< Basel'de 1 Mayıs

Bu sene de pandemi koşullarında 1 Mayısı karşıladık. Aylar öncesinden, içinde Leninistlerin de olduğu Türkiyeli ve İsviçreli devrimci, demokrat kurumların oluşturduğu Devrimci 1 Mayıs Platformu, 1 Mayıs çalışmalarına başladı. Geçen yılın aksine, bu yıl izinli yapılan yürüyüşe binlerce insan katıldı. Kitlenin büyük bir çoğunluğunu Devrimci 1 Mayıs Platformu'nun kitlesi oluşturdu.

09.30'da toplanmaya başlayan kitle, 11.00'da yürüyüşe geçti. Devrimci 1 Mayıs Platformu'nun sendikaların önüne geçip en önde yürümesi sendikalar tarafından şaşkınlıkla karşılanırken, Devrimci 1 Mayıs Platformu yürüyüş öncesi dağıttığı bildiriler ve yaptığı açıklamayla 1 Mayıs'ın asıl sahibi olduğunu belirterek, önde yürüme kararlılığını gösterdi.

Geçen yıl tüm 1 Mayıs eylemleri pandemi gerekçesi ile iptal edilirken, Basel'de Devrimci 1 Mayıs Platformu (Anti Kapitalist Blok ) sokakları işgal ederek yasakları tanımamıştı. Bu eylem dolayısıyla onlarca kişi daha sonra binlerce franklık para cezaları ile karşılaştı. Sendikalar ise 1 Mayıs kutlamalarını iptal etmişti. Bu sene izni sendikaların almasına rağmen Anti Kapitalist Bloğun önde yürümesi, kitleyi daha coşkulu bir hale getirdi.

Sendikanın izin aldığı yürüyüş güzergahından yürüyen Anti Kapitalist Blok resmi güzergah bittikten sonra kendi belirlediği güzergahlardan izinsiz yürüyüşe devam etti; daha önce kararlaştırılan alanlarda durarak açıklamalar yaptı.

Leninistlerin de Almanca "Şimdi Devrim Zamanı" pankartı ile katıldığı yürüyüş, Anti Kapitalist Bloğun belirlediği alanda son buldu.