Artvin ve Rize'de yüzlerce üretici çayda dönüm başı uygulanan kotanın kaldırılması için eylem yaptı. Hopa'da polis çay üreticilerine saldırdı, çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından açıklanan dönüm başına günlük 17 kilogram çay alımı kotasına üreticilerin tepkisi büyüyor. 

Çay üreticileri ÇAYKUR tarafından kota konulmasını Hopa Meydanı'nda protesto etti.

Çay üreticilerinin ÇAYKUR'a kota uygulamasını bitirmesi için verdiği 24 saatlik süre doldu. Üreticiler Hopa Meydanı'nda toplanarak "ÇAYKUR Halkındır Satılamaz" sloganı attı.

Polis, çay üreticilerini abluka altına aldı. ÇAYKUR’un kota uygulaması ve kilo başı 4 lira fiyat belirlemesine karşı çıkan çay üreticileri Hopa Meydanı’nı doldurdu.

Yürüyüşe geçen Hopalılar polis tarafından durduruldu. Çay üreticileri polisin engellemesine slogan atarak tepki gösterince barikata yüklenen Hopalılara polis saldırdı. Polisin coplarla saldırdığı ve acımasızca darp ettiği çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı.

Üreticiler arkadaşları bırakılana kadar meydandan ayrılmayacaklarını duyurdu.

 

Kemalpaşa'da Fabrika Önünde Eylem

Kemalpaşa ilçesinde ise, fabrika önünde toplanan üreticiler basın açılaması yaparak kota uygulamasının kaldırılmasını istedi. Eylem fabrika önünde devam ediyor.

 

Çayları Yola Döktüler

Rize'nin Fındıklı ilçesinde meydanda bir araya gelen üreticiler hükümeti ve ÇAYKUR'u protesto etti. Açıklanan çay fiyatının az olduğuna dikkat çeken üreticiler uygulanan kotayla kendilerinin özel sektörün kucağına itildiğini söyledi.

Yanlarında sepet ve torbalarla getirdikleri çayları yola döken üreticiler, kendileri yararına çay kanunu yapılmasını ve kotanın kaldırılmasını talep etti. Eylemlerin devam edeceğini belirten üreticiler daha sonra dağıldı.