözümüz Devrim Olacak” sloganları ile Sinan Cemgil’in mezarı başına gelindi.

Pankartlarla mezarın başucunda yerini alan devrimciler adına kısa bir konuşma yapıldı ve “Burada 50 sene önce aramızdan ayrılan devrim savaşçılarını, ‘biz bir ateş yakacağız ve o yaktığımız ateş hiç sönmeyecek’ diyen Sinan Cemgil, Alparslan Özdoğan ve Kadir Manga’yı anmak için buradayız.

Onların açtığı yolda, onların açtığı zora dayalı devrim yolunda bir araya geldik, birleştik ve birleşik bir mücadele zemini örgütledik. Bugün burada yine yoldaşlarımızla birlikte BGM ve BMG olarak buradayız. Onlara bir söz verdik, onlara bu birleşik devrimi yapacağımız sözünü verdik ve bu sözü yerine getireceğiz yoldaşlar” denilerek saygı duruşuna geçildi.

Saygı duruşunun ardından Birleşik Gençlik Meclisleri adına bir konuşma yapıldı. “Bundan tam 50 yıl önce Sinan Cemgil, Alparslan Özdoğan ve Kadir Manga Nurhak’ta devrim ateşini yaktılar. Onların devrim ateşini birleşik mücadelemizle kuşanarak yolumuza devam ediyoruz” denilerek, sistem içi mücadele yollarının emekçi halklar ve işçi sınıfının kurtuluşu yolunda tek başına zafere götürmeye yetmeyeceğinin ilk ayırtına varanlar, devrimci arayışlarını devrimci cüretlerinden ödün vermeden sonuçlandıran, elini taşın altına koymaya ilk cüret edenler olduklarını vurguladılar.

“71 devrimci çıkışın öncüleri, Türkiye ve Kürdistan devriminin öncüleri oldular. Bu bilinç ve coşku ile atıldıkları bu mücadele hattını Türkiye ve Kürdistan halklarına, düşmanın zenginliğine, sayısına, gücüne, imkanlarına ve dehşetine aldanmayacaklarını, ‘düşmana boyun eğmeyiz, haklarımızı zorla alacağız, çünkü onlar her şeyi bizden zorla alıyorlar’ sözleriyle mücadelenin artık yeni bir sıçrama yakaladığını ilan edeceklerdi” diyerek, sermaye sınıfının bunu yanıtsız bırakmadığını ve 31 Mayıs 1971’de onları Nurhak Dağlarında katlettiklerini söylediler.

“Yaktıkları ateş ne düşmana karşı gücünden bir şey kaybetti, ne de dost görünümlü uzlaşmacılar onu çarpıtabildi. Üstelik devrim bugün çok daha güncel, hiç olmadığı kadar yakındır” denildi, “Onların mücadelelerini mücadelemizde yaşatıyoruz, düşlerini kurduğumuz devrimin ancak birleşik mücadelemizle geleceğini biliyoruz” diye devam etti.

“Gençlik Sinan olmaya, İbrahim, Mahir, Mazlum olmaya devam edecek. Nurhakları anmak, onlar gibi savaşmaktır. (…) Nurhak bir savaş çağrısıdır” diye konuşmasını sonlandıran gençlerin ardından BMG adına bir konuşma yapıldı ve “Sinan Cemgil, Alparslan Özdoğan ve Kadir Manga bundan 50 yıl önce Nurhaklarda devrim ateşini yaktılar. Sinan’ın sözü, onların ne yapmak istediklerinin bilincinde olduklarının kanıtıdır. Sinan, ‘belki bir kısmımız, belki hepimiz öleceğiz ama bir ateş yakacağız ve o ateş sönmeyecek’ demişti.

Bugün, 50 yıl sonra bu ateşin sönmediği, aksine büyüdüğünü, bugün bizlerin ellerinde olduğunu biz kez daha söylemek gerekiyor” denilerek “Bugün biz Birleşik Mücadele Güçleri olarak onların yaktığı ateşi daha da büyüterek devrime ulaştıracağımız sözünü veriyoruz” vurgusu yapıldı.

Konuşmaların ardından hep bir ağızdan Nurhak parçası söylendi. Ve ardından DÖB’lü bir öğrenci, bir ölüm orucu savaşçısının Oğul Verdik şiirini okuyarak “Ellerimizle pençe pençe kavgalara oğul verdik” denildi.

“Onlara Sözümüz Devrim Olacak” sloganlarıyla sonlanan anmanın ardından, 6ay önce covid-19 nedeni ile kaybettiğimiz Vefa Serdar yoldaşın mezarına gidildi. Vefa yoldaşın başucunda da saygı duruşu ve kısa bir konuşma yapıldı. Burada “Vefaların kuşağı Sinan oldu, biz de Vefa olacağız. Yaşasın devrim, yaşasın sosyalizm” denildi.

Yoldaşları Vefa’nın herkes tarafından saygı duyulan, ender komünist kişiliklerden ve çağımızın yeni insanlarından biri olduğunu, her yıl Sinan’ın mezarına gelenin Vefa olduğunu, şimdi kendilerinin O’nun mezarına geldiğini anlattı; “Vefa devrimi omuzladı, adı gibi devrime Vefalı oldu, ama erken terk etti bizi. Vefa’ya sözümüz devrim olacak, O’nun adını devrime taşıyacağız” dedi.

“Devrim Savaşçıları Ölümsüzdür” sloganları ile Vefa Serdar’a da veda edildi.