“Hamdolsun ağır yaralanan yok” diyordu cumhurbaşkanı yasaklarla kuşatılan 1 Mayıs için. 230 kişi gözaltına alınmış, onlarca kişi işkence edilerek yaralanmıştı. “Sokağa çıkma kısıtlamaları” insanların sokağa, eyleme, Taksim'e gelmelerine engel olamadığı gibi, getirilen “görüntü yasakları” da yapılan saldırıların, işkenceli gözaltıların kayda alınmasına ve tüm dünyaya yayılmasına engel olmadı.

Taksim

1 Mayıs'ın ilk eylemi sabahın ilk saatlerinde İTK ve Emeğin Gücü'nden işçilerden geldi. Tarlabaşı’ndan “1 Mayıs Alanı Taksim’dir” pankartı ile Taksim'e yürüyen 2 işçi polis saldırısıyla gözaltına alındı. Birkaç saat sonra da Sıraselviler'de Mücadele Birliği okurları “Taksim'de Israr Devrimde Isrardır” diyerek Yürüdü Taksim'e. Aynı saatlerde Osmanbey’de üniversite öğrencileri “Kampüsten Sokağa Biz Kazanacağız” pankartı ile Taksim’e doğru yürüyüşe geçti.

Kazancı Yokuşu'ndan Taksim'e "Kavgadır 1 Mayıs" pankartıyla yürüdü Devrimci Anarşist Federasyon. Gençlik Meclisleri ve Sosyalist Dayanışma Platformu da “Bizden Çaldıklarınızı Almaya Geldik” ve “Faşizmi Yeneceğiz” pankartları ile Taksim’e çıkmak için Mecidiyeköy’de buluşup yürüdüler. Polis ellerinde yazılı pankart taşıyan devrimcileri önce Mecidiyeköy Meydan’da ablukaya aldı. Gençlik Komiteleri de “Her Yerde Mücadele, İktidar Geçinemeyenlere” pankartı ile Galatasaray Meydanı’ndaki polis barikatına yüklendi Taksim'e ilerleyebilmek için. Kaldıraç, Barboros Bulvarı'nda pankartını açarak ilerledi.

Sırada sendikalar vardı. Limter-İş, İnşaat-İş, Dev Yapı-İş, Dev Turizm-İş, Genç İşçi Derneği ve BİK 1 Mayıs Platformu ile Şişli Cevahir AVM'den yürüyüşe geçtiler. Ardından Mecidiyeköy'de Yeni Demokrasi gazetesi okurları ile Yeni Demokrat Gençlik üyeleri yürüyüşe geçti.

Devrimci Hareket ve Devrimci Gençlik Dernekleri "Yaşasın 1 Mayıs" pankartıyla İstiklal’e çıktılar. DGD SEN ve UMUT SEN de Dolmabahçe'den Taksim'e çıkmak istedi.

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) ve Birleşik Gençlik Meclisleri (BGM) yarım saat arayla Elmadağ ve Şişli Abide-i Hürriyet'ten “Yaşasın 1 Mayıs Biji Yek Gulan” ve “Gençliğin İsyanıyla Barikatı Aşıyoruz, Yaşasın 1 Mayıs” diyerek yürüdü Taksim'e.

Tüm eylemlere polis olanca vahşetiyle saldırarak gözaltına aldı. Şişli ve İstiklal Caddesi'nde yaşanan işkence görüntüleri, bir gün önce getirilen “görüntü alma yasağı”nın neden getirilmiş olduğunu bir kez daha gösterdi. Elmadağ'da gözaltına alınanlara gözaltı aracının içinde de saldırı sürerken, Abide-i Hürriyet'te toplananlara biber gazı ve plastik mermiler ile saldırıldı. Slogan atılmasını engellemek isteyen polis eylemcilerin boğazını sıkınca "nefes alamıyorum" çığlıkları yükseldi. Bir aracın üzerine yapıştırılıp bekletilen gencin ise kolunun kırıldığı öğrenildi. İstiklal Caddesi ve Mecidiyeköy'de ise yerlere yatırılan gençlerin üzerine bastığı görüldü polislerin.

Taksim ve çevresi tamamen eylem alanı olmuşken, DİSK “emek örgütleri” ile birlikte valiliğin “izni” ile çelenk koyarak görevini yerine getirmiş olmanın rahatlığı ile “zafer” pozları veriyordu.

Ne yasaklarınız, ne işkence ve gözaltılarınız bizleri yıldıramayacak.

Sarıgazi

Sarıgazi'de öğleden sonra BMG ve Özgürlük Meclisi “Açlığa, Yoksulluğa, Sömürüye Karşı Direnişi Yükselt” pankartı ile ortak eylem yaptı. Ancak kısa süre içinde saldıran polis, havaya ateş açtı.. Kitle ara sokaklara çekilse de polis saldırısına ara sokaklarda da devam etti. Kitlenin üzerine araç süren polis, ara sokakta bir gence kabadayak işkencesi yapan polis, halkın tepkileri üzerine önlükleri yırtarak geri çekildi. Burada da gözaltılar yaşandı.

 

Esenyurt

Birleşik Mücadele Güçleri, öğleden sonra Esenyurt Meydan’a yürüdü. Devrimcilerin yolunu Balık Yolu Caddesi’nde kesen polis 4 kişiyi gözaltına aldı.

 

Akşam saatlerinde açıklama yapan ÇHD, 1 Mayıs boyunca İstanbul'da toplam 246 kişinin gözaltına alındığını söyledi. 237 kişi ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılırken, savcılık 9 kişi hakkında gözaltında kalmaları kararı verdi.

İfadeleri alınan eylemcilerin çoğu, sağlık kontrolü için Esenyurt, Başakşehir gibi uzak noktalara götürülerek buralardan serbest bırakıldı.

Bir kez daha tekrarlıyoruz: 1 Mayıs Yasaklanamaz! Taksim Kızıldır Kızıl Kalacak!